Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta625.01.20235

5888-2020 (08 01 00, 00 04 01, 02 08 00)

Nousiaisten kunnan anomus liittymisestä Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueeseen

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se hylkää Nousiaisten kunnan hakemuksen liittymisestä Föliin, koska Nousiainen ei täytä liittymisehtoja.

Tksjlk § 6

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

Nousiaisten kunta on hakenut liittymistä Fölin toimivalta-alueeseen (Nousiaisten kunnanvaltuusto 17.10.2022 § 68).

Seudullinen joukkoliikennelautakunta on käsitellyt Fölin toimivalta-alueen laajenemista 21.9.2022 § 115. Esittelytekstissä on tuolloin todettu, että ”Maskun kunnanvaltuusto on päättänyt 19.9.2022, että se ei liity Turun seudun joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueeseen. Nousiaisten kunnanvaltuusto on päättänyt 19.9.2022, että se ehdottaa liittymistä. Föli-kuntien välisen yhteistyösopimuksen mukaan toimivalta-alueen on pysyttävä toiminnallisesti tarkoituksenmukaisena, joten käytännössä Maskun päätös estää Nousiaisten liittymisen.” Nousiaisten hakemusta ei kuitenkaan ole vielä varsinaisesti käsitelty lautakunnassa.

Föli-kuntien välisessä yhteistoimintasopimuksessa todetaan toimivalta-alueen laajenemisesta seuraavasti:

”Auran, Paraisten, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Paimion ja Sauvon kunnilla on oikeus liittyä tämän sopimuksen mukaiseen yhteistyöhön edellyttäen, että Turun seudun joukkoliikenteen viranomaisen toimivalta-alue säilyy liittymisen jälkeen toiminnallisesti tarkoituksenmukaisena ja että yhteistyöhön liittyvä kunta hyväksyy tämän sopimuksen ja sen mukaiset kustannusten jakoperusteet. Kaikkien sopimusosapuolien tulee hyväksyä muutos.”

Joukkoliikennepalvelujohtaja Korte on keskustellut Nousiaisten kunnan hakemuksesta seudullisen joukkoliikenteen kuntajohtajien kanssa Fölin seurantakokouksessa 30.11.2022. Kokouksessa on todettu yksimielisesti, että Nousiainen ei täytä liittymisehtoja, sillä Nousiainen sijaitsee Fölistä katsoen Maskun takana, eikä Masku ole liittymässä Föliin. Samassa kokouksessa todettiin, että Nousiaisten kanssa voidaan tarvittaessa keskustella Nousiaisten Valpperin alueen liikenteestä, jos sen hoitaminen tukisi Ruskon alueen liikenteen järjestämistä. Fölillä on lain puitteissa oikeus vähäisessä määrin ylittää toimivalta-alueensa raja liikenteen järjestämisessä.

Seurantakokouksessa sovittiin, että Nousiaisten kuntaa koskeva päätös ei edellytä lausuntokierrosta Föli-kunnissa, sillä viranomaisen toimivalta-alue ei säilyisi Nousiaisten liittymisen jälkeen toiminnallisesti tarkoituksenmukaisena eikä siis täyttäisi kuntien välisessä yhteistoimintasopimuksessa jo todettuja ehtoja.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Korte on keskustellut asiasta Nousiaisten kunnanjohtaja Teemu Heinosen kanssa ja on sovittu, että vaikka seudullinen joukkoliikenne esittää Nousiaisten hakemuksen hylkäämistä, Valpperin liikenteeseen voidaan palata, jos se katsotaan puolin ja toisin tarkoituksenmukaiseksi.

Oheismateriaali 1​Nousiaisten kunnanvaltuuston päätös

Ehdotus​Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hylätä Nousiaisten kunnan hakemuksen liittymisestä Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKaupunginhallitus