Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd 61 20.08.2009

6704-2009 (114, 120)

Utnämning till myndighetsperson

Sammandrag: -

Efrn § 61

Förvaltningschef Olavi Leppäranta:

Enligt räddningslagens (468/2003) 4 § är räddningsväsendets regionala räddningsmyndigheter den högsta tjänsteinnehavaren för det regionala räddningsväsendet och regionens andra utnämnda tjänsteinnehavare inom räddningsväsendets samt det regionala räddningsväsendets vederbörande organ med flera medlemmar.

Till räddningsväsendets myndighetsuppgifter hör de i räddningslagens 3 § framlagda uppgifterna, till vars uträttande hör eller kan höra utövande av offentlig makt. Enligt räddningslagens 89 § måste en räddningsmyndighetsperson använda uniform i sina tjänsteuppdrag, såtillvida inte tjänsteuppdragets kvalitet eller karaktär kräver något annat. Dessutom måste räddningsmyndighetspersonen under sitt tjänsteuppdrag ha med sig legitimation som identifierar denne som myndighetsperson.

Enligt räddningsnämndens instruktion bestämmer nämnden om räddningsverkets organisation och godkänner instruktionen. Utnämning till myndighet anses även höra till detta beslut.

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har den 7.1.2004 § 11 utnämnt de tjänster angående operativ räddningsverksamhet, sjuktransport och granskningsverksamhet, vars uppgifter omfattar utövande av offentlig makt och myndighetsuppgifter vidhängiga räddningsväsendet.

I det regionala räddningsväsendets begynnelse inrättades vid räddningsverket ett arbetsavtalsförhållande som beredskapsplanerare, som förvaltningssektionens beslut 16.6.2009 § 192 har ändrat till ett tjänsteförhållande med motiveringen att beredskapsplanerarens arbetsbeskrivning breddas enligt de planerings- och övervakningsuppgifter av beredskapssystemet som räddningslagen förutsätter, vilka förutsätter ett tjänsteförhållande och en myndighetsroll (räddningslagen §§ 51 och 52), och vidare beredskapsplanerarens deltagande i den operativa ledningen (jourtjänst) då tjänsteinnehavaren har den behörighet som operativ ledning förutsätter. Ändringen av arbetsbeskrivningen förutsätter att utövande av offentlig makt och myndighetsuppgifter läggs till förteckningen över tjänster som beredskapsplaneraren ska utföra.

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd kompletterar sitt beslut från 7.1.2004 § 11 genom att utnämna innehavaren av beredskapsplanerarens tjänst till räddningsmyndighetsperson.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

medAlanko Kari
medVirto Juha
medVähäkuopus Heikki