Liite 6
Tulospalkkion maksamisen perusteet / tavoitteet Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksessa teknisen tulosalueen henkilöstölle vuodelle 2015:
Aluepelastuslaitoksen teknisen tulosalueen tehtävänä on huolehtia pelastuslaitoksen hankinnoista, kaluston, varusteiden ja kiinteistöjen kunnossapidosta sekä tietoliikenne- ja viestijärjestelmästä, eli tekninen tulosalue palvelee laitoksen pelastuslain mukaisia tehtäviä suorittavia toimintoja huolehtimalla paloasemien kunnosta, pelastustoimintatehtävien edellyttämän raskaan kaluston sekä varusteiden ja välineiden hankinnasta ja toimintakunnosta, viestiyhteyksien ja -laitteiden hankinnasta ja toimintakunnosta samoin kuin ennaltaehkäisevän työn ja koulutuksen edellyttämän kaluston ja välineistön hankinnasta ja toimintakunnosta. Asiakkaina teknisellä tulosalueella ovat laitoksen muut tulosalueet ja niiden henkilöstö, ja tulospalkkion mittareina käytetään tulosalueen suoritteita, asiakastyytyväisyyttä ja taloudellisuutta.
Ketkä kuuluvat tulospalkkion piiriin
Vuoden 2015 tulospalkkion piiriin kuuluvat pelastuslaitoksen omistaman kaluston, varusteiden ja tilojen päivittäisestä käyttökuntoisuudesta vastaavat ja huolehtivat teknisen tulosalueen henkilöt.
Tavoitteet, joiden toteutumista seurataan
Pelastustoimen säädökset asettavat tulospalkkion perusteena oleville toiminnallisille tavoitteille, so. ennaltaehkäisevälle työlle ja palotarkastuksille, operatiiviselle pelastustoiminnalle sekä väestönsuojelulle, koko pelastuslaitosta koskevat tavoitteet. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää käyttökuntoista ja huollettua kalustoa, välineistöä ja varusteita, joiden kunnosta ja ylläpidosta vastaa tekninen tulosalue. Lisäksi toiminnan on oltava taloudellista ja laadullisesti korkeatasoista.
Teknisellä tulosalueella kaluston ja laitteiden käyttökunnosta vastaavat kalustonhoitajat, asentajat ja sammutinhuoltaja, varusteista, niiden kunnosta ja huollosta varusmestari, -huoltajat ja ompelija, sekä varastosta ja varusteiden jakelusta varastonhoitaja ja autonkuljettaja. Toimintoja ja tehtäviä kuvaavat tehtäväalueittain mittarit, joiden mukaan teknisen tulosalueenhenkilöstölle maksetaan tulospalkkiota. Seurattavat mittarit ovat:
- ajoneuvokaluston vuosihuoltojen toteutuminen (kalustonhoitotehtävissä olevat)
- paloasemien huoltokäyntien toteutuminen (kalustonhoitotehtävissä olevat)
- korjausten aloittamiseen kuluva aika (kalustonhoitotehtävissä olevat)
- varusteiden vuosihankintojen toteutuminen vakinaiselle henkilöstölle
(varushuolto)
- varusteiden vuosihankinnat sopimuspalokunnille (varushuolto)
- varushuoltojen toteutuminen (varushuolto)
- varustarkastustentoteutuminen (varushuolto)
- kalusto- ja varastosiirrot (varastonhoitaja / autonkuljettaja)
- kuljetuspalvelujentoteutuminen (varastonhoitaja / autonkuljettaja)
Lisäksi kaikille yhteisinä mittareina ovat
- taloudellisuus ja
- asiakastyytyväisyys.
Tavoitteiden painoarvot
Tavoitteita kuvaavilla mittareilla on annettuprosentuaaliset painoarvot, joiden summa 100 %.
Mittarit, joilla tavoitteiden toteutumista seurataan
• Ajoneuvokaluston vuosihuoltojen toteutuminen
Aluepelastuslaitoksen omistama ajoneuvokalusto huollatetaan vuosittain ajoneuvojen merkkihuoltamoilla laaditun vuosiohjelman mukaisesti. Tulospalkkiota maksetaan, jos huollot toteutuvat 80 – 100 prosenttisesti.
• Paloasemien huoltokäyntien toteutuminen
Aluepelastuslaitoksen omistama ajoneuvokalusto ja niiden pienkalusto tarkastetaan ja huolletaan vuosittain paloasemilla laaditun vuosiohjelman mukaisesti. Tulospalkkiota maksetaan, jos huoltokäynnit toteutuvat 80 – 100
%-sti.
• Korjausten aloittamiseen kuluva aika
Rikkoutuneen kalustonkorjaustoimien alkaminen yli kahden työpäivän kuluttua korjausilmoituksen tekemisestä ei oikeuta tulospalkkioon. Täysi tulospalkkio saadaan, jos korjaustoimet aloitetaan vuorokaudessa.
• Varusteiden vuosihankintojen toteutuminen vakinaiselle henkilöstölle Aluepelastuslaitokseen hankitaan uus- tai uusintahankintana varusteet laaditun hankintaohjelman mukaisesti. Tulospalkkiota maksetaan, jos hankinnat toteutuvat 80 – 100 prosenttisesti.
