Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tarkastuslautakunta 2013-20165022.08.20136

4215-2013 (041, 101)

Kh 24.6.2013 § 323: Ensimmäisen osavuosikatsauksen edellyttämät toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi

Tiivistelmä: -

Tlk2013- § 50

Revisiotoimisto 16.8.2013:

 

Johtaja Jukka Laiho ja laskentapäällikkö Seija Liinoja, talouden ja rahoituksen vastuualue 19.6.2013:

 

Kaupunginhallitus merkitsi 27.5.2013 § 112 kaupungin ensimmäisen osavuosikatsauksen tiedokseen ja edellytti, että toimialoilla käynnistetään toimenpiteet sijaisten käytön vähentämiseksi sekä materiaali- ja palveluostojen vähentämiseksi. Toimenpiteistä on raportoitava kaupunginhallitukselle 13.6.2013 mennessä. Lisäksi kaupunginhallitus päätti,

 

- että sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymät välittömät toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi valmistellaan ja sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymä yksilöity suunnitelma toimenpiteiden toteuttamiseksi tuodaan kaupunginhallitukselle 13.6.2013 mennessä,

 

- että kasvatus- ja opetuslautakunta laatii toimintasuunnitelman nettomenojen alentamisesta talousarviopoikkeaman kaventamiseksi kaupunginhallitukselle 13.6.2013 mennessä,

 

- että kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan tulee esittää talousarviossa 2013 vahvistettujen investointimenojen ja luovutustulojen tasolla oleva investointisuunnitelma ja omaisuuden myyntisuunnitelma 13.6.2013 mennessä.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualue on koonnut toimialojen ja laitosten raporteista ja lautakuntien päätöksistä yhteenvedon. Yhteenveto sisältää talouden ja rahoituksen vastuualueen arviot annetuista selvityksistä:

 

Talouden ja rahoituksen vastuualueen arvio hyvinvointitoimialan selvityksestä:

 

Talous- ja strategiaryhmä yhtyy sosiaali- ja terveyslautakunnan kantaan, että esitetyt toimenpiteet ovat talouden ylitysuhkaan nähden riittämättömiä. Sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymillä toimenpiteillä ilman lautakunnan edellyttämiä lisätoimenpiteitä vuoden 2013 talousarvion nettomenojen ylitys olisi runsaat 10 milj. euroa verrattuna kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualueen arvio kiinteistötoimialan selvityksestä:

 

Kiinteistötoimialan liikeylijäämä + poistot tavoite toteutuu ensimmäisen talousennusteen mukaan 0,9 milj. euroa budjetoitua parempana. Kiinteistötoimialan tulee omalta osaltaan vaikuttaa kaupungin talouden tasapainotukseen ja laatia suunnitelma toimenpiteistä sijaisten käytön vähentämiseksi ja materiaali- ja palveluostojen vähentämiseksi.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualueen arvio sivistystoimialan selvityksestä:

 

Sivistystoimialan tulosaluekohtainen toimintasuunnitelma ei kaikilta osin sisältänyt euromääräisiä laskelmia eikä sen perusteella voida arvioida, mikä on toimintasuunnitelman kokonaisvaikutus sivistystoimialan talousarvion toteutumiseen ja koko kaupungin tulosennusteeseen.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta ei hyväksynyt perusopetuksen eikä kaikilta osin ammatillisen koulutuksen suunniteltuja säästötoimenpiteitä. Katsomme, että perusopetuksen sekä ammatillisen koulutuksen säästötoimenpiteet tulee toteuttaa sivistystoimialan suunnitelman mukaisena.

 

Sivistystoimialan toimintamenojen ylitysennuste on toukokuussa annetun kuukausiraportin mukaan 5,4 milj. euroa eli 1,9 milj. euroa pienempi kuin ensimmäisen osavuosikatsauksen ennuste. Koko sivistystoimialan nettoylitysennuste on pienentynyt osavuosikatsauksen 6,1 milj. eurosta 3,8 milj. euroon. Varhaiskasvatuksen nettoylitysennuste on pienentynyt 3,6 milj. eurosta 1,6 milj. euroon. Talous on kehittynyt parempaan suuntaan, mutta sopeuttamistoimenpiteitä pitää tehdä vielä varhaiskasvatuksen sekä ammatillisen ja aikuiskoulutuksen tulosalueilla.

 

Ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteydessä on todettu, että kasvatus- ja opetuslautakunnan esittämää katettua määrärahan korotusta ei toteuteta, vaan kasvatus- ja opetuslautakunnan tulee turvata ammatillisen koulutuksen lisäpaikat ilman määrärahan korotusta kohdentamalla määrärahoja lautakunnan sisällä uudelleen. Osavuosikatsaus on käsitelty kaupunginhallituksessa 21.5.2013 § 247 ja annettu kaupunginvaltuustolle tiedoksi 27.5.2013 § 112.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualueen arvio vapaa-aikatoimialan selvityksestä:

 

Vapaa-aikatoimialan raportti ei sisältänyt selvitystä toimenpiteiden euromääräisistä kustannussäästöistä. Koko vapaa-aikatoimialan talousarvion 2013 nettomenojen ylitysennuste oli ensimmäisessä osavuosikatsauksessa 0,3 milj. euroa. Toukokuun kuukausiraportin ennusteessa nettomenojen ylitys on supistunut 0,04 milj. euroon. Vapaa-aikatoimialan tulee esitetyillä toimenpiteillä sopeuttaa toiminta siten, että ylitysennuste ei toteudu.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualueen arvio ympäristötoimialan selvityksestä:

 

