Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd8618.12.2014

12627-2014 (042)

Fordringar från 2014 som föreslås för avskrivning

Tiivistelmä: -

Efrn § 86

Ekonomichef Juho Kaituri 10.12.2014:

Enligt 5 kap. 2 § 1 punkten i bokföringslagen ska fordringar upptas i balansräkningen till nominellt belopp, likväl högst till det sannolika värdet.

Konstaterade förluster och osäkra fordringar måste avskrivas och nedtecknas som kostnader i bokslutet. En fordran kan betraktas som osäker om det utgående från gäldenärens kreditstatus eller annan utredning över dennes soliditet kan anses uppenbart att fordran sannolikt inte kommer att betalas, eller om utmätning har inletts utan resultat eller om den uppgivna hemorten är okänd.

Ämbetsverk och inrättningar bör skicka in förslag på avskrivningar så att nämnder eller styrelser kan fatta beslut om dem och så att man hinner göra avskrivningarna enligt den tidtabell som krävs för att de osäkra fordringarna ska avskrivas i bokslutet för 2014.

De gamla fordringar, största delen från 2012 och 2013, som räddningsverket föreslår att ska avskrivas uppgår till sammanlagt 8135,20 euro och utgörs av fakturafordringar för akutvårdstjänster. De övriga fakturafordringarna uppgår till 840 euro. Fakturafordringarna uppgår sammanlagt till 8975,20 euro.

Fakturafordringarna för akutvårdstjänster utgörs till största delen av självriskandelar på 9,25 euro och, enligt den nya taxan, 14,25 euro. I fråga om de fordringar som föreslås för avskrivning har varken betalningsuppmaningar eller indrivningsåtgärder gett resultat. Bland ambulanspatienterna finns bland annat medellösa, hemlösa och avlidna personer samt utlänningar av vilka det inte alltid är möjligt att uppbära arvodet eftersom de är så svåra att nå.

Även om fordringarna nu avskrivs kommer räddningsverket inte nödvändigtvis att sluta med indrivningen.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Förslag          Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att avskriva räddningsverkets fakturafordringar för 2014, totalt 8975,20 euro, och meddelar Kunnan Taitoa Oy om sitt beslut.

Beslut            Förslaget godkändes.