• Varusteiden vuosihankinnat sopimuspalokunnille
Aluepelastuslaitos hankkii sopimuspalokuntien hälytysosastojen jäsenille vuosittain laaditun hankintaohjelman mukaisesti varusteita. Täysi tulospalkkio maksetaan, jos hankinnat toteutuvat toukokuun loppuun mennessä ja osa tulospalkkaa maksetaan, jos hankinnat toteutuvat viimeistään syyskuun loppuun mennessä.
• Varushuoltojen toteutuminen
Rikkoutuneen tai huollettavaksi tuodun varusteen korjaus- ja huoltotoimien kestäminen keskimäärin yli kaksi viikkoa ei oikeuta tulospalkkioon. Täysi tulospalkkio saadaan, jos korjaus- ja huoltotoimiin kuluu aikaa keskimäärin enintään viikko.
• Varustarkastusten toteutuminen
Aluepelastuslaitoksen paloasemien varusteet tarkastetaan vuosiohjelman mukaisesti. Tulospalkkiota maksetaan, jos tarkastukset toteutuvat 80 – 100 prosenttisesti.
• Kalusto- ja materiaalivarasto
Varastojen hoitaminen ja vastaanotetun materiaalin kuljetukset koko aluepelastuslaitoksen alueella toteutetaan suunnitelman mukaisesti. Tulospalkkiota maksetaan, jos varastonhoitoja kuljetukset toteutuvat 80 – 100 prosenttisesti.
• Kuljetuspalvelujen toteutuminen
Tulospalkkiota maksetaan, jos materiaalin, kalustoirtaimiston ja varusteiden siirrot koko aluepelastuslaitoksen alueella sekä postin kuljetus toteutuu suunnitelman mukaan 80 – 100 prosenttisesti.
• Asiakastyytyväisyys
Teknisen tulosalueen tehtävänä on suunnitella, koordinoida ja toteuttaa koko pelastuslaitoksen osalta ajoneuvokaluston, pelastusvälineistön ja varusteiden sekä toimitilojen ja henkilöstön tarvitseman välineistön hankinta ja huolto. Asiakastyytyväisyyttä mitataan vuoden lopulla laitoksen henkilöstölle ja sopimuspalokunnille kohdennettavalla kyselyllä. Tavoitteena on saada kyselytutkimuksen pisteiden keskiarvon ylittävätulos.
• Taloudellisuus
Taloudellisuutta mitataan pelastuslaitoksen talousarvion ja tilinpäätöksen
(pl. sairaankuljetus) menojenvertailulla. Taloudellisuutta mittaavalla mittarilla talousarvion menojen toteutuma 99 % - 100,2 prosenttisesti oikeuttaa 50 % - 100
%:n tulospalkkio-osuuteen tällä mittarilla.
Seuranta-ajanjakso
Seurantajakso on vuosi 2015.
Maksettavan tulospalkkion määrä
Tulospalkkioina maksetaan enintään X % (määritetään myöhemmin) tulospalkkion piiriin kuuluvien henkilöiden vuosiansioista, kuitenkin enintään X € (määritetään myöhemmin). Kunkin henkilökohtainen maksuprosentti määräytyy koko laitokselle asetettujen, seurattavien tavoitteiden saavuttamisasteiden ja näiden painokertoimien mukaan.
Palvelussuhteen alkamisen ja päättymisen vaikutus
Henkilö, jonka palvelussuhde alkaa kesken seurantajakson, saa tulospalkkion työssäoloajan suhteessa. Henkilö, jonka palvelussuhde päättyy kesken seurantajakson muusta kuin eläkkeelle jäämisen johdosta, ei saa tulospalkkiota ao. seurantajaksolta.
Tulospalkkion maksaminen edellyttää vähintään 6 kuukauden palvelussuhdetta/ työssäoloa seurantajakson päättymiseen mennessä.
Työnteon määräaikaisen keskeytyksen vaikutus tulospalkkioon
Työnteon määräaikaisesti keskeytyessä maksetaan tulospalkkio vain työajan suhteessa vuosityöaikaan.
Keskeytettäessä työnteko palkattomalla virkavapaalla toisen työnantajan palvelukseen siirtymisen johdosta ei tulospalkkiota makseta.
Henkilöiden tulospalkkioiden suuruuden määräytyminen
Henkilön kokonaispisteet (toiminnalliset + taloudelliset) muodostuvat asetettujen tavoitteiden saavuttamisprosentin ja taloudellisuusasteikon sijoituksen mukaan annettavien, painokertoimilla painotettujen pisteiden summalla, joka jaetaan maksimituloksen ja X %:n tulospalkkiokaton (määritetään myöhemmin) mukaan määräytyvällä jakajalla. Saatu tulos on ko. henkilön tulospalkkion maksuprosentti vuosiansioista.
Liitteenä taulukko tulospalkkioprosentin muodostumisesta (liite 6:1).
Liite 6 1 abc Tekninen