Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta7623.05.20126

11567-2011 (653)

Raunistulan päiväkoti 1:n hankesuunnitelma

Tiivistelmä: -

Vapelk § 76

Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski:

 

Tilakeskus pyytää kirjeellään 10.5.2012 varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan lausunnon Raunistulan päiväkoti 1:n hankesuunnitelmasta.

 

Liite 1                                  Tilakeskus 10.5.2012

 

Tilakeskuksen lausuntopyynnön liitteenä on ko. hankesuunnitelma liiteasiakirjoineen.

 

Lausunto pyydetään 24.5.2012 mennessä.

 

Lausumisajan umpeuduttua Tilakeskus saattaa hankesuunnitelman hyväksyttäväksi kaupunginhallitukseen ja edelleen kaupunginvaltuustoon.

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta toteaa asiasta lausuntonaan seuraavan:

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päätti kokouksessaan 30.3.2011 varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rakennusinvestointiehdotuksista vuoden 2012 talousarvioon ja vuosille 2013–2021. Ehdotuksessa oli mukana Rauninaukion päiväkodin korvaavat tilat (valmistumisvuositavoite 2014) sekä Raunistulan ja Barkerin alueen päiväkoti (valmistumisvuositavoite 2015).

 

Rauninaukion päiväkodin korvaavien tilojen alustavana mitoituspohjana oli ehdotuksessa 99 lasta. Raunistulan-Barkerin alueen päiväkodin mitoituspohjana oli 84 lasta.

 

Kasvatus- ja opetusviraston Tilapalvelut laati yhteistyössä varhaiskasvatuksen sekä Tilakeskuksen ja Tilaliikelaitoksen edustajien kanssa 11.10.2011 päivätyn Raunistulan ja Barkerin alueen päiväkotijärjestelyjä koskevan tarveselvityksen, jonka varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 19.10.2011.

 

Selvityksessä todettiin mm. seuraavaa:

 

Rauninaukion nykyiset päiväkodin tilat ovat suojelukohde, niistä ei saneeraamalla saa tämän päivän vaatimuksia (mm. esteettömyys) täyttäviä toimitiloja.

Länsikeskuksen suuralueella tarvitaan 2010-luvulla kaksi uutta päiväkotia (työnimet Raunistulan päiväkoti 1 ja Raunistulan päiväkoti 2), joiden mitoitus on yhteensä vähintään 183 paikkaa.

Rauninaukion päiväkodin nykyisistä tiloista joudutaan lähivuosina luopumaan tilojen huonokuntoisuuden ja epäajanmukaisuuden vuoksi.

 

Tarveselvityksessä todettiin tavoitteena olevan, että Raunistulan päiväkoti 1:n tilat ovat valmiina viimeistään kesäkuussa 2015.

 

Hyväksytyssä tarveselvityksessä todettiin edelleen, että Raunistulan päiväkoti 1 tulee mitoittaa 140 lapselle rakennusinvestointiehdotuksessa kaavaillun 99 asemesta, sillä alueen lapsimäärä kasvaa ja tilat ovat jo nyt jäämässä pieniksi. Lisätiloja todettiin tarvittavan 3–4 vuoden aikavälillä.

 

Molempien hankkeiden (Raunistulan päiväkoti 1 ja 2) mitoituksen ja sijoituksen todettiin täsmentyvän hankesuunnitteluvaiheessa.

 

Rauninaukion päiväkoti, Rauninaukio 4, sijaitsee varhaiskasvatuksen Pohjoisella palvelualueella, Pohjolan pienalueella. Päiväkoti on rakennettu vuonna 1929 opettajien asuntolaksi. Tilat ovat kolmessa eri kiinteistössä. Tiloja on yhteensä 710 m2. Rakennukset remontoitiin vuonna 1969 päiväkotikäyttöön.

 

Tilat eivät vastaa tämän päivän tarpeita. Rakennuksista mm. puuttuu koneellinen ilmanvaihto, kuraeteiset ja asianmukaiset saniteettitilat.

 

Tilaliikelaitos teki päiväkodissa vuoden 2011 aikana ja alkuvuodesta 2012 tilojen kuntoa ja ilmanlaatua parantavia korjaustöitä, joilla pyrittiin poistamaan sisäilman laadussa havaitut ongelmat.

 

Rakennuksessa on mm.

avattu kellaritilan tuuletusaukkoja

tyhjennetty kellaritiloja romuista

uusittu lasten ryhmätilojen lattiamattoja yhteensä neljässä tilassa

avattu tuloilma-aukkoja niihin tiloihin, joissa niitä ei ole vielä ollut

asennettu ilmanpuhdistimet yhteensä viiteen tilaan (tiloissa yhteensä 9 ilmanpuhdistinta).

 

Tilaliikelaitoksen tilaama sisäilman mikrobitutkimus valmistui 3.1.2012. Tutkimusraportissa todetaan tiivistelmänä, että osassa tiloja (”Puuvillat”, ”Isot Pumpulit”, ”Höyhenet”) näytteissä esiintyi muita tiloja isompia mikrobipitoisuuksia ja poikkeaviksi tulkittavia mikrobilajeja.

 

Yksi taloista (A-talo) suljettiin heti alkuvuodesta 2012 jatkotutkimusten ja korjausten vuoksi. Kaksi muuta taloa (B-talo ja C-talo) pysyivät käytössä.

 

A-talossa tehtiin talvella 2012 rakenneavauksia ja otettiin materiaalinäytteitä. B-talossa (Puuvillat) otettiin tammikuussa 2012 yhdet ilmanäytteet sen jälkeen kun tilaan oli asennettu Genano-ilmanpuhdistin. Mittauksella pyrittiin selvittämään laitteen vaikutus sisäilmaan.

 

Ko. tilan (Puuvillat) sisäilma on selvästi parempi kuin joulukuussa 2011, jolloin samasta tilasta otettiin edellinen näyte.

 

B-talossa otettiin myös muita seurantanäytteitä, joiden tulokset valmistuivat maaliskuussa 2012. Myös C-talossa tehtiin mittauksia.

 

Maaliskuun 2012 lopulla tehtiin johtopäätökset. Kaikissa rakennuksissa tehdään alipaineistustöitä, ja mm. ilmanpuhdistimien määrää lisätään. Tavoitteena on, että kaikki tilat ovat käytössä elokuusta 2012.

 

Henkilökuntaa informoitiin tehdyistä tutkimuksista ja suunnitelluista korjaustoimenpiteistä 20.3.2012. Vanhempia informoitiin asiasta 26.3.2012.

 

Selvää on, että Rauninaukion päiväkodin nykyisistä tiloista joudutaan joka tapauksessa luopumaan tilojen epäajanmukaisuuden, huonon kunnon ja riskialttiuden vuoksi muutaman vuoden sisällä, vaikka talven ja kevätkauden 2012 korjauksilla akuutit ongelmat saataneenkin poistettua. Näin poistuva kapasiteetti (96) on otettava huomioon uusien tilojen rakentamisen mitoituksessa.

 

Raunistulan päiväkoti 1 uudisrakennushankkeen hankesuunnittelun alkuvaiheessa tarkasteltiin lukuisia vaihtoehtoja uuden päiväkodin tilahankinnalle. Realistisiksi sijoitusvaihtoehdoiksi muodostui kolme vaihtoehtoa. Uudisrakennushanke voidaan toteuttaa

 

- Raunistulan koulun Raunistulan yksikön pihalle,

- Raunistulan koulun Kastun yksikön pihalle, tai

- Vätin puistoon.

 

Hankkeen mitoitukseksi hankesuunnittelutyöryhmä määritteli 144-paikkaisen päiväkodin. Siinä on otettu huomioon varhaiskasvatuksen (päivähoito ja esiopetus) tilatarpeet 2010-luvulla Länsikeskuksen suuralueella, jolla tuleva Raunistulan päiväkoti 1 sijaitsee. Lisäksi Länsikeskuksen suuralueella on tarvetta perhepäivähoidon varahoidon tiloille perhepäivähoitajien tultua työaikalain piiriin, joten tämä on myös huomioitu mitoituksessa.

 

Pohjolan pienalue on osa kaupungin palveluverkkojaon Länsikeskuksen suuraluetta. Suuralueeseen kuuluu lisäksi vielä varhaiskasvatuksen Suikkilan ja Nättinummen pienalueet.

 

Länsikeskuksen suuralueella 0–6 -vuotiaiden lasten määrä kasvoi vuosina 2007–2010 keskimäärin 41 lapsella vuodessa. On perusteltua olettaa, että kasvu on lähivuosina (2012–2016) samaa suuruusluokkaa. Todellinen lapsimäärän kehitys 31.12.2010-helmikuu 2012 tukee tätä arviota.

 

Suomenkielisten ja muiden kuin suomen- ja ruotsinkielisten 0–6 -vuotiaiden määrän voidaan näin ollen arvioida kasvavan nykytasosta (1 298) vuoden 2017 alkuun mennessä (viisi vuotta) yhteensä noin 205:llä. Kokonaismäärä vuoden 2017 alussa on näin ollen arviolta 1 503.

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan käsittelyssä 19.10.2011 olleessa tarveselvityksessä lähdettiin siitä, että kasvusta 55 % edellyttää kunnallisia päivähoitopaikkoja. Varhaiskasvatus arvioi kysynnän olevan jatkossa jopa tätä suurempi.

 

Jatkosuunnittelussa on otettava huomioon seuraavaa:

Helmikuun alussa (6.2.2012) päivähoitohakemuksia oli jätetty Länsikeskuksen alueelle 11 kesä-heinäkuulle ja 124 elokuulle

Pohjolan, Suikkilan ja Nättinummen pienalueilla laskennallisia kunnallisia hoitopaikkoja on yhteensä 631, yksityisiä paikkoja on noin 163

Näistä leikkipuistopaikkoja on noin 40, leikkipuistopaikat ovat avoimen varhaiskasvatustoiminnanpalveluja, jotka eivät kuitenkaan täytä ns. subjektiivista päivähoito-oikeutta

 

Länsikeskuksen suuralueella on suunnitteilla Rauninaukion päiväkodin korvaavien tilojen ja Raunistulan - Barkerin alueen uuden päiväkodin lisäksi Talinkorventien päiväkodin peruskorjaus 2013–2014. Tilat on mitoitettu 91 lapselle. Hanketta ei ole rahoitettu investointiohjelmassa 2012–2015.

 

Talinkorventien tilojen peruskorjaus ei tuo lisäpaikkoja alueelle, joten lisäpaikkojen tarve on otettava huomioon uusien päiväkotien suunnittelussa.

 

Sijoitusvaihtoehdoista on todettavissa seuraavaa:

 

Raunistulan koulun tontti

 

Tontin pinta-ala on 16529 m². Alueella on voimassa 1959 hyväksytty asemakaava. Kaavassa tontti on osoitettu Y-merkinnällä, eli tonttiala yleistä rakennusta varten. Rakennusoikeus on 16529 m², josta on käytetty 3625 m². Tontti sijaitsee mäen päällä.

 

Rakennus tulee rakentaa kahteen kerrokseen, jotta kaikki päiväkodin toiminnot saadaan mahtumaan tontille.

 

Saattoliikenteen järjestäminen mäkiselle tontille on haastavaa ja sen toteuttamiseksi on laadittu selvitys, jossa on kartoitettu erilaisia vaihtoehtoja ja niiden kustannusvaikutuksia hankkeelle. Selvityksessä on huomioitu mm. esteettömyys-, rakennettavuus- ja turvallisuusnäkökulmat. Ylös mäelle sijoittuvaan pysäköintialueeseen tulee varata mahdollisuus inva-pysäköintiin. Mäkinen tontti edellyttää saattoliikenteen reiteiltä hyvää talvikunnossapitoa.

 

Varteenotettava vaihtoehto olisi ohjata saattoliikenne Raunintien alkuun, ja rakentaa helppokulkuinen ja turvallinen reitti päiväkodille, joko tontin kaakkois- tai koilliskulmasta.

 

Kastun koulun tontti

 

Tontin pinta-ala on 15750 m². Alueella on voimassa 1963 hyväksytty asemakaava. Kaavassa tontti on osoitettu Y-merkinnällä, eli yleisten rakennusten korttelialue. Rakennusoikeus on 7875 m², josta on käytetty 6152 m². Rakennusoikeutta on siis jäljellä vain noin 1700 m2. Tontti sijaitsee tasamaalla.

 

Päiväkoti on mahdollista rakentaa yksikerroksisena.

 

Päiväkodin rakentaminen tälle tontille merkitsisi koulun pelikentän muuttamista päiväkotipihaksi.

 

Saattoliikenne kulkisi osittain pientaloalueen läpi (Vakoistentie), mikä saattaa aiheuttaa vastustusta.

 

Vätin puisto

 

Ajateltu rakennuspaikka on tällä hetkellä puistoaluetta. Alue on suhteellisen tasainen, alueen itäosassa sijaitsee sorakenttä, joka on talvisin käytössä luistinratana. Alueen länsipuoli on osittain metsäistä, osittain niittymäistä puistoaluetta. Ajateltu rakennuspaikka on tasamaata.

 

Päiväkoti on mahdollista rakentaa yksikerroksisena.

 

Päiväkodin rakentaminen tälle paikalle merkitsisi talvisin jäädytettävän pelikentän muuttamista päiväkotipihaksi.

 

Kaavamuutoksen yhteydessä olisi mahdollista tutkia saattoliikenteen ohjaamista Vätin pysäköintialueen puolelta päiväkodille. Puistopolku olisi siinä tapauksessa muutettava katualueeksi, jossa on tontille ajo sallittu.

 

Todettavissa on, että

 

-hankkeen aikataulu riippuu hankesuunnitelman hyväksymisestä ja rahoituksen varmistumisesta. Kaikissa tonttivaihtoehdoissa on suunnitteluun ja rakentamiseen kuluva aika noin 2 vuotta

-Vätin puisto- sijoitusvaihtoehdon aikataulu riippuu myös kaavoitusprosessin kestosta, arviona tälle on pidetty noin kahta vuotta.

 

Kaikissa tonttivaihtoehdoissa hankkeen rakennuskustannukset 4/2012 kustannustasossa ovat laaditun tavoitehintalaskelman mukaan yhteensä 4 110 000 euroa (alv 0 %).

 

Irtaimiston sekä toiminnan kojeiden ja laitteiden hankintabudjetin tekee hallintokunta erikseen.

 

Raunistulan koulun tontti- vaihtoehdossa tulee lisäksi liikennejärjestelyistä aiheutuvat kustannukset, jotka ovat Ramboll Finland Oy:n laatiman selvityksen mukaan noin 420 000 euroa 2/2012 indeksillä.

 

Rakentamiskustannukset rahoitetaan Tilaliikelaitoksen investointiohjelman kautta. Käyttäjähallintokunnat (vuokralaiset) varaavat irtaimistoon ja toiminnan kojeisiin ja laitteisiin omiin talousarvioihinsa tarvittavat määrärahat.

 

Raunistulan koulun Kastun yksikön piha- vaihtoehdossa ja Vätin puisto- vaihtoehdossa kasvatus- ja opetustoimen maksama vuosivuokra on 345 285 euroa. Raunistulan yksikön piha-vaihtoehdossa vuokra on 368 316 euroa vuodessa.

 

Vuokrattavia tiloja on kaikkiaan 1 651 m2.

 

Ruokapalvelu Katerinkilla on omat tilansa, joista se maksaa vuokraa.

 

Rauninaukion päiväkodin, Rauninaukio 4, tilojen (710 huoneistom2) vuokriin on varattu vuoden 2012 talousarviossa yhteensä noin 91 300 euroa.

 

Raunistulan koulun rehtori ja apulaisrehtori ovat 11.5.2012 antaneet asiasta lausuntonsa.

 

Liite 2                                   Raunistulan koulun rehtori ja apulaisrehtori 11.5.2012

 

Lausunnossa pidetään Vätin tonttia ehdottomasti parhaimpana ja ainoana toteuttamiskelpoisena vaihtoehtona. Koulu katsoo, että sekä Kastun koulun tontille että Raunistulan koulun tontille sijoitettava päiväkoti hankaloittaisi huomattavasti koulun toimintaa:

 

-Kastun koulutalon urheilukenttä on aktiivisessa opetus- ja välituntikäytössä, ja liikuntatuntien määrä on vielä todennäköisesti lisääntymässä jatkossa

-Päiväkotilasten ja yläkoululaisten toimiminen samoilla piha-alueilla aiheuttaa monenlaisia ongelmatilanteita

-Liikenneongelmat lisääntyisivät Kastun koulutalon ympäristössä

-Päiväkodin sijoittaminen Raunistulan koulun tontille aiheuttaisi sekin liikenneongelmia ja pienentäisi koulun välituntialuetta toimintaa haittaavasti

 

Koulun lausunnossaan esille tuomat haasteet, erityisesti urheilukentän poistuminen Kastun koulun tontti- vaihtoehdossa ja saatto- ym. liikenneongelmat Raunistulan koulun tontti- vaihtoehdossa ovat olleet hankesuunnitteluryhmän tiedossa.

