Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd6011.09.2014

5746-2013 (101)

Precisering av räddningsverkets personalplan för 2015

Sammandrag: -

Efrn § 60

Förvaltningschef Pertti Soininvaara och räddningschef Mika Kontio 4.9.2014:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd godkände vid sitt möte den 23.5.2013 § 24 den långsiktiga personalplanen som grundar sig på servicenivåplanen. Den långsiktiga personalplanen uppdateras årligen med vederbörliga bilagor. Räddningsverket har, i anknytning med den riksomfattande strukturomvandlingen och den utmanande ekonomiska situationen för kommunernas ekonomier, utrett en avskaffning av de vakanser som är lediga, främst p.g.a. pensioneringar. Då brandstationsnätverket preciseras blir det möjligt att avskaffa tjänster så, att personalantalet vid de befintliga brandstationerna inte minskar och att kraven i servicenivåbeslutet kan uppfyllas.

 År 2015 följs huvudsakligen riktlinjerna i de tidigare personalplanerna:

- 10 akutvårdartjänster grundas och samtidigt avskaffas motsvarande antal ambulansförartjänster (EFSVD:s beslut om servicenivån inom akutvården, kostnaderna till EFSVD)

- förändringar i anställningars typ, beteckningar, uppgifter och kompetenskrav kan  förverkligas som vakansändringar utan betydlig påverkan på användningen av arbetskraft, eller kostnadspåverkan

- vid användningen av vikarier strävar man till att vid behov anställa vikarier endast för uppgifter med direkt kundkontakt (exempelvis brandman, ambulansförare, materielskötare, brandinspektör)

 - vid pensioneringar bland personalen vid det regionala räddningsverket granskas anställandet av ny personal från fall till fall så, att målen i servicenivåbeslutet uppfylls

- sedan räddningsverkets verksamhetsstadge-/organisationsförändring (Efrn 15.6.2011 § 51) har tjänster avskaffats och nya grundats för att motsvara nuläget i organisationen. Också tjänstebeteckningar har ändrats. År 2015 fylls de vakanser som nu skötts på bestämd tid av dem som utbildats för sina uppgifter genom action learning -metoden. Detta sker genom medgivandeförfarande (en person flyttas till en annan vakans på basis av sitt eget medgivande)

-  alla ändringar kan genomföras inom ramen för de uppsatta målen för personalantal och inom budgeten

- sammanlagt 27 st. vakanser avskaffas 2015 (bilaga 1)

Bilaga 1                               Personalplan 2015 tabell

Bilaga 2                               Förverkligandet av personalplanen -tabell

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Förslag          Regionala räddningsnämnden beslutar att godkänna de framlagda bilagorna som kompletterar den långsiktiga personalplanen för 2015.

Beslut            Förslaget godkändes.


Bilagor:

Efrn § 60
Bilaga 1:Personalplan 2015 tabell
Bilaga 2:Förverkligandet av personalplanen -tabell