Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tarkastuslautakunta 2013-20165122.08.20137

2682-2013 (000)

Kv 17.6.2013 § 127: Uudistamisohjelman hyväksyminen ja taloussuunnitelmakauden suunnittelulukujen tarkentaminen

Tiivistelmä: -

Tlk2013- § 51

Revisiotoimisto 16.8.2013:

 

Uudistamisohjelman laatiminen

 

Kaupunginhallitus päätti 4.3.2013 § 117 käynnistää uudistamisohjelman, joka perustuu kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon. Sen avulla uudistetaan kaupungin toimintaa vastaamaan toiminnan rahoittamiseen ennakoituja tuloja. Valtuutuksen mukaan uudistamisohjelman laadinnan tulee perustua uudistuvan toimintamallin ja strategian pohjalle ja sen valmistelu aloitetaan heti vuoden 2013 alusta.

 

Uudistamisohjelma muodostuu palveluanalyysistä ja tuottoanalyysistä sekä toimenpideluetteloista.

 

Oheismateriaali 1               Kv 17.6.2013 § 127: Uudistamisohjelman hyväksyminen ja taloussuunnitelmakauden suunnittelulukujen tarkentaminen
(Liitteet 1-4, OM 1-6 ainoastaan sähköisessä muodossa)

 

Kaupunginvaltuusto 17.6.2013 § 127:

 

Valtuuston kokouksessa tehtiin viisi muutosehdotusta:

 

Suoritetussa koneäänestyksessä 1 valtuutettu kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 57 valtuutettua kannatti neljännessä vaiheessa hyväksyttyä ehdotusta (muutosehdotus nro 1), 9 tyhjää, joten neljännessä vaiheessa hyväksytty ehdotus (muutosehdotus nro 1) tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

 

Muutosehdotus nro 1

 

Huovinen Rosenlöfin kannattamana teki seuraavan muutosehdotuksen:

 

”Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä kaupunginhallituksen ehdotuksen seuraavilla muutoksilla ja lisäyksillä:

 

1. Rakenteellisten ja toiminnallisten uudistusten toteutumista seurataan tehostetusti ja uudistamistyötä jatketaan.

2. Uudistamisohjelman toteutumisesta raportoidaan kaupunginvaltuustolle toiminnan ja talouden vuosiraportoinnin yhteydessä.

3. Sopimusohjausmallin kehittämistä jatketaan kaupunginvaltuuston hallinnonjärjestämispäätöksessä tekemien linjausten mukaisesti. Kaupunginjohtajan johdolla uudistetaan hyvinvointitoimialan ja sivistystoimialan johtamisjärjestelmä ja arvioidaan tulosaluejaot. Samalla selvitetään hallinnollisten tasojen määrä toimialoilla sekä otetaan tarvittaessa toimiva työkierto käyttöön.

4. Hallinnollisten tehtävien täyttövaltuudet arvioidaan uudelleen ja tarve arvioidaan tapauskohtaisesti.

5. Kotihoidon uudistamista koskevat tavoitteet ja toimenpiteet tuodaan käsiteltäväksi käynnissä olevien selvitysten valmistuttua.

6. Perusopetuksen luokkakokoja kasvatetaan keskimäärin 1,5 oppilaalla ja vastaavasti vähennyksiä kohdistetaan myös koulunkäyntiavustajien ja opetustoimen hallintohenkilökunnan osalle. Koulukohtaisesti huolehditaan siitä, että ryhmäkokojen kasvattaminen ei johda kohtuuttomaan tilanteeseen yksittäisten ryhmien osalta.

7. Veronkorotuksen osalta lopullinen korotustaso päätetään syksyllä talousarvioprosessin yhteydessä.

8. Kaupungin kiinteistöjen myyntiä tehostetaan esimerkiksi tarvittaessa kehittämällä tontteja kaavallisesti, ottamalla huomioon myytävien tilojen käyttäjien tarpeet ja varmistamalla jäljelle jäävien tilojen riittävä käyttöaste. Selvitetään tyhjien tilojen määrä ja niihin liittyvät myynnin esteet ja ensisijaisesti luovutaan tyhjistä, tyhjenevistä ja luovuttaviksi suunnitelluista tiloista. Liitteessä 3 mainittujen kohteiden sopimukset tuodaan kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

9. Perustetaan avustusrekisteri, jonka perusteella vähennetään avustusten loppusummasta 1 %.

10. Tietojärjestelmien toiminnan tehostaminen ja päällekkäisyyksien karsiminen erityisesti hyvinvointitoimialan sisällä.

11. Talouden seurantaa ja laskutusta tehostetaan ja siitä raportoidaan konsernijaostolle.

12. Kiinteistöliikelaitoksen perimien maksujen tarkistuksia laajennetaan kattavammiksi mukaan lukien esimerkiksi asukaspysäköinnin ja anniskeluoikeuksien maksut, rakennuttajien väyläkorvaukset ja julkisten tilojen mainospaikkojen hinnat.

13. Selvitetään ulkopaikkakuntalaisten korkeammat asiakasmaksut vapaa-ajan palveluissa.

14. Turvataan Lausteen ja Paattisten uimahallin toiminta kuitenkin selvittäen muut ylläpitomallit ja aukioloaikojen mahdolliset supistukset.

15. Hankintastrategia tuodaan hallituksen käsittelyyn vuoden 2013 loppuun mennessä.

16. Varastoinnin tehokkuus arvioidaan ja tarpeettomista varastoista luovutaan.

17. Selvitetään Kupittaan siirtolapuutarhalle uutta mahdollista sijaintipaikkaa, joka sallii monipuolisemman toiminnan ja mahdollisesti toiminnan laajentamisen.

18. Kirjaston säilyminen Runosmäen alueella turvataan kouluverkkopäätösten yhteydessä.

19. Sosiaalisia luototuksia harkitaan uudelleen budjetin valmistelun yhteydessä.”

 

Kaupunginreviisori Kari Koivuluhta:

 

Ehdotus        Tarkastuslautakunta päättää merkitä tiedokseen kaupunginvaltuuston päätöksen uudistamisohjelman hyväksymisestä.

Tarkastuslautakunta päättää ottaa huomioon päätöksen liitteessä 2 annetut toimielinkohtaiset käyttötalousosan suunnitteluluvut omaa talousarviota laatiessaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.