Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd10118.12.2014

12651-2014 (222)

Räddningsverkets plan för bekämpning av oljeskador i Egentliga Finlands räddningsom-råde för 2015€2019

Tiivistelmä: -

Efrn § 101

Räddningschef Juha Virto 8.12.2014:

I servicenivåbeslutet för Egentliga Finlands räddningsväsendet har fastställts att planen för bekämpning av oljeskador (lagen om bekämpning av oljeskador 29.12.2009/1673) ska uppdateras under planeringsperioden. Enligt föreskrifterna ska planen dessutom inkluderas i planen för bekämpning av fartygsolje- och fartygskemikalieskador i området för Egentliga Finlands närings-, trafik- och miljöcentral. Egentliga Finlands räddningsväsendes plan för oljebekämpning godkänns av den regionala räddningsnämnden och planen bekräftas av Egentliga Finlands närings-, trafik- och miljöcentral.

Den regionala räddningsnämnden godkände den gällande oljebekämpningsplanen för perioden 2010–2014 vid sitt möte den 22 oktober 2009 och den nuvarande planeringsperioden upphör den 31 december 2014. Det operativa serviceområdet inom räddningsverket har på basis av de föreskrifter som utfärdats berett förslaget till oljebekämpningsplan för planeringsperioden 2015–2019. Huvudmålet under perioden är att skapa förutsättningar för att upprätthålla minst samma bekämpningsberedskap som i nuläget samt beredskap för oljeskador i mark- och havsområden.

Oljebekämpningsplanen har utarbetats i enlighet med vederbörliga föreskrifter och den verksamhet och de anskaffningar som framförs i den bygger huvudsakligen på den tidigare oljebekämpningsplanen. Nya utvecklingsobjekt som framförs för planeringsperioden 2015–2019 är bland annat en ökning av personalens utbildningsmängd samt utveckling av bekämpningsmateriel och transportlogistik så att de bättre motsvarar de hot beräknas kunna uppstå. Dessutom har man i planen beaktat räddningsverkets anskaffningar och grundrenoveringar av fartyg och båtar. Dessa kostnader täcks huvudsakligen med medel ur oljeskyddsfonden. De mest betydande anskaffningar som antecknats i oljebekämpningsplanen behandlas precis som under tidigare år i samband med räddningsverkets årliga ekonomiska planering och varje betydande enskild anskaffning behandlas alltid skilt av den regionala räddningsnämnden.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Förslag          Den regionala räddningsnämnden godkänner Egentliga Finlands räddningsverks oljebekämpningsplan för perioden 2015–2019. Dessutom beslutar den regionala räddningsnämnden att skicka den godkända planen till Egentliga Finlands närings-, trafik- och miljöcentral för bekräftelse.

Beslut            Förslaget godkändes.