Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta3415.03.20236

14933-2019 (00 04 02, 08 01 00, 13.00, 00 01 02)

BEST-tutkimustulokset 2022

Tiivistelmä:

Föli pärjäsi kolmatta kertaa peräkkäin parhaiten eurooppalaisen BEST-tutkimuksen vertailussa, jossa kysytään kaupunkien asukkaiden tyytyväisyyttä joukkoliikenteeseen. 82 % vastaajista oli tyytyväisiä Föliin.

Tksjlk § 34

Palvelusihteeri Tiina Sinokki 9.3.2023:

BEST (Benchmarking in European Service of Public Transport) on eurooppalainen yhteistyöverkosto, joka toteuttaa vuosittain kyselytutkimuksen, jolla kartoitetaan jäsenkaupunkien asukkaiden tyytyväisyyttä joukkoliikenteeseen. Vuonna 2022 tutkimuksessa oli mukana 11 kaupunkia: Tukholma, Oslo, Helsinki, Kööpenhamina, Geneve, Bergen, Rotterdam, Trondheim, Tampere, Turku ja Reykjavik. Kyselyssä selvitetään seuraavia, tyytyväisyyteen vaikuttavia tekijöitä: liikennetarjonta, luotettavuus, informaatio, turvallisuus, matkustusmukavuus, yhteiskunnallinen imago sekä rahanarvoisuus.

Föli osallistui tutkimukseen nyt kolmatta kertaa. Kuten aiempinakin vuosina, Fölin tulos oli paras kaikista vertailun kaupungeista. Kyselyyn vastanneista 82 % oli tyytyväisiä Föliin (vuonna 2021 luku oli 81 %). Kaikkein tyytyväisimpiä ovat usein matkustavat, muutaman kerran viikossa matkustavista peräti 90 % oli tyytyväisiä Föliin ja päivittäin matkustavista 84 %. Kaikkien kaupunkien keskiarvo yleisessä tyytyväisyydessä oli 65 % vastaajista. Toiseksi parhaiten vertailussa pärjäsi Tampere; 80 % vastaajista oli tyytyväisiä Nysseen.

Erityisen tyytyväisiä turkulaiset ovat Fölin aikataulujen luotettavuuteen, matkustamisen turvallisuuteen sekä matkustusmukavuuteen. Erinomaisen hyvin Föli pärjäsi vertailussa, kun asukkailta kysyttiin miten hyvin he kokevat saavansa vastinetta rahoilleen. Yli 70 % vastaajista oli tyytyväisiä lipputuotteisiin sekä rahalleen saamaansa vastineeseen. Kaikkien kaupunkien keskiarvo oli tässä kategoriassa 49 %.

Tulosten mukaan eniten parantamisen varaa Fölillä on informaatiossa. Esimerkiksi vain 49 % vastaajista oli tyytyväisiä tiedottamiseen liikenteen häiriötilanteissa. 66 % oli tyytyväisiä informaatioon pysäkeillä.

Joukkoliikenteen yhteiskunnallinen merkitys nähdään suurena, 80 % turkulaisista vastaajista uskoi, että joukkoliikenteen käytön lisääntyminen on välttämätöntä liikenneruuhkien vähentämiseksi ja että joukkoliikenteen käytön lisääntyminen on välttämätöntä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Kysely toteutettiin sähköisesti vuoden 2022 aikana. Föli-alueelta tutkimukseen vastasi 616 turkulaista.

Palvelusihteeri Tiina Sinokki esittelee tuloksia lautakunnalle kokouksessa.

Oheismateriaali 1​BEST-tutkimustulosten esittely

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

Ehdotus​Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää merkitä tutkimustulokset tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.