Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tarkastuslautakunta 2017-20211922.03.20184

1826-2018 (00 01 01)

Kv 26.2.2018 § 37 Tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje

Tiivistelmä: -

Tlk2017- § 19

Revisiotoimisto 19.3.2018:

 

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 26.2.2018 (§ 37) käsitellyt tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjetta.

 

Asian esittelytekstin mukaan tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje kuvaa tilahankkeiden tarveselvityksen ja hankesuunnitelman sisällön sekä laadintaprosessien periaatteet, vastuut ja menettelytavat. Aiempi voimassa oleva tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 16.6.2014 § 98. Ohje koskee kaikkia Turun kaupungin ja soveltuvin osin kaupunkikonsernin tilahankkeita.

 

Esittelytekstissä on käsitelty keskeisimpiä muutoksia verrattuna aiempaan tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeistukseen:

” Keskeisin eroavaisuus aiempaan ohjeistukseen on organisaatiouudistuksesta aiheutunut toimijoiden muutos. Aiemmin tilahankkeiden toimijoina olivat konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualue, joka vastasi mm. palveluverkoista, tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessin koordinoinnista sekä Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut, joka vastasi hankesuunnitelmien laadinnasta ja tilainvestointien toteutuksesta.

 

Uudessa organisaatiomallissa tilahankkeiden valmistelu- ja toteutustehtävät jakautuvat tilapalvelukeskukselle ja kaupunkiympäristötoimialalle siten, että tilapalvelukeskus vastaa tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessista sekä tilainvestointiohjelman laadinnasta, investointihankkeiden toteuttamisvastuun ollessa kaupunkiympäristötoimialalla.

 

Päätöksentekoprosessin näkökulmasta merkittävä muutos on vuoden 2018 alusta aloittaneen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston rooli tilahankkeiden ohjauksessa, investointiohjelman muodostamisessa sekä tarveselvitysten ja hankesuunnitelmien hyväksyjänä.

 

Tilahankkeiden päätöksentekotasot pysyvät pääosin ennallaan, mutta pienten hankkeiden (alle 1 miljoonaa euroa) kohdalla on tehty prosessien yksinkertaistamista.

 

Muita muutoksia aiempaan ohjeistukseen nähden ovat mm.:

tarveselvityksen käynnistämistä edeltävän tilatarpeen esiselvityksen laadinta,

hankesuunnittelun hyväksymisvaiheessa tapahtuvien hankkeen hallinta- ja toteutusmuodon valinta sekä

kaksivaiheisen päätöksenteko kustannuksiltaan suurissa tilahankkeissa, joiden toteutusmuoto sisältää kustannuksia tarkentavan kehitysvaiheen.

 

Huomiota on kiinnitetty myös kustannusarvion muodostamisessa käytettäviin hankevarauksiin. Lisäksi toteutus- ja ylläpitovaiheiden vastuita eri hallintamuodoissa on täsmennetty.”

 

Päivitetyn tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaiset muutokset koskien tarveselvitysten sekä hankesuunnitelmien hyväksynnän päätösvaltaa, kirjataan tarvittavin osin Turun kaupungin hallintosääntöön.

 

Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen.

 

Oheismateriaali 1               Kv 26.2.2018 § 37: Tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje

 

Oheismateriaali 2               Kv 26.2.2018 § 37 Liite 1: Tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje

 

Kaupunginreviisori Kari Koivuluhta:

 

Ehdotus        Tarkastuslautakunta päättää merkitä kaupunginvaltuuston päätöksen tiedoksi.

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.