Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta8020.10.201610

10732-2016 (641, 642)

Kärsämäen paloasema-alueen kehittäminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 80

Pelastuspäällikkö Mika Kontio 11.10.2016

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on toteuttanut toimintavuosiensa ajan paloasemaverkkopäätöksen mukaisia tilahankkeita, sekä uudisrakennus- että peruskorjaushankkeita. Viimeisimpänä toteutuksena on ollut Kuninkojan paloaseman vuokraamispäätös Raision kaupungilta ja hanke etenee aikataulusuunnitelman mukaisesti.

Kuninkojan paloasemahankkeen yhteydessä on ollut tarkoituksenmukaista tarkastella myös Kärsämäen paloaseman toimintoja, pelastustoimen tilatarpeita alueella yleisesti, alueellisia koulutus-/harjoittelutarpeita, yhteistoimintatarpeita sekä sopimuspalokuntien tilatarpeita. Näistä lähtökohdista pelastuslaitos on muodostanut kokonaiskuvan Kärsämäen (lentoaseman välittömässä läheisyydessä) toimintojen kehittämiseksi ja käynyt sitä ennen keskusteluja mm. Turun kaupungin, Finavia Oyj Turun lentoaseman, Länsi-Suomen pelastusalan liiton ja sopimuspalokuntien välillä.

Käytyjen keskustelujen perusteella, pelastuslaitoksen näkemys on, että lentoaseman välittömässä läheisyydessä olevaan pelastustoimea/palokuntatoimintaa tulee ylläpitää ja kehittää seuraavasti:

- pelastustoiminnan valmius, Kärsämäen paloasemalta toteutettuna, sopimuspalokunnan toimintavalmiudella (Maarian VPK ry)

- koulutuksellinen kehittäminen yhteistyössä Länsi-Suomen pelastusalan liiton kanssa erillisen suunnitelman mukaisesti, mutta kuitenkin siten, että pelastuslaitos vuokraa Finavia Oyj Turun lentoasemalta MediHeli ry:n vanhat tilat, jotka toiminnoiltaan ja maa-alueiltaan yhdistetään Kärsämäen paloaseman tiloihin. Pelastuslaitos vuokraa edelleen osan tiloista Länsi-Suomen pelastusalan liitolle.

- alueyhteistyö turvallisuuden edistämiseksi Turun kaupungin, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen, Finavia Oyj Turun lentoaseman sekä muiden aluetoimijoiden ja viranomaisten kesken.

Kokonaisuutena pelastuslaitoksen ehdotus siis on, että Kärsämäen paloaseman yhteyteen rakentuu harjoitusalue, jonka toiminta tukee kokonaisvaltaista turvallisuuden kehittämistä. Tavoitteena on, että harjoitusalue palvelee muita viranomaisia, kuntalaisia ja julkisyhteisöjä sekä yritysmaailmaa mahdollisuuksillaan, huomioon ottaen vapaaehtoisauttajia kuten esimerkiksi sopimuspalokunnat ja pelastuskoiraharrastajat.

Talouden näkökulmat:

- Tarkoitus on, että harjoitusalueen toteutukseen käytetään mahdollisimman paljon olemassa olevaa välineistöä ja simulaattoreita. Syntyviin kustannuksiin haetaan Palosuojelurahaston avustusta.

- Vuokrattava tila aiheuttaa pelastustoimelle vuokrakustannuksia n. 60 000 euroa/vuosi, joista merkittävä osa voidaan rahoittaa vuokraamalla tila edelleen kolmannelle osapuolelle (Länsi-Suomen pelastusalan liitto).

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnalle esitellään kokonaisuus/suunnitelma tarkemmin kokouksen yhteydessä.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta hyväksyy Kärsämäen paloasema-alueen kehittämisen harjoitusalueeksi ja valtuuttaa pelastusjohtajan allekirjoittamaan vuokrasopimuksen Finavia Oyj Turun lentoaseman kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedFinavia/Turun Lentoasema
tiedLänsi-Suomen Pelastusalan liitto ry
tiedMaarian Vapaaehtoinen Palokunta ry
tiedAaltonen Tiina