Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vesiliikelaitoksen johtokunta8913.10.20166

10422-2016 (232, 742)

Turun merialueen tarkkailu 2015

Tiivistelmä:

Yhdyskuntien ja teollisuuden ympäristölupaehtoihin sisältyy purkuvesien tarkkailuvelvoite. Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus on seurannut tarkkailuvelvoitteen mukaisesti Turun merialueen tilaa.

Vesijk § 89

Vesiliikelaitos 4.10.2016:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy toteutti merialueen tarkkailua kaupunkiseudun yhdyskuntien ja teollisuuden jätevesikuormituksen vaikutusten selvittämiseksi ko. ympäristölupien ja uusitun tarkkailuohjelman (Lounais-Suomen ympäristökeskus Nro 20 YLO, Dnro LOS-2006-Y-1272-103) ja siihen vuosille 2010-2011 tehtyjen muutosten mukaisesti. Varsinais-Suomen ELY-keskus ei vuoden 2013 aikana ehtinyt käsitellä vuonna 2012 laadittua merialueen tarkkailusuunnitelmaehdotusta ja loppuvuodesta 2014 sovittiin, että kuormittajissa ja lupatiedoissa jo tapahtuneet muutokset päivitetään ehdotukseen ennen sen hyväksymistä. Ohjelman päivitys on siirtynyt vuoteen 2016.

Tarkkailussa seurataan veden fysikaalis-kemiallisia ominaisuuksia, sen hygieenistä laatua sekä kasviplanktonin määrää.

Raportissa on esitetty merialueen pistekuormituksen pitkäaikaiset tulokset sekä arvioitu pistekuormituksen vaikutusta merialueen tilaan.

Yhdyskuntien ja teollisuuden ympäristölupaehtoihin sisältyy purkuvesien tarkkailuvelvoite. Lounais – Suomen vesi- ja ympäristötutkimus on seurannut tarkkailuvelvoitteen mukaisesti Turun merialueen tilaa. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo on merialueen suurin pistekuormittaja. Sen vesistöä kuormittava vaikutus on kuitenkin selvästi alhaisempi kuin aiempi yhdyskuntajätevesien aiheuttama kuormitus Turun merialueella. Jätevesien osuus Turun merialueen fosforikuormituksesta on n. 4 prosenttia ja typpikuormituksesta n. 21 %. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon edellä mainitusta jätevesien aiheuttamasta fosforikuormasta on 88 % ja typpikuormasta 93 %. Jätevedenpuhdistamon vaikutukset rajoittuvat purkupaikalle ja lähisalmiin. Merialueen tila on kohentunut niillä alueilla, joissa pistekuormitus on päättynyt, kun Kakolanmäen puhdistamo on otettu käyttöön. Veden yleinen käyttökelpoisuus oli purkupisteen läheisyydessä välttävä. Kauempana purkupisteestä veden yleinen käyttökelpoisuus oli tyydyttävä ja edelleen hyvä.

Oheismateriaali 1Raportin tiivistelmä Turun merialueen vuoden 2015 yhteistarkkailusta sekä arvio veden laadusta ja jätevesien vaikutuksesta (koko raportti 81 sivua + liitteet on nähtävänä johtokunnan kokouksessa)

Liikelaitosjohtaja Irina Nordman:

EhdotusVesiliikelaitoksen johtokunta merkitsee saamansa selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.