Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd7520.11.2014

11519-2014 (229)

Slutrapporten Pelastuslaitosten työurat ("Karriärerna inom räddningsverken")

Tiivistelmä: -

Efrn § 75

Räddningschef Mika Kontio 12.11.2014:

Finlands regering beslutade i sin aftonskola den 19 maj 2010 att under ledning av inrikesministeriet bilda ett riksomfattande permanent samarbetsorgan för att utveckla arbetshälsan i räddningsväsendena.  Samarbetsorganet är en omfattande samling av aktörer, medräknat arbetsmarknadsparterna. Landets regering såg arbetshälso- och arbetarskyddsverksamheten och i synnerhet utvecklingen av dess ledning som ytterst viktig. Vidare anser regeringen att man vid utvecklingen av ledningen ska beakta motivationen till att upprätthålla räddningspersonalens funktionsförmåga, anskaffningen av företagshälsovårdstjänster och utvecklingen av deras innehåll, modellen för tidigt ingripande och bedömningen av riskerna i arbetsmiljön. För att utveckla helheten har samarbetsorganet tillsatt fem underarbetsgrupper och deras målsättningar.

Målet för underarbetsgrupp fem (5) var:

1. Att kartlägga de olika verksamheterna som räddningsväsendena har till sitt förfogande och som stöder personalens karriärvägar.

2. Att kartlägga de olika punkterna där personalens karriärvägar i räddningsväsendena korsar och till dem relaterade eventuella forskningsmetoder.  Med dessa korsningar avses till exempel studier, ändringar i uppgiftsbeskrivningen, yrkesinriktad rehabilitering, föräldra- och alterneringsledighet eller byte av arbetsplats.

3. Att förbereda och utarbeta sitt förslag till utveckling av personalens karriärer i räddningsväsendena med undantag av arbetsmarknadsfrågor och utan att ta ställning till utbildningssystemet i branschen.

Arbetsgruppen sammanträdde åtta gånger mellan augusti 2013 och oktober 2014. För att nå målen fastställde arbetsgruppen mål av lägre kategori för huvudmålen och utnämnde ur arbetsgruppen personer som bereder dessa mål i smågrupper. Arbetsgruppen kartlade bl.a. helheten av verksamheter i planeringen av karriärvägar i Finlands räddningsväsenden, analyserar resultaten i den riksomfattande enkäten om arbetshälsa ur karriärvägarnas synpunkt, kartlade hur man förberett och genomfört karriärvägar i branschen i de Nordiska länderna och Estland, hörde i benchmarkinganda på exempel om hur karriärvägar i andra branscher hade genomförts, lyssnade på ett anförande om vilken betydelse åldersledarskap, kunskapsledning och ledning av arbetsförmåga har för planeringen av karriärvägen, studerade vilken betydelse den ekonomiska effektiviteten har för realisering av karriärvägarna samt förde en interaktiv diskussion med bl.a. räddningscheferna, inrikesministeriet och Räddningsinstitutet om ämnet.

Underarbetsgruppen har producerat en utredning med åtgärdsförslag för att systematiskt genomföra horisontala och vertikala karriärvägar som har som avsikt att stöda orken och arbetshälsan. Med dessa genomförandemetoder kan ett mera jämlikt bemötande nås samt riksomfattande ekonomisk effektivitet.  Alla dessa förutsätter dock att förslagen i rapporten verkställs samt ett smidigt partnerskap mellan aktörerna i ärendet i synnerhet för att nå det följande steget i utvecklingen. I enlighet med uppdraget har frågor som gäller utbildningssystemet och lönesättningen lämnats utanför utredningsarbetet

Arbetsgruppens slutrapport sänds den 18 november 2014 (publiceringsdag) till nämndens medlemmar bifogat till möteshandlingarna

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Förslag          Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd antecknar slutrapporten Pelastuslaitosten työurat för kännedom.

Beslut            Förslaget godkändes.