Ympäristötoimialan raportti ei sisältänyt selvitystä toimenpiteiden euromääräisistä kustannussäästöistä. Koko toimiala ja sen lautakunnat kukin erikseen saavuttavat sille talousarviossa 2013 asetetut taloudelliset tavoitteet. Nettomenot toteutuvat ensimmäisen osavuosikatsauksen mukaan talousarvion mukaisina.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualueen arvio ammattikorkeakoulun selvityksestä:

 

Ammattikorkeakoulun hallituksen menojen sopeuttamispäätös ei sisältänyt euromääräisiä arvioita vuoden 2013 kustannusvaikutuksista eikä sen perusteella voida arvioida, mikä on toimenpiteiden kokonaisvaikutus ammattikorkeakoulun talousarvion toteutumiseen ja koko kaupungin tulosennusteeseen. Ammattikorkeakouluopetuksen valtionosuudet alittunevat v. 2013 noin 2,7 milj. eurolla verrattuna talousarvion vuoden 2013 valtionosuustulokohtaan sisällytettyyn valtionosuuteen. Tämä edellyttäisi ammattikorkeakoululta noin neljän (4) prosentin nettomenojen vähennyksen vuonna 2013. Kaupunginvaltuuston ammattikorkeakoululle vahvistamaan nettomenoon verrattuna valtionosuutta toteutuisi 0,5 milj. euroa vähemmän.

 

Ensimmäisen osavuosikatsauksen mukaan Turun AMK tulee pysymään vähintäänkin valtuuston antamassa nettoluvussa. Kaupunginjohtajan edellyttämien jo vuodelle 2013 kohdistuvien talouden sopeuttamistoimenpiteiden työstäminen on jo käynnissä ja ammattikorkeakoulun tavoitteena on nettoluvun alitus. Turun ammattikorkeakoulun saadun tiedon mukaan ammattikorkeakoulu on sitoutunut 2,0 milj. euron säästöön tämän vuoden aikana.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualueen arvio Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitoksen selvityksestä:

 

Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitos ei esitä toimenpiteitä sijaisten käytön vähentämiseen eikä materiaali- ja palveluostojen vähentämiseen. Varsinais-Suomen Aluepelastuslautakunnan talousarvion 2013 toimintamenot 42,5 milj. euroa eli ovat 2,7 prosenttia kaupungin toimintamenoista ja nettomenot ovat 1,6 milj. euroa eli 0,2 prosenttia kaupungin nettomenoista. Aluepelastuslautakuntaa sitoo alueen palvelutasopäätös ja se rahoittaa toimintakulunsa ja rahoituskulunsa sekä investointien nettohankintamenot sopijakuntien (ml. Turun kaupunki) maksamilla maksuosuuksilla. Lautakunnan nettomenot toteutuvat ensimmäisen osavuosikatsauksen mukaan kaupunginvaltuuston vahvistaman talousarvion mukaisina. Sekä toimintamenot että toimintatulot alittuvat vähäisesti. Toimintamenojen alittuessa myös Turun oma maksuosuus (omarahoitusosuus) hieman alittuisi. Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitokselta ei voitane edellyttää säästötoimenpiteitä enempää kuin lautakunnan oma talousennuste edellyttää.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualueen arvio_Vesiliikelaitos:

 

Ensimmäisen osavuosikatsauksen mukaan vesiliikelaitoksen talous toteutuu budjetoidusti. Ennustetut menojen ylitykset tullaan kattamaan tulojen ylityksillä. Vesiliikelaitoksen tulee kuitenkin omalta osaltaan vaikuttaa kaupungin talouden tasapainotukseen ja laatia suunnitelma toimenpiteistä sijaisten käytön vähentämiseksi ja materiaali- ja palveluostojen vähentämiseksi.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualueen arvio_ Kaupunginhallitus ja konsernihallinto:

 

Osavuosikatsauksen mukaan kaupunginhallituksen (sis. konsernihallinnon) nettomenot tulevat alittumaan 1,4 milj. euroa budjetoidusta. Kaupunginhallituksen toimintamenot tulevat ennusteen mukaan alittumaan 4,8 milj. euroa. Kun alituksesta eliminoidaan kaupungin yhteisistä tietojärjestelmien kehittämisrahoista arvioidut säästöt sekä ammattikorkeakoulun Kampus-hankkeesta arvioidut säästöt yhteensä 2,8 milj. euroa, säästyisi kaupunginhallituksen toimintamenoihin varatuista määrärahoista noin 2,0 milj. euroa. Ennusteessa on huomioitu henkilötyövoiman käytön ml. sijaisten käytön vähentäminen sekä materiaali- ja palveluostojen vähentäminen.

 

Oheismateriaali 1               Kh 24.6.2013 § 323: Ensimmäisen osavuosikatsauksen edellyttämät toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi

 

Oheismateriaali 2               Osavuosikatsaus 1/2013

 

Oheismateriaali 3               Liite 1 § 323: Hyvinvointitoimialan sopeuttamistoimenpiteet v. 2013

 

Kaupunginhallitus päätti 24.6.2013 § 323 merkitä yhteenvedon toimialojen ja laitosten raporteista sekä lautakuntien päätöksistä koskien talouden tasapainottamista ja nettomenojen alentamisesta tiedokseen.

 

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kasvatus- ja opetuslautakunnan tulee esittää 30.8.2013 mennessä lisätoimenpiteet kaupunginvaltuuston hyväksymässä talousarviossa pysymiseksi.

 

Mikäli ruotsinkielisen toiminnan osalta päädytään erilaisiin mitoituksiin kuin suomenkielisen osalta, lautakunnan tulee esittää asialle erilliset perustelut.

 

Kaupunginreviisori Kari Koivuluhta:

 

Ehdotus        Tarkastuslautakunta päättää merkitä tiedokseen kaupunginhallituksen päätöksen ensimmäisen osavuosikatsauksen edellyttämistä toimenpiteistä talouden tasapainottamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.