Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vesiliikelaitoksen johtokunta8813.10.20165

10430-2016 (016, 746)

Turun seudun puhdistamo Oy:n Kakolanmäen E-PRTR raportoitavat aineet vuosiyhteenveto vuodelta 2015

Tiivistelmä:

Euroopan päästö- ja siirtorekisteriä koskeva asetus velvoittaa raportoimaan Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolta veteen ja ilmaan aiheutuneet päästöt sekä laitokselta kuljetettujen jätteiden määrän. Raportti vuodelta 2015 on valmistunut ja toimitettu viranomaisille.

Vesijk § 88

Liikelaitosjohtaja Irina Nordman 19.9.2016:

Euroopan päästö- ja siirtorekisteriä koskeva asetus (166/2006/EY) velvoittaa mm. Turun seudun puhdistamo Oy:n raportoimaan Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon päästöistä veteen ja ilmaan sekä laitokselta kuljetettujen jätteiden määrästä.

Suomen suurimpien puhdistamoiden ilmapäästöjen muodostumista ja E-PRTR -raportoinnin tarvetta tarkasteltiin Helsingin veden 11.10.2007 valmistuneessa selvityksessä.

Suomen suurimpien puhdistamoiden vesipäästöjen muodostumista ja E-PRTR -raportoinnin tarvetta on tarkasteltu Vesi- ja viemärilaitosyhdistys ry:n FCG Suunnittelukeskus Oy:ltä tilaamassa, vuonna 2008 valmistuneessa selvityksessä.

Ympäristöviranomaisten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella jätevedenpuhdistamojen E-PRTR–asetuksen vaatima päästöraportointi voidaan toteuttaa näihin selvityksiin pohjautuen.

Selvitystyön jälkeen raportoitavaksi jäi ilmapäästöistä metaani ja dityppioksidi. Vuodesta 2011 alkaen päästöt on raportoitu 25.7.2011 päivitetyn laskentamallin mukaan.

Vesipäästöjen osalta puhdistamo ylitti raportointikynnyksen seuraavien aineiden osalta: kokonaistyppi, kokonaisfosfori, arseeni, kupari, nikkeli, sinkki, halogenoidut orgaaniset yhdisteet (AOX:na), trikloorimetaani, nonyylifenolit ja nonyylifenolietoksylaatit di-2-etyyliheksyyliftalaatti, fenolit, orgaanisen hiilen kokonaismäärä, kloridit sekä fluoridit.

Haitattomiin jätteisiin luokiteltavaa linkokuivattua lietettä syntyi vuoden aikana yhteensä 47.380 tonnia.

Tiedot on toimitettu Lounais-Suomen ympäristökeskukselle sekä viety sähköisesti TYVI- järjestelmään.

Oheismateriaali 1Raportin taulukko 8, päästöt vesistöön ja päästötietojen tuottamismenetelmät (Koko raportti nähtävänä kokouksessa)

Liikelaitosjohtaja Irina Nordman

EhdotusJohtokunta merkitsee tiedoksi saamansa selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.