Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tarkastuslautakunta 2017-20212026.02.20199

14827-2018 (00 01 02, 05 17 00)

Kv 28.1.2019 Selvitys ja suunnitelma asunnottomuuden vähentämiseksi

Tiivistelmä: -

Tlk2017- § 20

 

Revisiotoimisto 19.2.2019:

 

Johtaja Pekka Sundman, kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa ja maahanmuuttajakoordinaattori Sari Kanervo 30.10.2018:

 

Kaupunginhallitus käsitteli esitystä selvitykseksi ja suunnitelmaksi asunnottomuuden vähentämiseksi 17.12.2018 § 520. Kaupunginhallitus palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. Suunnitelma on tämän jälkeen täydennetty seurannan osalta ja sosiaalisen luototuksen ja hätämajoituksen tilanne on päivitetty.

 

Kaupunginvaltuusto antoi vuoden 2018 talousarviota hyväksyessään tehtäväksi laatia kartoituksen Turun asunnottomien tilanteesta ja suunnitelman asunnottomuuden vähentämiseksi. Selvitystä ja suunnitelman laatimista on ohjannut kaupungin hyvinvoinnin ohjausryhmä. Nykytilanteen kartoituksen ja suunnitelman fokuksessa ovat palvelutuotantoon liittyvät näkökulmat.

 

Turussa oli asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tilaston mukaan vuoden 2017 lopussa 452 asunnotonta eli 0,24% väestöstä. Edellisen vuoden lopusta asunnottomuuden lisäys oli 117 henkilöä. Lisäys on osin tilastollista eikä suoraan vertailukelpoinen edelliseen vuoteen nähden. Kaikki Turun asunnottomat ovat yksineläviä. Heistä 113 on pitkäaikaisasunnotonta, 98 naista, 107 nuorta ja 81 maahanmuuttajataustaista. Asunnottomia lapsiperheitä ei Turussa selvityksen mukaan ole.

 

Turun asuntomarkkinatilanne on kireä ja sen ennakoidaan kiristyvän entisestään. ARA:n asuntomarkkinakatsauksen mukaan Turun vuokra-asuntomarkkinat ovat nousseet ARA-indeksillä mitattuna vuonna 2017 ensimmäistä kertaa ”melko kireään” markkinaluokkaan. Turussa ARA-asuntojonossa oli 4 295 hakijaa vuonna 2017, joista 2 562 sai asunnon. Hakijoiden määrä kasvoi 8,9 % kun taas asunnonsaajien määrä väheni 12 %. ARA-asuntojen lukumäärä asukasluvun suhteessa on Turussa maan suurin Helsingin jälkeen. Turun asuntomarkkinoita kiristää kysyntään nähden vähäinen ARA-asuntojen rakentaminen. Turun vuokrataso on Oulua lukuun ottamatta kuutoskaupunkien alhaisin.

 

Asunnottomuuden ehkäisemiseksi ja asunnottomuuden aiheuttamien vaikutusten vähentämiseksi on Turussa tehty pitkän aikaa lukuisia toimenpiteitä. Asunnottomuus ei ole kuitenkaan hävinnyt yhteiskunnallisena ilmiönä. Sen ehkäisemiseen on edelleen panostettava, uusia toimenpiteitä on kehitettävä ja kokeiltava jo aikaisemmin vaikuttavaksi todettujen toimenpiteiden rinnalle. Asuntopolitiikan lähtökohtana on ehkäistä asunnottomuus rakentamalla riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja ja ohjaamalla ja tukemalla asumiseensa tukea tarvitsevia henkilöitä pitämään asuntonsa.

 

Tämän suunnitelman painopiste on asunnottomuuden ennaltaehkäisyssä, sillä se on aina sekä inhimillisesti että taloudellisesti kannattavin ja vaikuttavin vaihtoehto.  Ongelmatiikan monimuotoisuudesta johtuen ennaltaehkäisy ei aina onnistu ja on turvauduttava korjaaviin toimenpiteisiin. Suunnitelma nostaa esille myös asunnottomuuteen vaikuttavat rakenteelliset seikat ja pitää tärkeänä huomion kiinnittämistä kaupungin edunvalvonnan näkökulmaan alueellisessa ja kansallisessa asuntopolitiikassa.  

 

Toimenpide-ehdotukset asunnottomuuden vähentämiseksi on ryhmitelty viiteen kokonaisuuteen, joiden keskeinen sisältö on seuraava:

 

1. Vuokra-asuminen

 

Pienten, edullisten ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjontaa lisätään osoittamalla tontteja yleishyödylliseen asuntotuotantoon.

 

2. Asunnottomuuden ennaltaehkäisy

 

Asunnottomuuden ennaltaehkäisyssä panostetaan asumisneuvontaan, hajautettuun erityisasumiseen, kokemusasiantuntijuuteen, talouskasvatukseen, järjestöyhteistyöhön ja erityisryhmille kohdennettuun asuinaluekohtaiseen yhteiskehittämiseen osana kaupungin aluetoimintaa.

 

3. Luottotiedottomuus

 

Kehitetään toimintamalleja vuokravelkojen ehkäisemiseksi.

 

4. Tilapäisasuminen

 

Tilapäisasumisen vaihtoehtoja kehitetään kumppaneiden kanssa pitkän tähtäimen tavoitteen ollessa monipalvelukeskuksen muodostaminen.

 

5. Edunvalvonta

 

Edunvalvonnassa Turku osallistuu alueelliseen ja kansalliseen asuntopoliittiseen yhteistyöhön tavoitteenaan asunnottomuuden poistaminen.

 

Suunnitelma on laadittu käynnissä olevan valtuustokauden loppuun saakka eli vuosille 2019-2021. Asunnottomuuden kehitystä seurataan ja suunnitelman etenemisestä raportoidaan kaupunginhallitukselle vuosittain. Asunnottomuuden tilannetta verrataan kuuden suurimman kaupungin tilanteeseen valtakunnallisen tilastoinnin aikataulussa. Suunnitelman toteutumista seurataan arvioimalla toimenpiteiden toteutumista sekä suunnitelmatason vaikuttavuusmittarein. Raportoinnista vastaa konsernihallinto.  

 

      Kaupunginvaltuusto on 28.1.2019 päättänyt,

 

että liitteenä 1 oleva selvitys ja suunnitelma asunnottomuuden vähentämiseksi hyväksytään ja

 

että suunnitelma otetaan huomioon toiminnan ja talouden suunnittelussa.

 

Oheismateriaali 1Kv 28.1.2019 § 8: Selvitys ja suunnitelma asunnottomuuden vähentämiseksi

 

Oheismateriaali 2               Kv 28.1.2019 § 8: Liite 1 Selvitys ja suunnitelma asunnottomuuden vähentämiseksi

 

Oheismateriaali 3               Kv 28.1.2019 § 8: Liite 2 Äänestyslista

 

 

Kaupunginreviisori Kari Koivuluhta:

 

Ehdotus        Tarkastuslautakunta päättää merkitä kaupunginvaltuuston päätöksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.