Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto1514.02.20194

5176-2018 (07 02 01, 10 03 02, 00 01 05, 00 04 01)

Keskustan keskitetyn asiakaspalvelupisteen suunnitelma

Tiivistelmä: -

Vammais § 15

Sihteeri Sari Huusko:

Keskustan keskitetyn asiakaspalvelupisteen suunnitelmaa esittelee arkkitehti Niklas Kronberg.

EhdotusVammaisneuvosto arvioi ja antaa lausuntonsa asiakaspalvelupisteen suunnitelman esteettömyydestä ja saavutettavuudesta.

Palvelupäällikkö Raimo Oksa kertoi Keskitettyyn keskusta asiakaspalvelupisteeseen suunnitellusta toiminnasta ja palveluista ja arkkitehti Niklas Kronberg esitteli rakennussuunnitelman.

PäätösVammaisneuvosto antaa asiakaspalvelupisteen suunnitelman esteettömyydestä ja saavutettavuudesta lausunnon:

Vammaisneuvoston lausunto Keskustan keskitetyn asiakaspisteen rakennussuunnitelmasta

Keskustan keskitetyn asiakaspisteen tilojen tulee olla esteettömät ja saavutettavat. Turun kaupungin esteettömyysohjeiden lisäksi vammaisneuvosto esittää seuraavia asioita.

Seuraavat asiat on suunnitelmassa huomioitu asianmukaisesti:

Tilassa on kolmen portaan tasoero: portaiden molemmille reunoille on suunniteltu käsijohde, joka jatkuu tarvittavan pituuden portaiden loppupäässä (300mm)

Portaissa olevan luiskan leveys on 1500 mm ja luiskan molemmin puolille on suunniteltu käsijohde, joka on kahdessa tasossa (700 mm ja 900 mm korkeudella lattiapinnasta).

Työhuoneisiin, joissa tehdään asiakastyötä, on suunniteltu liukuovet. Liukuovien tulee olla helposti avattavia ja suljettavia myös heikkovoimaisille.

Vammaisneuvosto tähdentää lisäksi, että huoneisiin tulee olla pääsy myös apuvälineiden kanssa ja huoneiden suunnittelussa on huomioitava 1500 mm pyörähdysympyrä.

Palvelupisteissä ja huoneissa tulee olla induktiosilmukat.

Tiloissa tulee olla riittävä yleisvalaistus. Valaistuksen tulee olla häikäisemätön; ylimääräisiä heijastuksia ei tule esiintyä eikä ns. spottivaloja tule käyttää.

Tiloissa tulee olla tarpeeksi kontrasteja havaitsemisen ja liikkumisen helpottamiseksi. Tilojen lattioissa tulee olla ohjauslistat näkövammaisten liikkumista varten.

Asiakaskäyttöön tulevien päätteiden tulee olla esteettömästi kaikkien käytettävissä ja saavutettavissa.

Asiakaspisteen vuoronumeroautomaattien tulee olla saavutettavuusdirektiivin mukaisia.

Asiakaswc:itä tulee olla vähintään neljä: yksi esteetön (nk. inva-wc), kaksi unisex-wc:tä sekä yksi, joka toimii samalla lastenhoitohuoneena.

Vammaisneuvosto

14.2.2019

puheenjohtaja

Pirkko Heino

 

Jakelu

lausKaupunkiympäristötoimiala