Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd3321.05.2015

5319-2015 (640, 220, 658)

Brandstationsprojektet i Tarvasjoki

Sammandrag:

Lokalerna vid brandstationen i Tarvasjoki, av vilka de äldsta byggdes för 70 år sedan, har kommit till slutet av sin livscykel. Det är mer ändamålsenligt att bygga nya brandstationslokaler enligt moderna dimensioner än att sanera de gamla lokalerna. Egentliga Finlands räddningsverk och representanter för Lundo kommun har förhandlat gemensamt om hyresavtalet och dess principer. I hyresmodellen är hyran som det regionala räddningsverket betalar bunden till de realiserade kapitalkostnaderna. Dessutom ansvarar hyresgästen för brandstationens underhållskostnader. Lundo kommun fungerar som byggherre och konkurrensutsättare för projektet. Kommunstyrelsen i Lundo har beslutat att ansöka om tillstånd hos Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd för att bygga en ny ersättande brandstation i Tarvasjoki i Lundo.

Efrn § 33

Förvaltningschef Pertti Soininvaara 11.5.2015:

Egentliga Finlands regionala räddningsverk har verksamhetslokaler i bl.a. Tarvasjoki (Lundo). De befintliga lokalerna har nått slutet av sin livscykel vad gäller skicket. Den kartläggning av inomhusluften som genomfördes i byggnaden efter konditionsgranskningen (2.12.2010) indikerade att det finns mikrobtillväxt i brandstationens konstruktioner (mars 2014). Egentliga Finlands räddningsverk har berett anskaffningen av ersättande lokaler tillsammans med Lundo kommun. De nya lokalerna har på grund av de ekonomiska ramvillkoren planerats så att de är så små som möjligt och motsvarar till exempel de brandstationer som byggs i Pikis och Kimito.

Enligt 3 § 7 punkten i stadgarna för Egentliga Finlands regionala räddningsverk, som trädde i kraft den 1 januari 2010, bekräftar den regionala räddningsnämnden principerna som tillämpas i definieringen av räddningsväsendets servicenivå samt definierar den miniminivå som för räddningsväsendets del ska förverkligas i verksamhetsområdet.  Enligt 3 § 9 punkten i stadgarna godkänner Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd redogörelser över behov av lokalprojekt och projektplaner för hyresprojekt utan hinder av bestämmelserna för projektplaneringsanvisningen, då den hyrda lokalen är belägen inom en annan kommun än Åbo stad.

Lundo kommun och Egentliga Finlands räddningsverk har tillsammans med experter utarbetat en preliminär projektplan för ersättande brandstationslokaler. Dessutom har Lundo kommun reserverat en brandstationstomt för projektet och uppskattat projektkostnaderna. Kostnadsberäkningen kan ännu ändras i samband med den mer detaljerade planeringen och konkurrensutsättningen och är således riktgivande.

Egentliga Finlands räddningsverk och representanter för Lundo kommun har förhandlat gemensamt om hyresavtalet och dess principer. I hyresmodellen är hyran som det regionala räddningsverket betalar bunden till de realiserade kapitalkostnaderna. Dessutom ansvarar hyresgästen för brandstationens underhållskostnader. Lundo kommun fungerar som byggherre och konkurrensutsättare för projektet.

Hyran för den nuvarande brandstationsfastigheten är 22 000 euro (4,67 € /m2). Hyresvärden har betalat 14 000-15 000 € per år i underhållskostnader (3,0–3,2 € /m2).

Den uppskattade hyran för nybyggnaden om riktpriset tillämpas (1 340 800 €, inklusive tomt 35 00 € och projektreserveringar 65 000 €) utan bl.a. el- och bruksvattenkostnader är 10-11 €/m2, dvs. cirka 62 280-68 508 euro per år. Om kostnaderna är lägre än det uppskattade riktpriset, exempelvis 1 000 000 €, är hyran på motsvarande sätt cirka 8 € /m2, dvs. 49 824 € /år.  Dessutom ansvarar hyresgästen för underhållskostnaderna, som inkluderar kostnader för disponent, fastighetsskötsel och underhåll. Om nivån för år 2013 tillämpas är underhållskostnaderna cirka 33 500 €/år (5,38 €/m2). 

Tilläggsmaterial 1Den nya brandstationen i Tarvasjoki, utdrag ur beslut av kommunstyrelsen i Lundo 20.4.2015, 177 §.

Tilläggsmaterial 2Projektplan för brandstationen i Tarvasjoki 22.4.2015 (Lundo), innehåller en utredning av lokalbehovet och en beräkning av riktpriset

Tilläggsmaterial 3Sammanfattning av säkerhets- och konditionskartläggningen

För att projektet ska kunna förverkligas förutsätts det att de beslutsfattande organen i Lundo kommun godkänner projektet när förslaget om projektanslag och alternativen för genomförande behandlas närmare i samband med budgeten för Lundo kommun år 2016.

Om projektet genomförs beaktas kostnadseffekterna i budgetplaneringen.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att godkänna den preliminära projektplanen för brandstationslokalerna i Tarvasjoki i Lundo kommun samt befullmäktigar räddningsdirektören att avtala med Lundo kommun om villkoren i hyresavtalet.

BeslutFörslaget godkändes.