Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd 76 17.09.2009

11136-2009 (114)

Förslag till ändring av benämningen på specialutbildad fackmans arbetsförhållande och granskning av lönen pga. ändrade uppgifter

Sammandrag: -

Efrn § 76

Förvaltningschef Olavi Leppäranta:

I början av räddningsverkets verksamhet organiserades dess verksamhet enligt en kommunal modell. Samtidigt fastslogs att resultatområdena planerar organisationen av sin verksamhet så att den motsvarar kvalitativa och kvantitativa krav på den regionala verksamheten och så att de personalförändringar som organisationen möjligen förutsätter föreverkligas antingen genom ändringar av den befintliga personalens uppgifter eller genom att avlägsna de personalvakanser som blivit lediga då de nya ändamålen för uppgifterna ändras. I hela landskapet och i synnerhet inom räddningsväsendet som hör ihop med den regionala verksamheten ska det finnas allokerad arbetskraft med specialkompetens och förtrogenhet med de uppgifter som fordras. Man kan även koncentrera uppgifter som förutsätter specialkompetens eller specialutrustning.

På det tekniska resultatområdet anses specialisering behövas bl.a. för utvecklingen och underhållet av utrustningsskötseln inom hela landskapsregionen som är underställd den tekniska chefen.

Räddningsverket föreslår att benämningen på räddningsverkets specialutbildade fackman ändras till inventarieansvarig och att arbetsförhållandets kvalificeringsvillkor och uppgiftsrelaterad lön granskas för att motsvara verkets inventarieansvariges kvalificeringsvillkor och lön. Som grund för benämningsändringen och granskningen av lönen i den regionala verksamhetsomgivningen finns behovet av ökad arbetskraft till utrustningsskötseluppgifter samt företrädet till den inventarieansvariges uppgift, till vilken man kan foga arbetsbeskrivning en för den specialutbildade fackmannens tjänst vad gäller skötsel av mindre utrustning.

Bilaga 1Förslag till ändring av benämningen på tjänsten som specialutbildad fackman samt av kvalificeringskravet och granskning av lönen

Vakansens bekräftelse och ändrande av den inventarieansvariges arbetsrelation har antecknats i den personalplan som Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd godkände den 18.1.2007 under § 9. Stadsstyrelsens förvaltningssektion har beslutat den 13 februari 2007 under § 36, i samband med behandlingen av förvaltningarnas personalplaner, att förvaltningarna kan lämna enstaka förslag för inrättande av lediga tjänster till förvaltningssektionen, om förslagen kan genomföras inom ramen för separat bestämda bindande målnivåer. Nämnden skall dessutom bifoga en redogörelse där det framgår huruvida respektive tjänst kan inrättas inom målnivåerna och inom ramen för budgeten.

Den specialutbildade fackmannens arbetsförhållande är för närvarande obesatt och utan ansvarsperson. De som skött om det obesatta arbetsförhållandets uppgifter har mottagit ovanstående arbetsbeskrivning. Att tillsätta arbetsförhållandet med någon som för närvarande är i räddningsverkets tjänst är från verksamhetssynpunkt ändamålsenligt och nödvändigt och ökar inte heller räddningsverkets personalantal och höjer endast löneutgifterna enligt vakansens löneskillnad. Ändringen kan genomföras inom ramen för den målsatta personalstorleken och budgeten.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd föreslår Åbo stadsstyrelses förvaltningssektion att ändra den specialutbildade fackmannens arbetsförhållande till inventarieansvarig och granska lönen enligt förslaget.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

medStadsstyrelsens förvaltningssektion


Bilagor:

Efrn § 76
Bilaga 1:Förslag till ändring av benämningen på tjänsten som specialutbildad fackman samt av kvalificeringskravet och granskning av lönen