Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd 18 25.03.2010

3347-2010 (116)

Godkännande av tillstånd för bisyssla

Sammandrag: -

Efrn § 18

Förvaltningschef Olavi Leppäranta 17.3.2010:

Enligt § 18 i lagen om kommunala tjänsteinnehavare (304/03) får en tjänsteinnehavare inte ta emot eller inneha en bisyssla som kräver att arbetstid används för uppgifter som hör till bisysslan, om inte arbetsgivaren på ansökan beviljar tillstånd därtill. Vid prövning av huruvida bisysslotillstånd ska beviljas ska det beaktas att tjänsteinnehavaren inte på grund av bisysslan får bli jävig i sina uppgifter. Bisysslan får inte heller äventyra förtroendet för opartiskheten i skötseln av uppgifterna och inte heller annars inverka menligt på en behörig skötsel av uppgifterna. Verksamhet som i egenskap av konkurrerande verksamhet uppenbart skadar arbetsgivaren får inte utövas som bisyssla.

Om annan bisyssla ska tjänsteinnehavaren göra anmälan till arbetsgivaren. Sedan tjänsteinnehavaren getts tillfälle att bli hörd kan arbetsgivaren förbjuda tjänsteinnehavaren att ta emot eller inneha en sådan bisyssla om den påverkar jävigheten, äventyrar opartiskheten eller i egenskap av konkurrerande verksamhet skadar arbetsgivaren.

Enligt 36 § i förvaltningsstadgan tas beslutet om beviljande av tillstånd för bisyssla samt om förbud att motta och inneha en bisyssla av den myndighet med flera medlemmar som är närmaste överordnad till tjänsteinnehavaren. Anmälan om bisyssla görs till verkets chef. Verkets chef gör anmälan om bisyssla till stadsdirektören.

Enligt 3 § i instruktionen för det regionala räddningsväsendet kan nämnden överföra befogenheter till en underordnad tjänsteinnehavare.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd beslutar att överföra befogenheter om beviljande av tillstånd för bisyssla samt om förbud att motta och inneha en bisyssla till räddningschefen vad gäller underlydande tjänste- och befattningsinnehavare.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkSainio Jari