Turun Vesiliikelaitoksen hyvän hallinnon periaatteet

 

1 § Yleistä

 

Vesiliikelaitos noudattaa kaikessa toiminnassaan hallintolaissa, kuntalaissa sekä muissa säännöksissä ja määräyksissä ilmaistuja julkisen hallinnon järjestämiseksi annettuja periaatteita.

 

Vesiliikelaitoksen hyvän hallinnon periaatteet täydentävät vesiliikelaitoksen johtosääntöä ja muita kaupungin hyväksymiä sääntöjä ja määräyksiä organisaation, toimivaltakysymysten ja hallinnon järjestämiseksi.

 

2 § Vesiliikelaitoksen organisaatio

 

Johtokunta

 

Vesiliikelaitoksella on johtokunta, joka ohjaa, kehittää ja valvoo liikelaitoksen toimintaa.

 

Sen lisäksi, mitä hallintosäännössä on määrätty läsnäolo- ja puheoikeudesta johtokunnan kokouksessa, liikelaitosjohtaja voi kutsua johtokunnan kokoukseen asiantuntijoita neuvoteltuaan asiasta johtokunnan puheenjohtajan kanssa.

 

Liikelaitosjohtaja

 

Liikelaitosjohtaja johtaa, kehittää ja valvoo liikelaitoksen toimintaa johtokunnan hyväksymän talousarvion ja muun ohjeistuksen puitteissa.

 

Vesiliikelaitoksen johtosäännön mukaan kaupunginhallitus ottaa liikelaitosjohtajan johtokuntaa kuultuaan. Johtokunnan puheenjohtaja esittelee liikelaitosjohtajan valintaa koskevan asian johtokunnalle.

 

Tulosyksiköt

 

Vesiliikelaitoksen organisaatioon kuuluvat seuraavat tulosyksiköt: verkostot, hallinto ja asiakaspalvelu. Tulosyksiköiden lisäksi organisaatioon kuuluvat matriisitoiminnat tekninen tuki ja kehittäminen sekä viestintä ja laatu.

 

Tulosyksiköillä ja matriisitoiminnoilla on päällikkö, jonka tehtävänä on johtaa, kehittää, ja valvoa tulosyksikkönsä tai matriisinsa toimintaa liikelaitosjohtajan alaisuudessa.

 

Verkostot

 

Yksikön tehtävänä on verkostojen suunnittelu- ja rakennuttaminen sekä ylläpito.

 

Tulosyksikön päällikkö on suunnittelupäällikkö.

 

Hallinto

 

Yksikön tehtävänä on vastata vesiliikelaitoksen yleishallinnosta.

 

Tulosyksikön päällikkö on hallintopäällikkö.

 

Asiakaspalvelu

 

Yksikön tehtävänä on vastata asiakas- ja laskutuspalveluista sekä asiakkaille kohdennetuista teknisistä palveluista.

 

Tulosyksikön päällikkö on asiakaspalvelupäällikkö.

 

Matriisitoiminnot

 

Kehittämispäällikkö vastaa kehittämisen ja varsinaista vesihuoltotoimintaa tukevien teknisten tukipalvelujen matriisitoiminnoista.

 

Laatupäällikkö vastaa toiminnan laadunvalvonnan ja viestinnän matriisitoiminnoista.

 

Johtoryhmä

 

Vesiliikelaitoksella on liikelaitosjohtajan nimeämä johtoryhmä.

 

Liikelaitosjohtajan tulee henkilöstön tekemästä esityksestä nimetä johtoryhmään vähintään kaksi liikelaitoksen henkilöstöön kuuluvaa edustajaa ja heille henkilökohtaiset varaedustajat.

 

Yhteistoimintaelin

 

Vesiliikelaitoksessa on yhteistoimintaryhmä, johon liikelaitosjohtaja nimeää työnantajan edustajat.

 

Kullakin vesiliikelaitoksessa edustettuna olevalla henkilöstöjärjestöllä on oikeus nimetä edustajansa yhteistoimintaelimeen.

 

Työsuojelutoimikunta

 

Vesiliikelaitoksessa on työsuojelutoimikunta, johon liikelaitosjohtaja nimeää työnantajan edustajat.

 

Vesiliikelaitoksen henkilöstö valitsee edustajansa työsuojelutoimikuntaan.

 

3 § Päätöksenteko ja toimivalta

 

Johtokunnan toimivalta päätöksentekomenettelyineen on määrätty vesiliikelaitoksen johtosäännössä sekä muissa säädöksissä ja määräyksissä.

