Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta11010.06.20205

5888-2020 (08 01 00, 00 04 01, 02 08 00)

Turun seudullisen joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alue

Tiivistelmä:

Lautakunnalle tuodaan tiedoksi, että Seudullinen joukkoliikenne tekee vuonna 2020 karkean arvion Föli-alueen mahdollisen laajenemisen vaikutuksista. Arvio tehdään sekä nykyisten Föli-alueen kuntien että Paimion, Paraisten, Maskun, Nousiaisten ja Mynämäen näkökulmasta.

Tksjlk § 110

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 3.6.2020:

Hyväksyntäkäsittelyssä olevassa MAL-sopimuksessa kohdassa 2.2 Palveleva joukkoliikennekaupunki, Toimenpiteet vuosille 2020-2023, todetaan, että Kunnat selvittävät Föli-alueen laajentumista.

Föli-alueen laajenemisesta on keskusteltu yhteisesti viimeksi keväällä 2017. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 7.6.2017 § 98, että toimivalta-aluetta ei toistaiseksi laajenneta. Syynä oli mm. se, että aiempi kustannusjakomalli olisi kaatanut uusienkin kuntien kustannuksia nykyisille Föli-kunnille. Kustannusjakomalli muutettiin heinäkuusta 2019 alkaen ja sen puolesta on mahdollista laajentaa aluetta. Nyt on tarkoitus tehdä karkea arvio mahdollisen laajenemisen vaikutuksista - sekä mahdollisten liittyjäkuntien että nykyisten Föli-kuntien kannalta.

Fölin kuntajohtajapalaverissa sovittiin, että Föli tekee ”kevytselvityksen” vuonna 2020, eli Seudullinen joukkoliikenne arvioi hyvin karkealla tasolla kustannusvaikutuksia. Arviointi tehdään Seudullisessa joukkoliikenteessä virkatyönä ja se on osallistujille maksuton. Kaikki viisi kuntaa ovat ilmoittaneet, että haluavat olla mukana ensimmäisen vaiheen ”kevytselvityksessä”.

Ensimmäisen arvion pohjalta kysytään Paimiolta, Paraisilta, Maskulta, Nousiaisilta ja Mynämäeltä, haluavatko ne olla varsinaisessa selvityksessä mukana. Jos on kevytselvityksen jälkeen selvää, että kunta ei ole liittymässä Föliin, ei tällöin suotta tehdä aikaa vieviä jatkoselvityksiä. Jatkoselvitys tulee todennäköisesti olemaan maksullinen ja tehtäneen konsulttityönä kevätkaudella 2021. Se, milloin yhteinen liikenne voisi alkaa, selvitetään samassa yhteydessä.

Ajatuksena on, että uusilla kunnilla olisi vuoden 2021 kuluessa aikaa arvioida, ovatko ne kiinnostuneita Föli-alueeseen liittymisestä. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta voisi päättää vuoden 2021 loppupuolella tai viimeistään vuoden 2022 alkupuolella mahdollisista uusista Föli-kunnista. Tällöin otettaisiin uusi / uudet kunnat saman tien mukaan lautakuntatoimintaan päättämään tulevasta liikennetarjonnasta.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee viranomaisalueen laajentamista koskevan tilanteen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedPaimion kaupunki
tiedParaisten kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto