Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd9718.12.2014

11073-2014 (059)

Understöd till Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry för 2015

Tiivistelmä:

Bidragsansökan för 2015 av räddningsmyndighetens stödorganisation. Förslaget som föreläggs räddningsnämnden är att bevilja ett bidrag om 8 500 euro

Efrn § 97

Räddningschef Mika Kontio 8.12.2014:

Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry ansöker om ett verksamhetsbidrag på 8 500 euro för 2015.

Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry är en förening som bistår myndigheterna genom att genomföra uppgifter med anknytning till eget skydd samt förebyggande utbildning, rådgivning, informering och upplysning.

Under Åbo befolkningsskyddsbyrås och Åbo brandverks tid stödde Åbo stad samarbetet i form av verksamhetsbidrag och under det regionala räddningsväsendets tid har räddningsverket haft ett avtal om köpta tjänster med föreningen.

Tidigare stödde det regionala räddningsväsendet föreningens verksamhet genom ett avtal om köpta tjänster för utbildning som grundade sig på den utbildningsskyldighet som genom tidigare lagstiftning riktats till myndigheter. Enligt den nya räddningslagen, som trädde i kraft den 1 juli 2011, omfattas myndigheterna inte längre av någon utbildningsskyldighet och därmed har det avtal om köpta tjänster som ingåtts med föreningen hävts. Räddningsväsendet bör emellertid fortsättningsvis sörja för förebyggandet av bränder och andra olyckor och för handledning, upplysning och rådgivning i syfte att skapa beredskap för bekämpning av olyckor. Enligt räddningslagen kan frivilliga organisationer anlitas för att bistå räddningsväsendet i utbildnings-, rådgivnings- och upplysningsuppgifter och då bör dessa organisationers verksamhetsförutsättningar främjas.

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har beviljat Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys 8 500 euro i verksamhetsbidrag för 2014.

Föreningen fortsätter att bistå räddningsmyndigheterna genom att genomföra uppgifter med anknytning till eget skydd för kommuninvånarna samt utbildnings-, rådgivnings- och upplysningsuppgifter som syftar till att förebygga bränder samt genom att utarbeta räddningsplaner. Syftet är att upplysnings- och utbildningsverksamheten ska fortsätta i samma utsträckning som förut. För att finansiera verksamheten ansöker föreningen om ett verksamhetsbidrag på 8 500 euro för 2015 av den regionala räddningsnämnden. Dessutom finansierar föreningen sin verksamhet genom kursavgifter och medlemsavgifter.

Bifogat material 1                Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ansökan om verksamhetsbidrag för 2015

Det verksamhetsbidrag som föreningen ansökt om för 2015 motsvarar den serviceavgift som på basis av avtalet om köpta tjänster betalats till föreningen. Föreningen har tillställt den regionala räddningsnämnden kopior av bokslutet 2013 samt av revisionsberättelsen och verksamhetsberättelsen enligt vad som krävs i understödsbeslutet.

Enligt stadsstyrelsens allmänna direktiv för understöd (21.12.1998, 1380 §) kan nämnder och direktioner besluta om beviljande av bidrag inom ramen för deras anslag.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Förslag          Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att bevilja Turun Seudun Väestönsuojeluyhdistys ry 8 500 euro i verksamhetsbidrag för 2015 (konto 40100. 474100)

Understödsmottagaren bör lämna in en kopia av bokslutet för verksamhetsåret i fråga (2015) som under intäkter visar det mottagna bidraget och under utgifter hur bidraget har använts, samt kopior av revisionsberättelsen och verksamhetsberättelsen, till räddningsnämnden. Handlingarna skall vara nämnden tillhanda senast i slutet av april av påföljande år.

Beslut            Förslaget godkändes.