 

Liikelaitosjohtaja

 

Liikelaitosjohtajan tehtävänä on sen lisäksi mitä lainsäädännössä, kaupungin säännöstössä tai vesiliikelaitoksen johtosäännössä on määrätty:

 

laatia johtokunnalle ehdotukset vesiliikelaitoksen talousarviosta, taloussuunnitelmasta, tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta,

laatia johtokunnalle ehdotukset liiketoimintasuunnitelmasta ja muista vesiliikelaitoksen toimintaa ohjaavista suunnitelmista,

päättää suunnittelu-, urakka- ja hankintasopimuksista, joiden arvonlisäveroton hankintahinta ei ylitä 800.000 euroa ottaen huomioon, että yli 80.000 euron hankintojen tarjouspyyntöä ei saa julkaista ennen kuin sen hyväksymistä koskeva päätöspöytäkirja on ilmoitettu johtokunnalle otto-oikeuden käyttämistä varten,

ottaa muut kuin johtokunnan määrittämät johtavassa asemassa olevat viranhaltijat,

päättää tulosyksiköiden ja matriisitoimintojen päälliköiden sijaiset,

päättää johtokunnan toimialalla asioista, joihin liittyvästä toimivallasta ei ole johtosäännössä tai hyvän hallinnon periaatteissa muutoin määrätty, sekä

suorittaa kaupunginhallituksen, vesiliikelaitoksen johtokunnan ja kaupunginjohtajan määräämät muut tehtävät.

 

Tulosyksikön päällikkö

 

Tulosyksikön päällikön tehtävänä on tulosyksikkönsä osalta, sen lisäksi mitä muutoin on määrätty:

 

päättää suunnittelu-, urakka- ja hankintasopimuksista, joiden arvolisäveroton hankintahinta ei ylitä 80.000 euroa ottaen huomioon, että yli 20.000 euron hankintojen tarjouspyyntöä ei saa julkaista ennen kuin siitä on ilmoitettu liikelaitosjohtajalle liikelaitosjohtajan edellyttämällä tavalla,

myöntää tulosyksikkönsä osalta tietojärjestelmiä koskevat käyttöoikeudet,

suorittaa vesiliikelaitoksen johtokunnan ja liikelaitosjohtajan määräämät muut tehtävät.

 

 

Vahingonkorvaukset

 

 

Hallintoyksikön päällikkö päättää kaupunginhallituksen määräämissä rajoissa vahingonkorvauksista.

 

Maksujen lykkäykset ja hyvitykset

 

Asiakaspalvelupäällikkö päättää vesi- ja jätevesimaksun tai liittymismaksun osittain tai kokonaan perimättä jättämisen sekä maksujen lykkäykset, helpotukset ja laskutusvirheiden oikaisut.

 

 

Muu

 

Mikäli hankintaa ei hankintalainsäädännön ja kaupungin hyväksymien hankintasäännösten mukaan poikkeuksellisesti tarvitse kilpailuttaa, eikä hankintaa sen johdosta päätetä kilpailuttaa kirjallisella tarjouspyyntömenettelyllä, hankintapäätöstä ei dokumentoida päätöspöytäkirjalla.

 

4 § Edustaminen ja asiakirjojen allekirjoittaminen

 

Liikelaitosjohtaja edustaa kaupunkia vesiliikelaitoksen toimivaltaan kuuluvissa asioissa. Lisäksi liikelaitosjohtajan erikseen nimeämät edustavat kaupunkia tuomioistuimissa, virastoissa, muissa viranomaisissa ja laitoksissa johtokunnan toimivaltaan kuuluvissa asioissa.

 

Liikelaitosjohtaja tai hänen määräämänsä edustaa kaupunkia toimialaansa kuuluvissa järjestöissä kaupungin päättämällä tavalla.

 

Johtokunnan päätökseen perustuvat sopimukset ja sitoumukset allekirjoittaa liikelaitosjohtaja ja varmentaa johtokunnan sihteeri ellei toimielin ole yksittäistapauksessa valtuuttanut toisia henkilöitä.

 

Viranhaltijan päätökseen perustuvat sopimukset ja sitoumukset allekirjoittaa päätöksen tehnyt viranhaltija, ellei hän ole yksittäistapauksessa valtuuttanut toista henkilöä.

 

Kirjeet, joilla toimielimen päätökset annetaan tiedoksi, ja pöytäkirjanotteet allekirjoittaa kuitenkin toimielimen sihteeri yksin.

 

5 § Voimaantulo

 

Nämä hyvän hallinnon periaatteet tulevat voimaan 31.12.2016.