Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta725.01.20236

265-2023 (00 04 01, 08 01 00, 00 00 01)

Paimion kaupungin läsnäolo- ja puheoikeus seudullisen joukkoliikennelautakunnan kokouksiin

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Paimiolle myönnetään läsnäolo- ja puheoikeus Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan kokouksiin.

Tksjlk § 7

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 10.1.2023:

Turun kaupunki on Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision, Ruskon ja Turun kuntien muodostamalla alueella EU:n palvelusopimusasetuksessa tarkoitettu tieliikenteen toimivaltainen viranomainen. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 9.11.2022 § 143 hyväksyä Paimion kaupungin Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueeseen. Varsinainen liittyminen tapahtuu sitten, kun Paimio on lisätty liikennepalvelulaissa Turun viranomaisalueeseen (Liikennepalvelulaki 181 § kohta 12). Yhteinen liikenne on alkamassa 1.7.2024, ja tällä hetkellä arvioidaan, että Paimion virallinen liittyminen voisi tapahtua vuoden 2024 alussa.

Paimiolla tulee olla jäsen seudullisessa joukkoliikennelautakunnassa siitä lähtien, kun Paimio on virallisesti seudullisen joukkoliikenneviranomaisen jäsen. Lautakunnassa ja viranomaisvalmistelussa ratkotaan kuitenkin asioita, jotka tulevat olemaan voimassa myös Paimion mukaan tullessa. Siksi olisi luontevaa, että Paimiolle myönnettäisiin läsnäolo- ja puheoikeus Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan kokouksiin sekä osallistumisoikeus Föli-alueen valmistelevaan työryhmään jo ennen virallista Föliin liittymistä.

Muiden kuin Turun hallintosäännön 129 §:ssä mainittujen henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta kokouksissa päättää asianomainen toimielin.

Näin ollen lautakunnalle esitetään, että Paimion kaupunginjohtaja on oikeutettu osallistumaan lautakunnan kokouksiin, kunnes Paimio on ilmoittanut viralliset jäsenensä. Kun nämä on ilmoitettu, jäsenillä on oikeus osallistua lautakunnan kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeudella, kunnes Paimio virallisestikin liittyy Föliin.

Joukkoliikennepalvelujohtaja on yhteydessä Paimion kaupunkiin lautakunnan jäsenen, lautakunnan varajäsenen sekä virkamiesjäsenen ja hänen varahenkilönsä ilmoittamisesta.

Föli-kuntien välisessä yhteistoimintasopimuksessa on sovittu valmistelevasta työryhmästä, johon kuuluu kaikkien Föli-kuntien virkamiesedustus. Työryhmässä käydään läpi tulevia päätettäviä asioita, ajankohtaisia asioita, kuntien suunnitelmia, jotka vaikuttavat joukkoliikenteeseen, jne. Koska yhteinen suunnittelu on tärkeää jo ennen Paimion virallista jäsenyyttä, seudullinen joukkoliikenne kutsuu Paimion kaupungista jäsenen valmistelevaan työryhmään jo keväällä 2023.

Ehdotus​Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Paimion kaupunginjohtaja on oikeutettu osallistumaan lautakunnan kokouksiin siihen saakka, kunnes Paimion kaupunki on ilmoittanut viralliset edustajansa. Tämän jälkeen Paimion tuleva lautakuntajäsen ja virkamiesedustaja, ja heidän poissa ollessaan heidän henkilökohtaiset varajäsenensä, ovat oikeutettuja osallistumaan lautakunnan kokouksiin läsnäolo- ja puheoikeudella, kunnes jäsenyys muuttuu varsinaiseksi Paimion liittymisen vahvistuttua laissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedPaimion kaupunki
tpvXXXXX