Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta4003.04.20243

2501-2024 (08 01 00)

Turun kaupunkiseudun runkolinjaston numerointi

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen linjanumerointia uudistetaan runkolinjaston käyttöönoton yhteydessä. Runkolinjasto otetaan käyttöön 1.7.2025.

Tksjlk § 40

Informaatiosuunnittelija Nonna Järvinen 26.3.2024:

Runkolinjaston brändityön ja uudistuksen yhteydessä myös linjaston numerointia on lähestytty asiakaslähtöisestä näkökulmasta. Tärkeänä on pidetty samoja asioita kuin koko brändityössä: matkustajan täytyy muistaa mahdollisimman vähän numeroihin liittyviä sääntöjä, runkolinjat erottuvat toisistaan, ja runkolinjat erottuvat muista linjoista. Runkolinjaston myötä syntyy uusia reittejä sekä uusia yhdistelmiä nykyisistä reiteistä, joten monella alueella linjan numero on vaihdettava joka tapauksessa. Runkolinjastossa linjastonumerointi kiteytyy siihen, että mitä pienempi linjanumero, sitä tiheämmin liikennöivä linja on kyseessä.

Runkolinjaston myötä joukkoliikenne Turun kaupunkiseudulla muuttuu niin reittien kuin numerointien suhteen. Lautakunnalle esitetään seuraavanlaista numerointia linjastoa varten:

Numerot 1-19varataan runkolinjojen numeroille. 20-alkuinen sarja varataan säteittäisille, Kauppatorille tai Kauppatorin kautta kulkeville, runkolinjoja täydentäville linjoille ja/tai Kauppatorille tai Kauppatorin kautta kulkeville runkolinjojen liityntälinjoille. 30-alkuiset sarjat varataan muille runkolinjoja täydentäville linjoille ja/tai liityntälinjoille. 40-alkuiset sarjat varataan nykyisille palvelulinjoille. 50-alkuiset sarjat varataan Hirvensalon täydentäville linjoille. Lopuksi, 60- ja 70-alkuiset sarjat varataan koululaislinjoille.

Uusille linjoille annetaan pääsääntöisesti seuraava kategoriassaan vapaana oleva linjanumero, mutta tähän voidaan tehdä poikkeuksia painavista markkinoinnillisista syistä. Jos linjan vuoroväliä ja palveluaikaa parannetaan runkolinjatasoiseksi, muutetaan myös linjanumero runkolinjastolle määriteltyyn numerojoukkoon ensimmäiselle vapaalle numerolle. Samoin jos palvelua heikennetään niin, ettei se täytä runkolinjatasolle asettamiamme kriteereitä, muutetaan linjanumero linjan luonteen mukaiseen muiden linjojen numerojoukkoon.

Runkolinjoiksi on laskettu linjat, joilla tämänhetkisen suunnitelman mukaan on arkisin ruuhka-aikaan korkeintaan 10 minuutin vuoroväli, keskipäivällä korkeintaan 15 minuutin vuoroväli, ja joilla palveluaika on pisin (liikennöivät aamuvarhaisesta iltamyöhään).

Näiden lisäksi esitämme seuraavanlaisia linjatunnuksia käytettäväksi uusien numeroiden yhteydessä:

Seudullisten linjojen ja muiden Föli-kuntien sisäisten linjojen numerointi säilyy ennallaan:

Liite 1​Linjojen numerointi 1.7.2025 alkaen

​Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

Ehdotus​Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hyväksyä runkolinjaston numeroinnin liitteen 1 mukaisesti.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin muilta osin paitsi yöajan N-tunnuksen osalta, joka palautettiin uudelleen valmisteltavaksi siten, että sekoittumisvaara Naantaliin liikennöivien linjojen suhteen poistuisi.

Saaren Takatalon kannattamana tekemä ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Ennen päätöksentekoa esittelijä täydensi esityslistan tekstiä 700-sarjan osalta siten, että seutulinjoihin lisättiin Kaarinan rinnalle Paimio.

Jakelu

palKaupunkiympäristö, seudullinen joukkoliikenne
tpvJärvinen Nonna
tpvLaurila Tero


Liitteet:

Tksjlk § 40
Liite 1:Linjojen numerointi 1.7.2025 alkaen