Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd5114.08.2014

5114-2014 (220)

Begäran om utlåtande angående Patis FBK:s brandstationsbyggnad

Sammandrag: -

Efrn § 51

Räddningschef Mika Kontio 21.7.2014:

Patis FKB:s styrelse har med ett brev daterat 4.5.2014 begärt ett utlåtande från Egentliga Finlands regionala räddningsverk samt Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd angående åtgärder för en totalrenovering eller nybyggnad (ersättande lokaler) av brandstationsbyggnaden i Patis före år 2017.

Bifogat material 1                Patis FBK rf:s begäran om utlåtande

Patis brandstation i Åbo är belägen i Patis stadsdel. Brandstationen är byggd på 1950-talet och det har gjorts en underhållsbesiktning av byggnadens skick. Patis FBK rf har ett gällande brandkårsavtal med Egentliga Finlands räddningsverk och dess larmavdelning omfattar 19 personer. Medeltalet utryckningar åren 2011–2013 är 35,3.

Bifogat material 2                Underhållsbesiktning av Patis brandstation (Eruf)

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har vid sitt möte 27.2.2014 § 21 behandlat regionens brandstationsnätverk och man har konstaterat följande förändringar som krävs för att bibehålla servicenivån: "För de byggnader som används av avtalsbrandkårer finns det i projektplaneringen och om möjligt i beslutsfattandet med en totalrenovering eller nybyggnad (ersättande lokaler) av brandstationerna i Kimito, Pikis, Villnäs, Rimito, Korpo, Hitis (Kimitoön), samt i Åbo i Patis och Tarvasjoki."

Enligt 9 punkten i 3 § Nämndens befogenheter i Egentliga Finlands regionala räddningsväsendets instruktion (1.1.2010) godkänner Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd "redogörelser över behov av lokalprojekt och projektplaner för hyresprojekt utan hinder av bestämmelserna för projektplaneringsanvisningen, då den hyrda lokalen är belägen inom en annan kommun än Åbo stad."

Utifrån ovannämnda dokument och redogörelser föreslås åt Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd att Egentliga Finlands räddningsverk förbereder ett förslag över utrymmesbehovet och en projektplan för Patis brandstationsbyggnad och skickar dem till Åbo stad för eventuella åtgärder.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Förslag          Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att Egentliga Finlands räddningsverk förbereder ett förslag över utrymmesbehovet och en projektplan för Patis brandstationsbyggnad och skickar dem till Åbo stad för eventuella åtgärder.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Sändlista

partPaattisten Vapaaehtoinen palokunta
förkVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos