Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd2209.04.2015

1685-2015 (222)

Uppsägning av brandkårsavtal

Sammandrag: -

Efrn § 22

Räddningschef Mika Kontio 16.3.2015:

Chefen för Koskis frivilliga brandkår rf Mika Petterson och vice ordförande Kosti Peltola har den 31 december 2014 undertecknat ett brev där föreningens styrelse säger upp brandkårsavtalet mellan Koskis FBK och Egentliga Finlands räddningsverk. Bakom uppsägningsmeddelandet finns förhandlingar såväl på tumanhand som via e-post där Koskis frivilliga brandkår har föreslagit dem en snabb anskaffning av en ny manskapsbil och en höjning av totalersättningen enligt brandkårsavtalet med 20 procent, dvs. 6000 euro per år utöver den nuvarande ersättningen.

Bilaga 1Uppsägningsmeddelande

Enligt brevet "anser styrelsen att den nuvarande och den av räddningschef Kontio erbjudna finansieringsmodellen är otillräckliga för utvecklingen av vår verksamhet."

Brandkårsavtalsmodellen grundar sig i almänhet på Finlands avtalsbrandkårers förbunds modell. I avtalsmodellen bedöms med en särskild poängsättning hur pass aktiv hela brandkårsverksamheten är, för vilken brandkåren betalas föreningsersättning. Därutöver betalas bl.a. antingen till föreningen eller alternativt, om man kommer överens om det, timbaserade arvoden till brandkårens medlemmar för utryckningar och övningar. Utöver den gemensamma brandkårsavtalsmodell som togs i bruk 2006 har det varit möjligt att avtala om en s.k. totalersättningsmodell där avtalets innehåll i övrigt är det samma men avtalsbrandkåren får en fast ersättning för sin verksamhet på basis av ett uppskattat antal uppdrag. Risken med bedömningen är alltid att antalet uppdrag stiger eller alternativt sjunker. Detta har berättats i samband med avtalsförhandlingarna och Koskis frivilliga brandkår hav valt totalersättningsmodellen.

Avtalsbrandkårerna har dock getts möjlighet att byta brandkårsavtalsmodell mellan de ovan nämnda modellerna. Koskis frivilliga brandkår har också erbjudits möjligget att övergå till en timbaserad ersättning, eftersom förslaget i deras e-postmeddelande grundar sig på att antalet uppdrag har ökat, varvid ersättningarna som betalas automatiskt följer det faktiska uppdragen och inte grundar sig på uppskattningar. Koskis frivilliga brandkår ville inte utnyttja denna möjlighet, utan föreslår den tidigare nämnda procentuella höjningen av den totala ersättningen.

Koskis frivilliga brandkår har ansvarat för ungefär 60 uppdrag/år inom sitt verksamhetsområde. Därutöver har de avtal om första insats och antalet uppdrag inom detta område under åren 2009–2014 var i medeltal 70,5.

Tilläggsmaterial 1Räddningsväsendets uppdrag 2007–2014

En jämlik behandling av avtalsbrandkårerna och den allmänna ekonomiska situationen gör att det inte är möjligt att under 2015 skaffa en ny manskapsbil och genomföra den föreslagna höjningen på 25 procent av avtalsersättningen.

I praktiken innebär en uppsägning av avtalet att räddningsväsendets uppdrag sköts av den närmaste och mest ändamålsenliga enheten. Enhetens avreseplats beror på vilken typ av olycka det är frågan om och var den inträffat. Var olyckan inträffat påverkar också tillgänglighetstiden. Tillgänglighetstiden enligt riskområdesklassificeringen kan uppnås med de närmaste enheterna inom brandkårens nuvarande verksamhetsområde.

På basis av att brandkårsavtalet upphört säger räddningsverket upp brandstationens hyresavtal från och med den 1 februari 2016 och flyttar under januari 2016 materiel och utrustning som ägs av räddningsverket till andra lokaler.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd antecknar brevet för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkKoski TLVapaaehtoinen palokunta


Bilagor:

Efrn § 22
Bilaga 1:Uppsägningsmeddelande