Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 670 15.12.2009 4 Ht

39-2009 (60)

Ympäristö- ja kaavoitusviraston viranhaltijain päätökset

Tiivistelmä: -

Ympkaalk § 670

Hallintotoimisto/ Markku Toivonen 8.12.2009/246-09:

Suunnittelupäällikkö:

1.12.2009 § 137. Satakunnantie, kielletty ajosuunta –merkit ja ohjausviiva Lukkosepänkadun risteykseen, Mälikkälä.

Sisältö

Kielletty ajosuunta –merkit Satakunnantielle Raision suunnasta tulevalle ajoradalle Lukkosepänkadun risteyksessä ja ohjausviiva Lukkosepänkadulta Raision suuntaan kääntyvälle liikenteelle.

Perustelut

Aloitteen mukaan Lukkosepänkadulta on käännytty Satakunnantielle Raision suuntaan vastaantulevien ajoradalle. Risteys on laaja ja Satakunnantiellä oleva välikaista leveä. Nämä seikat saattavat vaikeuttaa risteyksen hahmottamista.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä kielletty ajosuunta –merkit ja ohjausviivan Satakunnantielle.

1.12.2009 § 138. CD-pysäköintipaikka Sairashuoneenkatu 8 kohdalle.

Sisältö

CD-pysäköintipaikan merkitseminen sairashuoneenkatu 8 kohdalle.

Perustelut

Venäjän pääkonsulaatti on pyytänyt diplomaattiauton pysäköintipaikkaa sairashuoneenkatu 8 kohdalle. Käytäntö on ollut, että pääkonsulaateille varataan pysäköintipaikka, jos se suinkin on mahdollista muuta liikennettä vaarantamatta.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä yhden diplomaattiauton CD-paikan Sairashuoneenkatu 8 kohdalle.

1.12.2009 § 139. Perennakatu, saarekkeen poisto ja Liljalaakso opaste Aurorankadun risteykseen, Runosmäki.

Sisältö

Saarekkeen poisto ja Liljalaakso –paikalliskohteen viitan asettaminen Perennakadulla Aurorankadun risteyksessä.

Perustelut

Aloitteessa on esitetty uuden asuinalueen nimeämistä Liljalaaksoksi tai Länsiniityksi sekä nimen mukaista opastetta. Opaskartassa nimenä on Länsiniitty.

Perennakadulla oleva saareke haittaa pitkän telilinja-auton kääntymistä Aurorankadulta. Saareke on kapea, eikä ko. kohdassa ole suojatietä. Suunnitteilla on linja-autoliikenteen aloittaminen Perennakadulla.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä saarekkeen poiston ja Liljalaakso –paikalliskohteen viitan asettamisen Perennakadulle.

1.12.2009 § 140. Pysäköintijärjestelyt Aurakatu 13 kohdalla koululaiskuljetusten turvallisuuden parantamiseksi.

Sisältö

Lisätään lyhytaikaista (5 min) pysäköintitilaa Aurakatu 13 kohdalle koulupäivien klo 7.30-16 väliseksi ajaksi. Klo 16-18 välisen ajan paikat ovat 30 min kiekkopaikkoja ja muun ajan vapaasti käytettävissä. Kyseiseltä kohdalta poistuu kolme maksullista paikkaa, jotka ovat myös asukaspysäköintipaikkoja.

Perustelut

Nykyisin koulukyyditystakseja on niin paljon, että pahimmillaan takseja on ollut ko. paikalla kaksi rinnakkain ja tällöin oppilaiden poistuminen ja nouseminen taksiin on ohi kulkevan liikenteen takia ollut vaarallista.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä pysäköintijärjestelyt Aurakatu 13 kohdalla.

1.12.2009 § 141. Pysäköintikielto Santakuopankadulla, Nummi.

Sisältö

Aluepysäköintikielto Santakuopankadun päättyvän osuuden loppupäähän.

