Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd 79 17.09.2009

7690-2009 (222)

Säkerställande av servicenivån för Letalas räddningsväsende

Sammandrag: -

Efrn § 79

Räddningsdirektör Jari Sainio:

Tekniska nämnden vid Letala stad har bett Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd om en utredning angående servicenivåbeslutets förverkligande inom Letala stad.

Bilaga 1Tekniska nämnden vid Letala stads utredningsbegäran

Egentliga Finlands räddningsverk ansvarar för uppgifter enligt räddningslagen i landskapet Egentliga Finland. Uppgifter enligt räddningslagen i landskapet uträttas av räddningsverkets heltidsanställda personal samt av avtalsbrandkårerna (70 st.) och brandmän i arbetsavtalsförhållande. Räddningsverket har 83 brandstationer i landskapet som arbetar oberoende av kommungränserna så att de som råkat ut för en olycka kvalitetsmässigt bra hjälp så snabbt som möjligt. År 2008 inträffade över 8.500 uppgifter som hör till landskapets räddningsväsende.

Letala stads första (när)enhet utgörs av L11, som bemannas av Letals halvordinariebrandkår. Under tjänstetid tryggas enhetens bemanning av tre heltidsanställda brandmän som arbetar på brandstationen. Motsvarande arrangemang är i bruk på brandstationerna i Somero och Pemar.

Kvantitativa och kvalitativa krav på räddningsväsendet bestäms av nämnden för räddningsväsendet i räddningsväsendets servicenivåbeslut.Nämnden för räddningsväsendet har fattat det nuvarande servicenivåbeslutet för åren 2009-2012. Innan beslutet fattades anhöll man om kommunernas utlåtanden om servicenivåbeslutet. För det nuvarande servicenivåbeslutet gav Letala stad ett utlåtande, i vilket man fäste uppmärksamhet vid följande punkter:

- servicenivåbeslutets målsättning är bra grundad vad gäller verksamhetens effektivitet och kostnaderna för lönsamhetssträvan

- räddningsverket ska satsa på beredskap för räddningsuppdrag vid trafikolyckor i området kring riksväg 8

 - Kustö såg är ett stort riskobjekt

- för att uppnå en jämlik ställning för kommunerna är det motiverat att delegera självständig beslutanderätt till den regionala räddningsnämnden och begränsa användningsmöjligheten av upptagningsrätten

Vad gäller den operativa verksamheten grundar sig servicenivåbeslutet på en landsomfattande riskanalys. På grundval av denna riskanalys uppstår riskområdena. Vad gäller den operativa verksamheten har i servicenivåbeslutet satts som mål att man i brådskande räddningsuppdrag ska nå olycksobjekten inom riskkategorins aktionsberedskapstid i medeltal i 85 % av uppdragen. Områdena som tillhör den högsta riskkategorin (riskkategori I) är Åbo stadsregion samt Nystads och Salo centrum. I Letala stadsregion finns riskområden ur kategori II, III och IV.Enligt servicenivåbeslutet är kravet på den första räddningsenhetens aktionsberedskapstid för brådskande uppdrag som inträffat i riskområde II 10 minuter och 20 minuter från att larmet gått för riskområde III. Tiden kan vara längre i IV-områdena.

År 2008 nådde man kravet på aktionsberedskapstid i brådskande räddningsuppdrag i 96 % av utryckningarna i hela landskapet, vilket är klart bättre än minikravet (85 %) i servicenivåbeslutet. 2008 var motsvarande siffra för brådskande olyckor och förstadelsvård som inträffade i Letala stad ännu något högre, närmare bestämt 97 %. Under det gångna året har det i Letala inträffat 136 st. brådskande räddningsuppdrag och aktionsberedskapstiden för dessa låg på en bra nivå under fjolåret.

Räddningsverket hade ifjol i synnerhet satsat på att förbättra räddningsberedskapen för trafikolyckor.Räddningsenheternas utrustning har kompletterats med specialutrustning som kan behövas vid trafikolyckor, skolningen har ökat och samarbetet med vägverket har intensifierats.Tyngdpunkten har legat på riksvägarna 1, 10, 9 och 8 samt de brandstationer som verkar i närheten.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagNämnden beslutar att skicka ovanstående utredning som svar på den förfrågan som Letalas tekniska nämnd skickade den 3.6. Räddningsnämnden fastslår därutöver att kraven för servicenivån för Letala stads räddningsväsende uppnås och följer det ikraftvarande servicenivåbeslutet.

Under mötet framlades bilagan om uppdrag och aktionsberedskapstider per resultatområde.

Bilaga 2Uppdrag och aktionsberedskapstider per resultatområde.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

medLetala stads tekniska nämnd


Bilagor:

Efrn § 79
Bilaga 1:Tekniska nämnden vid Letala stads utredningsbegäran
Bilaga 2:Uppdrag och aktionsberedskapstider per resultatområde