Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd 73 17.09.2009

11887-2006 (222, 043)

Fakturering av Egentliga Finlands räddningsverk för kostnaderna av utrustningsskötsel

Sammandrag: -

Efrn § 73

Räddningschef Mika Kontio:

Sagu kommun ber Egentliga Finlands räddningsverk att betala kostnaderna för utrustningsskötsel för tiden 1.1.2004-31.12.2008, sammanlagt 72 272,27 euro. Kommunen hänvisar i sin begäran bl.a. till brandkårsavtalet, det regionala avtalet och det icke-undertecknade avtalet gällande utrustningsskötsel mellan Sagu kommun och Egentliga Finlands räddningsverk.

Bilaga 1Mötesprotokoll (Sagu kommun, kommunstyrelse)

Då Egentliga Finlands regionala räddningsväsende inrättades fanns det en möjlighet för personalen vid kommunernas räddningsväsende att övergå till tjänster vid Åbo stad/räddningsverket som s.k. gamla arbetstagare. Jouko Högmander som var i tjänst vid Sagu kommun övergick dock inte till tjänst vid räddningsverket, utan stannade vid Sagu kommun.Arrangemanget av utrustningsskötseln förhandlades med kommunen men inget avtal uppnåddes i ärendet.

I uppdateringen 2003 och i överflyttningen till räddningsverket i form av s.k. överföringsavtal lovade kommunen i brandkårsavtalet mellan kommunen och avtalsbrandkåren att ombesörja bl.a. utrustningsskötsel. Ingen disponerbar tid definierades för arbetet i avtalet. För Egentliga Finlands räddningsverk har överföringsavtalet varit bindande från och med början av 2004 till och med slutet av 2006. Från och med början av 2007 trädde nya brandkårsavtal ikraft mellan räddningsverket och avtalsbrandkårerna.

Den som använt utrustningen vid räddningsväsendet ansvarar för service efter utrustningens användning. För övrig service och reparationer ansvarar det räddningsverk som äger utrustningen. Enligt uppgifter från Sagu kommun har Jouko Högmander skött om 45 % av arbetsinsatserna där Sagu fbk har använt utrustningen.Enligt räddningsverkets synpunkt är arbetsinsatsen inte grundad på ett separat avtal gällande utrustningsskötsel och Högmander är inte heller en av räddningsverkets arbetstagare.

Den faktiska arbetstiden som utrustningsskötsel fordrar enligt brandstationen är anmärkningsvärt mindre än Sagu kommun genom Högmander möjligtvis har gjort för räddningsväsendets utrustningsskötsel (45 %). Räddningsverket lägger själv maximalt 2 h/brandstation/vecka på brandstationsenlig utrustningsskötsel (den person som är ansvarig för utrustningsskötsel ansvarar självständigt för 8-10 brandstationers utrustningsskötsel). Således är det månatliga behovet ca 8 timmar och av andelen månadstimmar motsvarar detta ca 4,9 % (= verifierat behov).

Eftersom räddningsverket inte har haft ett anställningsavtal med Jouko Högmander och möjlighet att fastställa det faktiska arbetstidsbehovet för räddningsväsendets utrustningsskötsel och eftersom utrustningsskötsel inte heller har gjorts med ett separat kontrakt, med vilket den arbetsledarmässiga ledningen/behovet också hade kunnat bestämmas, är inte räddningsverket i min mening skyldig att ersätta kostnaderna för utrustningsskötsel i den omfattningen som Sagu kommunstyrelse har framfört.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd konstaterar att det inte föreligger några grunder för den begäran Sagu kommunstyrelse har framlagt angående kostnadsersättning i framförd utsträckning och bestämmer att befullmäktiga räddningsdirektören att förhandla med Sagu kommun om ersättning för åren 2004-2006 enligt högsta faktiska behov.

BeslutEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd konstaterar att det inte föreligger några grunder för den begäran Sagu kommunstyrelse har framlagt angående kostnadsersättning i framförd utsträckning och bestämmer att befullmäktiga räddningsdirektören att förhandla med Sagu kommun om ersättning enligt högsta faktiska behov. Resultatet av förhandlingarna meddelas för kännedom till den regionala räddningsnämnden.

Beslutet fattades enhälligt utgående från den föredragandes ändrade beslutsförslag.

Sändlista

åtgSainio Jari


Bilagor:

Efrn § 73
Bilaga 1:Mötesprotokoll (Sagu kommun, kommunstyrelse)