Perustelut

Katuosuus on niin kapea, että pysäköinti siinä estää täysin kadun asiallisen käytön ja hoidon.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä aluepysäköintikiellon Santakuopankadulle.

1.12.2009 § 142. Pysäköintikielto Tillerinkadulle, Artukainen.

Sisältö

Pysäköintikielto Tillerinkadun länsireunalle.

Perustelut

Aloitteen mukaan Tillerinkadulla tapahtuu pysäköintiä Turkuhallin tapahtumien aikana. Tillerinkadulla on pysäköintikieltoalue -merkki Artukaistentien risteyksessä. Tillerinkadulle saavutaan kuitenkin myös Länsikaarelta. Tillerinkadun pohjoispäässä olevan kiinteistön piha-alueen läpi, jolloin alue-pysäköintikielto jää huomaamatta.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä pysäköintikieltomerkin asettamisen Tillerinkadulle.

1.12.2009 § 143. Pysäköintikielto Vilhonkatu 8 kohdalle.

Sisältö

Pysäköintikielto Vilhonkatu 8 kohdalle.

Perustelut

Yhtiön autotallien edustalle pysäköidään usein autoja, jotka estävät talleihin ajon ja poistumisen sieltä.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä pysäköintikiellon Vilhonkatu 8 kohdalle.

3.12.2009 § 144. Tiemestarinkatu ja Varusmestarintie, pysäköintikiellot sekä suojatie- ja jalkakäytävämerkinnät, Runosmäki.

Sisältö

Pysäköintikiellot osalle Tiemestarinkatua ja Varusmestarintietä sekä suojatie- ja jalkakäytävämerkintöjen täydentäminen.

Perustelut

Aloitteen mukaisesti Tiemestarinkadulla ja Varusmestarintiellä pysäköidään ajoneuvoyhdistelmiä, jotka haittaavat Tiemestarinkadun varrella olevan elementtitehtaan pitkiä kuljetuksia ja niiden kääntymistä Varusmestarintielle. Ajoittain ko. pysäköinti haittaa myös normaalia rekkaliikennettä. Pysäköinti kielletään Tiemestarinkadun eteläreunalla sekä elementtitehtaan liittymän ja Varusmestarintien liittymän läheisyydessä myös pohjoisreunalla. Lisäksi pysäköinti kielletään Varusmestarintiellä Tiemestarinkadun risteyksen läheisyydessä.

Suojatiemerkkejä ja –maalauksia sekä jalkakäytävämerkkejä lisätään Tiemestarinkadun ja Varusmestarintien risteyksessä sekä Varusmestarintien ja Valurinkadun risteyksessä.

Varusmestarintieltä poistetaan väistämisvelvollisuuden ennakkomerkki tarpeettomana. Väistämisvelvollisuutta osoittavat merkit Varusmestarintien ja Vahdontien risteyksessä ovat selkeästi näkyvillä. Lisäksi väistämisvelvollisuuden ennakkomerkki on usein kadun varrelle pysäköityjen ajoneuvoyhdistelmien takana, eikä näy ajoradalle.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä pysäköintikiellot sekä suojatie- ja jalkakäytävämerkinnät Tiemestarinkadulle ja Varusmestarintielle.

3.12.2009 § 145. Polkupyörien pysäköintipaikkojen lisääminen, invapaikan sijainnin muuttaminen ja katupuun palauttaminen kirjastokorttelin ympäristössä (kaupunginosa VI).

Sisältö

Linnankadun invapaikkamuutos, katupuun palauttaminen sekä pyöräpysäköintipaikkojen lisääminen.

Perustelut

Uuden pääkirjaston edustalla Linnankadulla on usein ollut polkupyöriä pysäköitynä invapaikalla. Invapaikka, pituudeltaan 8 metriä on ollut perälaudallisille pakettiautoinvatakseille ahdas. Tämän johdosta paikalta on poistettu ympäristösuunnitelmassa esitetty ja siis jo kertaalleen istutettu katupuu.

