Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd5020.08.2015

8156-2015 (642, 222)

Åbo oljebekämpningsdepå

Sammandrag: -

Efrn § 50

Räddningschef Juha Virto 11.8.2015:

Enligt Finlands miljöcentrals anvisning är de större städerna, inklusive Åbo, nationellt viktiga platser för placering av oljebekämpningsutrustning i havsområden. Förverkligandet av oljebekämpningsdepån i Åbo har beretts i flera år och riktlinjer för byggandet har inkluderats i bland annat räddningsverkets oljebekämpningsplaner och räddningsverkets vision för nätverket av brandstationer. Utifrån riksomfattande anvisningar och rekommendationer skulle hallen vara cirka 1 000 m2 och fungera som ett så kallat centrallager vid oljebekämpningssituationer. Enligt den ursprungliga planen har avsikten varit att bygga lagret och ekonomiskt har man utgått från att kostnaderna för bygget till största delen täcks med Oljeskyddsfondens medel. De beräknade byggkostnaderna för investeringsprojektet som föreslås uppgår till cirka 1,2 m€. Oljeskyddsfonden har senare gett riktlinjer för beviljandet av stöd, där man bland annat har bestämt att det maximala stödbeloppet per projekt är 250 000 €. I samband med beredningen fattades beslut om att föreslå att en hall avsedd för oljebekämpning och räddningsverkets lager skulle kunna hyras i stället för att byggas.

En fastighet som är lämplig för verksamheten finns i Pansio i Åbo på adressen Hertig Johans parkgata 21. Byggnaden och tillhörande tomt administreras av Åbo Hamn, som är villig att hyra ut hallen till räddningsverket.

I beredningen har beaktats att två andra lagerlokaler avsedda för oljebekämpning (Lates område inkl. gården i Åbo samt lagret i Nådendal) och verksamheten där läggs ner i samband med att den nya depån tas i användning. Dessa lokaler kan då hyras ut. I planerna har också beaktats att räddningsverkets fartyg vid Latokari i Åbo flyttas till hamnområdet vid den föreslagna depån för att det ska gå snabbare att inleda oljebekämpningen.

De lokaler som enligt förslaget ska hyras gör det också möjligt att slå samman räddningsverkets tekniska sektors lager så att de nuvarande lagren i Svalberga och vid Axelsvägen i Åbo samt i Rautila läggs ner och verksamheten flyttas till lokalerna enligt förslaget. För att ta lokalerna i användning krävs att hyllor och motsvarande lösöre anskaffas.

Kostnadseffekt

De totala kostnaderna för de lokaler som för närvarande reserveras för oljebekämpning (Pansio, Nådendal) uppgår till cirka 29 000 € på årsnivå. Den årliga hyran för de lokaler som används av räddningsverkets tekniska sektor (Axelsvägen och Svalberga i Åbo, Vemo) är likaså totalt cirka 29 000 €. Hyreskostnaderna på årsnivå för det depåområde som enligt förslaget ska hyras uppgår till cirka 82 000 €. Räddningsverket nettoandel av hyresutgifterna är cirka 24 000 €. I samband med att depån tas i användning ska enligt planerna anskaffas hyllor, en lätt hall på gården och annat lösöre till fastigheten. Kostnaderna för dessa har beräknats uppgå till cirka 100 000 €. Med tanke på hyres- och anskaffningskostnaderna med anknytning till oljebekämpningsverksamheten vid depån är avsikten att förhandla med Oljeskyddsfonden om en eventuell ersättning.

Hyreskontraktet för Åbo oljebekämpningsdepå och en beskrivning av verksamheten vid depån presenteras under mötet.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands räddningsnämnd beslutar att hyra lokaler enligt förslaget och befullmäktigar räddningsdirektören att underteckna det föreslagna hyreskontraktet.

 

BeslutEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutade att befullmäktiga räddningsdirektören att underteckna hyreskontraktet, som är cirka 82 000 euro per år, och att upphäva hyreskontrakten för följande lokaler/områden i räddningsverkets bruk: Oljebekämpningsdepån i Late i Åbo, Oljebekämpningsdepån Nådendal, lagerområdet i Pääskyvuori i Åbo, lagret vid Axelsvägen i Åbo samt lagret i Rautila.

 Beslutet fattades på grundval av föredragandes ändrade beslutsförslag och var enhälligt.