 

Yhteenvetona on todettavissa, että

 

-Rauninaukion päiväkodin nykyisistä tiloista on niiden epäajanmukaisuuden ja riskialttiuden vuoksi luovuttava muutaman vuoden sisällä, mikä on otettava huomioon uusia tiloja mitoitettaessa

-Lapsimäärä (suomenkieliset ja vieraskieliset 0-6-vuotiaat) Länsikeskuksen suuralueella kasvaa laaditun ennusteen mukaan lähivuosina nykytasosta (1 298) vuoden 2017 alkuun mennessä yhteensä noin 205:lla, mikä on otettu huomioon uusien tilojen mitoituksessa

-Varauduttava on 2010-luvun loppupuolella Raunistulan päiväkoti 2:n rakentamiseen, ellei kasvavaa päivähoitopaikkakysyntää voida hoitaa yksityisin palveluin tai erilaisilla kevyemmillä ratkaisuilla

 

Tällä hetkellä Länsikeskuksen suuralueella vireillä olevat suunnitelmat yksityisen päiväkotipaikkatarjonnan lisäämiseksi (mm. Untolankadun tilat) eivät mitenkään poista tarvetta 144-paikkaisen Raunistulan päiväkoti 1:n rakentamiseksi. Sen sijaan yksityisen sektorin suunnitelmat voivat toteutuessaan vähentää tarvetta kunnallisten lisäpaikkojen (Raunistulan päiväkoti 2) rakentamiseen 2010-luvun loppupuolella, tai poistaa tarpeen kokonaan.

 

Tilannetta, erityisesti lapsimäärän kehitystä ja päivähoitopaikkojen kysynnän kasvua, on jatkuvasti seurattava, ja tehtävä tarvittavat johtopäätökset siltä pohjalta.

 

Tilapalvelut on päiväkotihankkeiden aikatauluista keskushallinnossa lopputalvesta 2012 käydyissä neuvotteluissa esittänyt Raunistulan päiväkoti 1:n valmistumistavoitteeksi vuotta 2014. Hanketta ei ole rahoitettu kaupunginvaltuuston hyväksymässä vuosien 2012 - 2015 investointiohjelmassa.

 

Esille on Tilaliikelaitoksen ja Tilapalveluiden viime päivien keskusteluissa noussut mahdollisuus hakea valtion elvytysrahoitusta Raunistulan päiväkoti 1- hankkeeseen 2012 - 2013 käynnistyvänä kohteena. Asian selvittely jatkuu.

 

Kaikissa sijoitusvaihtoehdoissa suunnitteluun ja rakentamiseen kuluva aika on noin kaksi vuotta. Vätin puisto-sijoitusvaihtoehdossa aikataulu riippuu myös kaavoitusprosessin kestosta. Tähän on varattava 1-2 vuotta.

 

Kaikki kolme sijoitusvaihtoehtoa tulevat kysymykseen uuden päiväkodin sijoituspaikkana. Raunistulan koulun lausunnossaan esittämät huomautukset ovat varteenotettavia. Liikenteellisiin järjestelyihin ja liikkumisen turvallisuuteen ja toimivuuteen on vaihtoehdosta riippumatta kiinnitettävä suunnittelussa erityistä huomiota. Koulun ja päiväkodin pihajärjestelyt edellyttävät, mikäli toiminnot tulevat samalle tontille, tarkkaa ja huolellista suunnittelua.

 

Keskeisiä seikkoja on hankkeen kiireellisyys. Rauninaukion päiväkodin nykyiset tilat eivät voi olla käytössä enää pitkään, joten mahdollisesti pitkiä kaavamuutoksia vaativiin prosesseihin (Vätin puisto) ei välttämättä ole mahdollisuuksia eikä aikaa.

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää todeta edellä olevan lausuntonaan Tilakeskukselle.

PäätösEsittelijä muutti lausunnon toiseksi viimeisen kappaleen alkua siten, että

Vätin puiston ja Raunistulan koulun tontti sijoitusvaihtoehtona tulevat kysymykseen uuden päiväkodin sijoituspaikkana. Raunistulan koulun lausunnossaan esittävät huomautukset ovat varteenotettavia. Liikenteellisiin järjestelyihin ja liikkumisen turvallisuuteen ja toimivuuteen on vaihtoehdosta riippumatta kiinnitettävä suunnittelussa erityistä huomiota. Koulun ja päiväkodin pihajärjestelyt edellyttävät, mikäli toiminnot tulevat samalle tontille, tarkkaa ja huolellista suunnittelua.                     

Esittelijän ehdotus ja muutos hyväksyttiin yksimielisesti.

Jakelu

lausKeskushallinto, tilakeskus


Liitteet:

Vapelk § 76
Liite 1:Tilakeskus 10.5.2012
Liite 2:Raunistulan koulun rehtori ja apulaisrehtori 11.5.2012