Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta13215.11.20234

1064-2023 (07 02 01)

Katsaus kuljettajien päätepysäkkien WC-tiloista

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitellään Föli-alueen kuntien järjestämien kuljettajien WC-tilojen organisointia.

Tksjlk § 132

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 10.11.2023:

Joukkoliikenteen infrasuunnittelija Tero Laurila esittelee lautakunnalle viranomaisalueella sijaitsevien kuntien hallinnoimien kuljettajien wc-tilojen organisointia.​

Fölin liikennöintisopimuksissa määritellään tilaajan ja tuottajan vastuut. Tilaaja suunnittelee aikataulukaaviot noudattaen periaatetta, että linja-autokalusto on mahdollisimman taloudellisessa käytössä. Tilaajan suunnittelemissa autokierroissa ei huomioida työehtosopimuksen, tieliikenteen ajo- ja lepoajoista annetun lain (61/1990) tai vastaavia rajoitteita. Liikennöitsijä puolestaan vastaa työnantajana liikennettä palvelevasta henkilökunnastaan ja siitä, että henkilökunta noudattaa liikennöintisopimuksen liitteenä olevia laatuvaatimuksia ja että ostoliikennesopimusten tarkoittamassa liikenteessä noudatetaan voimassa olevia yleissitovia työmarkkinasopimuksia. Fölin liikennöitsijät siis vastaavat siitä, miten kuljettajat työpäivänsä tekevät Fölin liikenteessä. Heidän vastuullaan on varmistaa esimerkiksi se, miten kuljettajat työpäivänsä aloittavat, lopettavat ja missä välissä työpäivää tauot pidetään.

Monen Fölin linjan pääteasema sijaitsee rauhallisella alueella, taajama-alueen reunoilla tai ulkopuolella. Helpottaakseen liikennöitsijöiden työnantajavelvoitteiden hoitoa ovat alueen kunnat järjestäneet lähes kaikkien linjojen päätepysäkin yhteyteen kuljettajia varten WC:n. Lisäksi monessa paikassa käytetään muita julkisia tai yksityisiä WC-tiloja. Pääteasemien WC:stä säädetään sopimuksissa seuraavasti:

Tilaaja luovuttaa Liikennöitsijän kuljettajien käyttöön pääteaseman WC:n, mikäli sellainen pääteasemalla on. Liikennöitsijä maksaa aiheutuvat käyttökustannukset (sähkö, vesi, siivous ym. mahdolliset kulutustarvikkeet). Liikennöitsijä on velvollinen viipymättä ilmoittamaan Tilaajalle kohteessa havaitsemansa viat ja puutteet, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa Liikennöitsijöiden työntekijöiden turvallisuudelle. Liikennöitsijälle luovutetaan tilan avaimet kuittausta vastaan. Liikennöitsijä vastaa siitä, että avaimia säilytetään huolellisesti. Mikäli avaimia katoaa tai varastetaan, Liikennöitsijä vastaa tästä aiheutuneista kustannuksista, kuten lukkojen sarjoituksista.

Tilaajan toteuttamia WC-tiloja on tällä hetkellä Föli-alueella reilu 40 kappaletta. Lautakunnalle esitellään tarkemmin tilojen sijaintia, käyttöastetta sekä hallinnointiin liittyviä seikkoja.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

Ehdotus​​​Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee esittelyn kuljettajien WC-tiloista tiedoksi.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa oli kokouksessa esittelemässä joukkoliikenteen infrasuunnittelija Tero Laurila.