Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd 71 17.09.2009

8090-2009 (041)

Förslag till budget år 2010 och förslag till ekonomiplan för åren 2010-2012 för Egentliga Finlands regionala räddningsverk

Sammandrag: -

Efrn § 71

Räddningsdirektör Jari Sainio, räddningschef Mika Kontio och ekonomichef Juho Kaituri 10.9.2009:

I de tekniska anvisningar som berör beredningen av Åbo stads budgetförslag för 2010 och förslag till ekonomiplan för 2010-2012 fastställs för förvaltningarna riktsiffror som bestämmer nettoutgifternas övre gräns.

I anvisningarna för beredandet av budgeten antas prisnivån för 2010 ändra 1,1 %. Ekonomiplanen för åren 2011-2012 har uppskattat att prisnivån kommer att ändra 2,0 % per år. För kommunsektorn uppskattar man den årliga effekten för 2010 av löneförhöjningarna enligt befintliga kontrakt till i medeltal 2,2 % och ekonomiplanen för 2011-2012 förutspår att lönerna stiger med 3,2 %. Andelen skiftesanställda vid räddningsverket är ca 84 % av hela dess personalstyrka. Då man beaktar de avlönade menersättningar som skiftesarbete förorsakat, så räcker inte lönernas nationellt uppskattade höjningsprocent i budgeten för att täcka de uppskattade personalutgifternas totala tillväxt.

Räddningsväsendets budgeterade förpliktar i första hand till räddningsväsendets lagstadgade skyldigheter, servicenivåbeslutet som nämnden ska bekräfta, statsrådets beslut om räddningsverkets inrättande och avtal om producerandet av sjuktransporttjänster.

Beredningen av budgetförslaget (räddningsväsendet)

För beredandet av budgeten för 2010 har räddningsverket konsulterat serviceområdena om det gångna årets verksamhet och ekonomiska utfall samt om utsikterna och behoven för anslag under nästa finansiella planeringsperiod.

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har förberett sitt eget budgetförslag för räddningsväsendet under budgetseminariet. Under seminariet fastslog nämnden att räddningsverkets budget kommer att utarbetas enligt servicenivåbeslutet och beakta den allmänna ekonomiska situationen och de nationella lönearrangemangen.

Under beredningen av budgeten för 2010 har liksom tidigare även det ekonomiska utfallet för 2009, bokslutet för 2008, den allmänna uppgången av kostnadsnivån och totalkostnadseffekterna av det nationella lönearrangemanget för kommunsektorn tagits i beaktande. Sammanlagt stiger räddningsväsendets (exkl. sjuktransport) driftskostnader enligt budgetförslaget med ca 2,6 % jämfört med budgeten för 2009.

Sjuktransporter

Enligt statsrådets beslut riktas utgifterna för fristående uppgifter, såsom t.ex. sjuktransporter, från och med 2008 till de kommuner som får servicen. Räddningsverket har befintliga avtal med samkommunen för S:t Karins-Pikis hälsocentral, Nådendals hälsocentral, Reso hälsocentral, Nystads hälsocentral, Väståbolands hälsocentral och Åbo hälsovårdsväsende. Utgifterna för sjuktransporterna 2010 beror helt på servicebeställarnas behov. Hälsovårdscentralerna betalar verksamhetens kostnader till fullo. Den nu utarbetade budgeten har gjorts enligt de nuvarande 14 ambulanserna som är i omedelbar beredskap. Fordonsmateriel har anskaffats i sin helhet genom leasingfinansiering.

Investeringar

 I beslutet om servicenivån har räddningsverkets investeringsnivå fastställts. I enlighet med beslutet om servicenivån ska avskrivningsåldern för den tunga materielen vara ca 20 år. För att målet skall uppnås krävs ett effektivt omlopp av materielen samt en minskning av överlappande materiel (t.ex. reservmateriel).För investeringar framläggs år 2010 i servicenivåbeslutet tunga fordon (släck-, tank- och ledningscentralenheter) samt oljebekämpningsmateriel. Alla dessa objekt berättigar till stöd från staten eller oljeskyddsfonden. Investeringarnas nettoutgift för 2010 är 1,4 M €.

Bilaga 1Förslag till budget och ekonomiplan 2010-2012

Bilaga 2Förslag till anslag och intäktsposter, resultaträkningprognos, prognos för finansieringsanalys och investeringsprogram för år 2010

Bilaga 3Förslag till investeringar i anläggningstillgångar 2010-2012

Bilaga 4Personalplan

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands räddningsnämnd beslutar att förelägga Åbo stadsstyrelse förslaget till budget för år 2010 och förslaget till ekonomiplan för åren 2010-2012 i enlighet med bilagorna 1 - 4.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkAura kommun
förkGustavs kommun
förkKimitoöns kommun
förkKoski kommun
förkLaitila stad
förkLoimaa stad
förkLundo kommun
förkMarttila kommun
förkMasku kommun
förkMynämäki kommun
förkNousis kommun
förkNystad
förkNådendals stad
förkOripää kommun
förkPemars kommun
förkPyhäranta kommun
förkPöytyä kommun
förkReso stad
förkRusko kommun
förkSagu kommun
förkSalo stad
förkSomero kommun
förkSt Karins kommun
förkTarvasjoki kommun
förkTövsala kommun
förkVehmaa kommun
förkVäståbolands stad
förkStadsstyrelsen


Bilagor:

Efrn § 71
Bilaga 1:Förslag till budget och ekonomiplan 2010-2012
Bilaga 2:Förslag till anslag och intäktsposter, resultaträk-ningprognos, prognos för finansieringsanalys och investeringsprogram för år 2010
Bilaga 3:Förslag till investeringar i anläggningstillgångar 2010-2012
Bilaga 4:Personalplan