Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd 77 17.09.2009

11141-2009 (111, 114)

Förslag till att avskaffa tjänsten som chaufför (vakansnr. 100310) och inrätta arbetsförhållandet som chaufför och granska lönen pga. ändrade uppgifter

Sammandrag: -

Efrn § 77

Förvaltningschef Olavi Leppäranta:

I början av räddningsverkets verksamhet organiserades dess verksamhet enligt en kommunal modell. Samtidigt fastslogs att resultatområdena planerar organisationen av sin verksamhet så att den motsvarar kvalitativa och kvantitativa krav på den regionala verksamheten och så att de personalförändringar som organisationen möjligen förutsätter föreverkligas antingen genom ändringar av den befintliga personalens uppgifter eller genom att avlägsna de personalvakanser som blivit lediga då de nya ändamålen för uppgifterna ändras. I hela landskapet och i synnerhet inom räddningsväsendet som hör ihop med den regionala verksamheten ska det finnas allokerad arbetskraft för de regionala uppgifterna. Man kan även koncentrera uppgifter som förutsätter specialkompetens eller specialutrustning.

Vid Åbo brandverk fanns en tjänst som chaufför, vars uppgifter begränsades till och inriktares vidare på transport av materiel, utrustning och post inom Åbo stad. Till det regionala räddningsväsendets verksamhet hör behoven av service och lagertransport av brandstationernas och deras personals utrustning och materiel, för vilket Åbo stads logistiktjänster inte erbjuder någon lösning och man har nödgats lösa detta med egna åtgärder. Utöver transportuppgifterna hör lagermannens uppgifter till tjänsten.

Chaufför-lagermannens uppgifter förutsätter inte ett tjänsteförhållande.

Räddningsverket föreslår att

 -         tjänsten vid räddningsverket som chaufför ändras till ett arbetsförhållande, och

 -         chaufförens uppgiftsrelaterade lön enligt arbetsförhållande granskas enligt bilagan.

Som grund för granskningen ligger den ändrade arbetsbeskrivningen för chaufförens arbetsförhållande som omfattar hela det regionala området och lagermannens uppgifter utöver chaufförsuppgifterna.

Stadsstyrelsens förvaltningssektion har beslutat den 13 februari 2007 under § 36, i samband med behandlingen av förvaltningarnas personalplaner, att förvaltningarna kan lämna enstaka förslag för inrättande av lediga tjänster till förvaltningssektionen, om förslagen kan genomföras inom ramen för separat bestämda bindande målnivåer. Nämnden skall dessutom bifoga en redogörelse där det framgår huruvida respektive tjänst kan inrättas inom målnivåerna och inom ramen för budgeten.

Chaufförstjänsten är för närvarande obesatt och utan ansvarsperson. Att tillsätta arbetsförhållandet med någon som för närvarande är i räddningsverkets tjänst är från verksamhetssynpunkt ändamålsenligt och nödvändigt och ökar inte räddningsverkets personalantal. Ändringen kan genomföras inom ramen för den målsatta personalstorleken och budgeten.

Bilaga 1Förslag att ändra chaufförstjänsten till ett arbetsförhållande och granska lönen

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd föreslår Åbo stadsstyrelses förvaltningssektion att ändra chaufförstjänsten till ett arbetsförhållande och granska lönen enligt förslaget.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

medStadsstyrelsens förvaltningssektion


Bilagor:

Efrn § 77
Bilaga 1:Förslag att ändra chaufförstjänsten till ett arbetsförhållande och granska lönen