Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd7316.12.2015

12450-2015 (042)

Fordringar från 2015 som föreslås för avskrivning

Sammandrag: -

Efrn § 73

Ekonomichef Juho Kaituri 8.12.2015:

Enligt 5 kap. 2 § 1 punkten i bokföringslagen ska fordringar upptas i balansräkningen till nominellt belopp, likväl högst till det sannolika värdet.

Konstaterade förluster och osäkra fordringar måste avskrivas och nedtecknas som kostnader i bokslutet. En fordran kan betraktas som osäker om det utgående från gäldenärens kreditstatus eller annan utredning över dennes soliditet kan anses uppenbart att fordran sannolikt inte kommer att betalas, eller om utmätning har inletts utan resultat eller om den uppgivna hemorten är okänd.

Ämbetsverk och inrättningar bör skicka in förslag på avskrivningar så att nämnder eller styrelser kan fatta beslut om dem och så att man hinner göra avskrivningarna enligt den tidtabell som krävs för att de osäkra fordringarna ska avskrivas i bokslutet för 2015.

De gamla fordringar, största delen från 2013 och 2014, som räddningsverket föreslår att ska avskrivas uppgår till sammanlagt 88 237,67 € och utgörs av fakturafordringar för akutvårdstjänster. De övriga fakturafordringarna uppgår till 10 375,83 €. Fakturafordringarna uppgår sammanlagt till 98 613,50 €.

Fakturafordringarna för akutvårdstjänster utgörs till största delen av självriskandelar på 9,25 € och 14,25 €. I fråga om de fordringar som föreslås för avskrivning har varken betalningsuppmaningar eller indrivningsåtgärder gett resultat. Bland ambulanspatienterna finns bland annat medellösa, hemlösa och avlidna personer samt utlänningar av vilka det inte alltid är möjligt att uppbära arvodet eftersom de är svåra att nå.

De övriga fakturafordringarna är försäljningsintäkter av övervakningsavgifter och ERHE-fakturering, som har kunnat förbli obetalda trots indrivningsåtgärder bland annat på grund av likvidationstillstånd, pågående företagssanering eller av annan orsak svag betalningsberedskap.

Även om fordringarna nu avskrivs kommer räddningsverket inte nödvändigtvis att sluta med indrivningen.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att avskriva räddningsverkets fakturafordringar för 2015, totalt 98 613,50 €, och meddelar Kunnan Taitoa Oy om sitt beslut.

BeslutFörslaget godkändes.