Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd4317.06.2015

6846-2015 (222)

Godkännande av brandkårsavtal

Sammandrag: -

Efrn § 43

Räddningschef Mika Kontio 15.6.2015:

Chefen för Koskis frivilliga brandkår rf Mika Petterson och vice ordförande Kosti Peltola har den 31 december 2014 undertecknat ett brev där föreningens styrelse säger upp brandkårsavtalet mellan Koskis FBK och Egentliga Finlands räddningsverk. Bakom uppsägningsmeddelandet finns förhandlingar såväl på tumanhand som via e-post där Koskis frivilliga brandkår har föreslagit dem en snabb anskaffning av en ny manskapsbil och en höjning av totalersättningen enligt brandkårsavtalet med 25 procent, dvs. 6000 euro per år utöver den nuvarande ersättningen.

Den regionala räddningsnämnden behandlade uppsägningen av brandkårsavtalet under mötet i mars 2015 och beslöt att anteckna ärendet för kännedom.

Efter nämndens beslut har Koskis frivilliga brandkår rf och räddningsverket fortfarande fört en diskussion om ett brandkårsavtal. Utgående från diskussionen skickade räddningsverket den 4 juni 2015 ett utkast till avtal och fick den 5 juni 2015 följande svar: "Styrelsen för Koskis FBK godkänner det här brandkårsavtalet." Det är styrelsens ordförande Kari Tiensuu som har skickat svaret.

Bilaga 1Brandkårsavtal

Det brandkårsavtal som föreslås för godkännande följer principen om jämlikhet i jämförelse med övriga brandkårsavtal i området. Räddningsverkets kostnader ökar inte i och med avtalet. Den största förändringen jämfört med det tidigare avtalet är övergången från en totalersättningsmodell till en prestationsbaserad ersättning.

Enligt 3 § 3 punkten i instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk ser den regionala räddningsnämnden till att ingå behövliga avtal med frivilliga brandkårer, anstaltsbrandkårer och andra serviceleverantörer.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagDen regionala räddningsnämnden i Egentliga Finland godkänner brandkårsavtalet mellan räddningsverket och Koskis frivilliga brandkår och ger räddningsdirektören och regionala räddningsnämndens ordförande fullmakt att underteckna avtalet för räddningsverkets del. Avtalet träder i kraft den 1 januari 2016.

BeslutFörslaget godkändes.