Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tarkastuslautakunta 2013-201625225.04.201710

846-2017 (010)

Tarkastuslautakunnan esitys hallintosäännön hallinnon ja talouden tarkastusta koskeviksi määräyksiksi

Tiivistelmä: -

Tlk2013- § 252

Revisiotoimisto 21.4.2017:

 

Kaupunginvaltuusto on 15.12.2014 § 193 hyväksynyt hallintosäännön, joka on tullut voimaan 1.1.2015. Hallintosäännön 1 § Soveltamisala:

”Tässä hallintosäännössä määrätään Turun kaupungin päätöksenteko- ja kokousmenettelystä sekä hallinnosta ja taloudenhoidosta.

 

Hallintosäännön ohella kaupungin toimintaa ohjataan muilla johtosäännöillä. Kaupungin hallinnon ja talouden tarkastuksesta määrätään erillisellä johtosäännöllä. Valtuuston toiminnasta määrätään valtuuston työjärjestyksessä.

 

Hallintosääntöä sovelletaan toissijaisena mainittuihin johtosääntöihin nähden. Hallintosäännön 11 ja 12 §:ien määräyksiä ei sovelleta kuitenkaan tarkastuslautakuntaan.”

 

Kunnan päätöksenteko- ja hallintomenettelystä säädetään kuntalain 12 luvussa. Kuntalain lisäksi menettelyä ohjaavat muun muassa hallintolaki ja hallinnon yleiset periaatteet. Valtuusto päättää hallintosäännöstä. Hallintosäännön sisällöstä säädetään kuntalain 90 pykälässä. Kuntalain 12 luvun 90 pykälän mukaan hallintosäännössä annetaan tarpeelliset määräykset hallinnon ja talouden tarkastuksesta.

 

Turun kaupungin hallinnon ja talouden tarkastuksen johtosääntöä on viimeksi muutettu valtuuston päätöksellä 26.1.2009. Johtosäännön sisältö tulisi päivittää osaksi hallintosääntöä.

 

Tarkastuslautakunta on kuntalain mukainen lakisääteinen toimielin laissa määriteltyine tehtävineen (Kuntalaki 121 §). Kunnanhallituksen ohella tarkastuslautakunta valmistelee tehtäväalueellaan valtuuston käsiteltäviä asioita (Kuntalaki 93 §). Tarkastuslautakunnan alaisuudessa toimii revisiotoimisto. Revisiotoimiston tehtävänä on huolehtia tarkastuslautakunnan toimialaan kuuluvien asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta sekä olla lautakunnan apuna sille kuuluvien tehtävien hoitamisessa. Tarkastuslautakunnan ja revisiotoimiston tehtävien hoidon edellytys on riittävä riippumattomuus kaupungin muusta hallinnosta.

 

Kuntalain 121 §:n mukaan tarkastuslautakunnan tehtävänä on kohdan 6) mukaan valmistella kunnanhallitukselle esitys tehtäviään koskeviksi hallintosäännön määräyksiksi sekä arvioinnin ja tarkastuksen talousarvioksi. Kuntalain mukaan kunnanhallitus voi poiketa tarkastuslautakunnan esityksestä lautakuntaa koskeviksi hallintosäännön määräyksiksi ja talousarvioksi kunnan hallintosäännön ja talousarvioesityksen yhteensovittamiseen liittyvästä perustellusta syystä.

 

Liite 1                                  Tarkastuslautakunnan esitys hallintosäännön hallinnon ja talouden tarkastusta koskeviksi määräyksiksi (jaetaan tarkastuslautakunnan jäsenille sähköpostitse)

 

Kaupunginreviisori Kari Koivuluhta:

 

Ehdotus        Tarkastuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisesti hallintosäännön hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämistä koskevat määräykset.

 

Lisäksi tarkastuslautakunta päättää, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan tässä kokouksessa.

PäätösTarkastuslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisesti hallintosäännön hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämistä koskevat määräykset.

Tarkastuslautakunta päätti valtuuttaa revisiotoimiston tekemään tarvittavat vähäiset muutokset hallintosääntöesitykseen.

Lisäksi tarkastuslautakunta päätti, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan tässä kokouksessa.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Tlk2013- § 252
Liite 1:Tarkastuslautakunnan esitys hallintosäännön hallinnon ja talouden tarkastusta koskeviksi määräyksiksi