Suunnittelutoimistossa on laadittu suunnitelma, joka parantaa pyöräilyn ja invapaikoituksen olosuhteita ko. alueella. Invapaikka siirretään liikennesuunnitelmassa esitettyyn tilavampaan väliin, johon mahtuu pidempikin invataksi. Polkupyörille on osoitettu lisätilaa nykyisiltä autopaikoilta uuden kirjaston matalan rakennusosan edustalta sekä vanhan kirjastorakennuksen kohdalta Läntiseltä Rantakadulta, yhteensä 68 paikkaa. Linnankadulta poistuu 2 henkilöauton pysäköintipaikkaa. Invapaikan sijaintia muuttamalla mahdollistuu ympäristösuunnitelmassa esitetyn ja jo kertaalleen istutetun, mutta poistetun puun uudelleen istuttaminen.

Hankkeen kustannusarvio on noin 8300 euroa.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä polkupyörien pysäköintipaikkojen lisäämisen, invapaikan sijainnin muuttamisen ja katupuun palauttamisen kirjastokorttelin ympäristössä.

3.12.2009 § 146. Kevytliikenneväylä välille Rintaniitunpolku – Tähtipolku, Haarla.

Sisältö

Valaistu kevytliikenneväylä Friskalan ja Haarlan väliin. Väylä kulkee kokonaisuudessaan kaupungin omistamalla maalla.

Perustelut

Väylä parantaa yhteyksiä Friskalasta mm. Haarlan koululle, jolloin Kakskerrantien ylitystarve pienenee.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä kevytliikenneväylän suunnitelman välille Rintaniitunpolku – Tähtipolku.

4.12.2009 § 147. Väistämisvelvollisuuden muutos Toijaistentien ja Vanhan Kakskerrantien risteyksessä.

Sisältö

Nykyisin tasa-arvoisen risteyksen väistämisvelvollisuusjärjestelyt muutetaan siten, että Toijaistentielle tulee väistämisvelvollisuus.

Perustelut

Nykyinen järjestely on aiheuttanut epäselvyyttä, Toijaistentie on jo nyt mielletty väistämisvelvolliseksi. Jatkossa Arolan alueen rakentuessa Vanhan Kakskerrantien liikennemäärä kasvaa entisestään.

Suunnittelupäällikkö päätti hyväksyä Toijaistentien väistämisvelvolliseksi Kakskerrantien risteyksessä.

Suunnittelupäällikkö/sarja 10:

27.11.2009 § 16. Vakiniitun alueen pohjanvahvistuksen lisätilaus.

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto on tilannut (kaavoitustoimenjohtajan päätöspöytäkirja § 10, 30.4.2009) Vakiniitun asemakaava-alueen Pyhän Marian tien, Kukkamaariankadun, Pyykkärinkadun, Piiankadun, Renginkadun ja Vakiniituntien katu- ja kadunrakennussuunnittelun Konsultti-insinööri Kari Vehmas Oy:ltä. Suunnittelutyöhön ei kuulunut pohjanvahvistuksen suunnittelua. Ko. alueen vesihuollon suunnittelussa suunnittelutarjous on sisältänyt pohjanvahvistuksen suunnittelun.

Suunnittelutyön aikana on ilmennyt, että maaperästä johtuen Pyhän Marian tien ja Kukkamaariankadun rakentaminen edellyttää pohjanvahvistusta. Tämän johdosta suunnittelutoimisto on pyytänyt Konsultti-insinööri Kari Vehmas Oy:ltä lisätyötarjousta pohjanvahvistuksen suunnittelusta. Suunnittelutyön tehtävänmäärittely ja aikataulu sekä veloitusperusteet ja kustannusarvio on esitetty konsultin lisätyötarjouksessa 15.11.2009.

Kaupungin yhteyshenkilönä on kadunsuunnittelupäällikkö Jaakko Lindholm.

Suunnittelupäällikkö päätti suunnittelupalvelujen puitesopimuksen ja konsultin tarjouksen mukaisesti ympäristö- ja kaavoitusviraston toimintasäännön nojalla tilata Vakiniitun asemakaava-alueen Pyhän Marian tien ja Kukkamaariankadun pohjanvahvistuksen suunnittelun Konsultti-insinööri Kari Vehmas Oy:ltä. Suunnittelutyön kustannusarvio, jota ei saa ylittää ilman suunnittelutoimiston suostumusta, on 8 955,00 euroa (alv 0).

Suunnittelupäällikkö päätti samalla, että asian kiireellisyyden vuoksi tämä päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Joukkoliikennejohtaja:

2.12.2009 § 22. Lippukassanhoitaja Marketta Perin ero toimesta.

Marketta Peri jää Kuntien Eläkevakuutuksen myöntämälle eläkkeelle 1.1.2010 alkaen.

Joukkoliikennejohtaja päätti myöntää lippukassanhoitaja Marketta Perille eron toimestaan (vakanssi 700713) 1.1.2010 alkaen.

Kaavoitustoimenjohtaja/sarja 10:

7.12.2009 § 23. Linnanfältin asemakaava-alueen katujen ja muiden yleisten alueiden suunnittelun tilaus.

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto on kilpailuttanut sopimuskauden aikana erikseen hankekohtaisesti sovittavien tehtävien suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut ajalle 1.3.2007 – 31.12.2008 ja valinnut (kaavoitustoimenjohtajan päätöspöytäkirja § 5, 24.1.2007) kullekin kilpailutetulle suunnittelutoimialalle puitesopimuskonsulteiksi enintään viisi kokonaistaloudellisesti edullisinta konsulttia. Puitesopimusta on jatkettu siten, että se on voimassa vuoden 2009 loppuun asti (kaavoitustoimenjohtajan päätöspöytäkirja § 39, 10.9.2008).

Tie-, katu- ja aluetekniikan suunnittelutoimialalla yksi valituista puitesopimuskonsulteista on Ramboll Finland Oy, jolta suunnittelutoimisto on pyytänyt tarjousta Linnanfältin asemakaava-alueen katujen ja muiden yleisten alueiden suunnitelmien laatimisesta. Suunnittelutyön työohjelma ja aikataulu sekä veloitusperusteet ja kustannusarvio on esitetty konsultin tarjouksessa 3.12.2009 ja sen liitteissä.

Kaupungin yhteyshenkilönä on kadunsuunnittelupäällikkö Jaakko Lindholm.

Suunnittelupäällikkö päätti suunnittelupalvelujen puitesopimuksen ja konsultin tarjouksen mukaisesti ympäristö- ja kaavoitusviraston toimintasäännön nojalla tilata Linnanfältin asemakaava-alueen katujen ja muiden yleisten alueiden suunnittelun Ramboll Finland Oy:ltä. Suunnittelutyön kustannusarvio, jota ei saa ylittää ilman suunnittelutoimiston suostumusta, on 55.000,00 euroa (alv 0).

Suunnittelupäällikkö totesi samalla, että sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan vasta myöhemmin tehtävällä kirjallisella sopimuksella, jonka edellä todettu yhteyshenkilö voi kaupungin puolesta allekirjoittaa sen jälkeen, kun tämä päätös on lainvoimainen.

7.12.2009 § 24. Luottokortin hankkiminen ympäristötoimenjohtajan ja ympäristösihteerin päällikön käyttöön.

Kaupunginkanslian talouskeskuksen 24.4.2006 antamien ja 20.5.2008 muuttamien ohjeiden mukaan luottokortin käyttöönottamisesta on haettava päätös. Lauta- tai johtokunta päättää alaistensa virastopäälliköiden luottokorteista ja virastopäälliköt päättävät oman henkilökuntansa luottokorteista.

Henkilöllä, jolle oikeutta luottokortin käyttöön haetaan, pitää olla voimassa olevat hankintavaltuudet. Hakemuksessa on perusteltava tarve kortin käyttöön.

Myöntäjä asettaa kortin käytölle luottorajan, joka on käyttötarkoitukseen sopiva. Hankintavaltuuksien puitteissa suuremmat hankinnat tulee tehdä laskua vastaan.

Ympäristötoimenjohtajalla on hankintavaltuudet ympäristö- ja kaavoitusviraston toimintasäännön 5 §:n mukaan. Kaupunginhallitus on 14.9.2009 § 489 myöntänyt ympäristösihteeristön päällikölle samat hankintavaltuudet, kuin on määritelty toimintasäännöissä ympäristö- ja kaavoitusviraston toimistopäälliköille.

Ympäristö- ja kaavoitusviraston ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen sekä ympäristösihteeristön päällikkö Björn Grönholm tarvitsevat luottokortin lähinnä virkamatkoista sekä neuvotteluista ja edustamisesta aiheutuvien laskujen maksamiseen.

Kaavoitustoimenjohtaja päätti, että ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokisen sekä ympäristösihteeristön päällikkö Björn Grönholmin käyttöön hankitaan luottokortti, jonka luottoraja on 5000 euroa.

7.12.2009 § 25. Kuninkojanlaakson asemakaava-alueen katujen ja puistojen suunnittelun tilaus.

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto on kilpailuttanut sopimuskauden aikana erikseen hankekohtaisesti sovittavien tehtävien suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut ajalle 1.3.2007 – 31.12.2008 ja valinnut (kaavoitustoimenjohtajan päätöspöytäkirja § 5, 24.1.2007) kullekin kilpailutetulle suunnittelutoimialalle puitesopimuskonsulteiksi enintään viisi kokonaistaloudellisesti edullisinta konsulttia. Puitesopimusta on jatkettu siten, että se on voimassa vuoden 2009 loppuun asti (kaavoitustoimenjohtajan päätöspöytäkirja § 39, 10.9.2008).

Tie-, katu- ja aluetekniikan suunnittelutoimialalla yksi valituista puitesopimuskonsulteista on Konsultti-insinööri Kari Vehmas Oy, jolta suunnittelutoimisto on pyytänyt tarjousta Kuninkojanlaakson asemakaava-alueen katujen ja puistojen suunnittelusta. Suunnittelutöiden työohjelma ja aikataulu sekä veloitusperusteet ja kustannusarviot on esitetty konsultin tarjouksissa 3.11.2009 (katu- ja kadunrakennussuunnittelu) ja 15.11.2009 (puistosuunnittelu).

Kaupungin yhteyshenkilönä on kadunsuunnittelupäällikkö Jaakko Lindholm.

Kaavoitustoimenjohtaja päätti suunnittelupalvelujen puitesopimuksen ja konsultin tarjousten mukaisesti ympäristö- ja kaavoitusviraston toimintasäännön nojalla tilata Kuninkojanlaakson asemakaava-alueen katujen ja puistojen suunnittelun Konsultti-insinööri Kari Vehmas Oy:ltä. Suunnittelutyön kustannusarvio, jota ei saa ylittää ilman suunnittelutoimiston suostumusta, on 49.140,00 euroa (alv 0), josta katu- ja kadunrakennussuunnittelun laatimisen osuus on 20.500,00 euroa ja puistosuunnittelun osuus 28.640,00 euroa.

Kaavoitustoimenjohtaja totesi samalla, että sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan vasta myöhemmin tehtävällä kirjallisella sopimuksella, jonka edellä todettu yhteyshenkilö voi kaupungin puolesta allekirjoittaa sen jälkeen, kun tämä päätös on lainvoimainen.

Kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen:

EhdotusYmpäristö- ja kaavoituslautakunta päättää merkitä viranhaltijan päätöspöytäkirjat tietoonsa saatetuksi ja päättää samalla, ettei se siirrä niitä käsiteltäväkseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.