Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta10227.05.20201

3594-2020 (08 01 00)

Fölin liikenne 10.8.-20.9.2020

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se käy lähetekeskustelun poikkeusaikatauluista ajalle 10.8.-20.9.2020. Liikennettä ajettaisiin koronan aiheuttaman matkamääräkurimuksen takia suurin piirtein samoilla poikkeusaikatauluilla kuin toukokuussa 2020 koulujen alettua.

Tksjlk § 102

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 26.5.2020:

Seudullisen joukkoliikenteen matkamäärä ja lipputulot tulevat tänä vuonna olemaan erittäin pienet. Liikennettä on jo jouduttu karsimaan, ja karsinnat ovat taloudellisen kurimuksen takia välttämättömiä vielä jatkossakin. Keskikesän aikatauluihin on siirrytty 6.4. alkaen pl. mm. yöliikenne. Lähes normaaliin keskikesän liikenteeseen siirrytään 1.6.2020 alkaen, kun yhteiskunta muutenkin avautuu. On kuitenkin odotettavissa, että asiakasmäärä joukkoliikenteessä pysyy hyvin pienenä. Keskikesän liikenteestä ei voida karsia, jotta voidaan ylläpitää välttämättömät työmatka- ja asiointiyhteydet.

Seudullinen joukkoliikenne on selvittänyt toukokuussa yhteistyössä sivistystoimialan kanssa koulujen kuljetustarpeet kevään kahdelle viikolle, jolloin kesäaikataulukauteen lisättiin koululaisten tarvitsema liikenne. Liikennetarjonnaksi ehdotetaan nyt samaa tarjontaa kuin toukokuun kahdella viimeisellä viikolla kuitenkin sillä erotuksella, että väliaikaiselle koululaislinjalle Runosmäestä keskustaan ei ole enää tarvetta koulujen kesälomien jälkeen. Lisäksi linjaa 701 Turku-Piikkiö-Toivonlinna ajettaisiin, sillä ko. koululaisille ei ole muita bussiyhteyksiä. Lukiot todennäköisesti käynnistyvät syksyllä, eli niitä ei enää käytetä väistötiloina.

Keskikesän aikataulukauden normaaleja Myllyn ja sataman lisävuoroja ei ajeta toistaiseksi, mutta kummankin lisäämiseen on varauduttu sen mukaisesti, miten matkamäärä ja toisaalta laivamatkustus kehittyvät kesän / syksyn aikana.

Useimmissa sopimuksissa vuotuista ajokilometrien määrää voidaan lisätä tai vähentää enintään 20 % sopimuskauden aikana. Kuitenkin vuoden aikana tilaaja voi yleensä lisätä tai vähentää sopimuksen mukaista vuotuista ajokilometrien määrää enintään 10 %. Tätä suuremmista muutoksista tai lopetettavaksi aiotusta liikennekokonaisuudesta sovitaan liikennöitsijän kanssa erikseen. Muutoksista ilmoitetaan Liikennöitsijälle viimeistään neljä kuukautta ennen niiden toteuttamista.

Elo-syyskuun liikenteestä on keskusteltu liikennöitsijöiden kanssa vapaaehtoisessa Skype-palaverissa 26.5.2020. Jos karsintoja ei tehdä alkusyksylle, niitä joudutaan todennäköisesti tekemään rajumpina talven liikenteeseen, ja vaikutukset asiakkaiden kulkemismahdollisuuksiin ovat suuremmat. Alkusyksyllä on luultavasti yhä hyvin vähän matkustajia, ja alkusyksy on myös liikennöitsijöiden kannalta helpompi aika vähentää, kun kuljettajien kesälomat ovat osittain vielä käynnissä elo-syyskuussa. Neljän kuukauden ilmoitusaika muutoksista ei kuitenkaan täyty, ja asiasta pyritään saamaan yhteinen näkemys, jotta pakollista karsintaa ei jouduttaisi laittamaan neljän kuukauden aikarajan takia loka-joulukuulle. Jos karsinnat tehdään vasta loka-joulukuussa, kyse on normaalista sopimuksen mukaisesta, neljä kuukautta etukäteen ilmoitetusta vähentämisestä, eikä 65 % autopäiväkorvausta makseta.

Arvio niistä säästöistä, jotka saavutetaan elo-syyskuun liikennemuutosten myötä ja kun on jo otettu huomioon liikennöitsijöille maksettava 65 % autopäiväkorvaus, on noin 700.000 euroa. Seudullisen joukkoliikenteen arvion mukaan liikennettä ei voida enempää vähentää loppuvuodelta 2020. Loka-joulukuu tulisi ajaa normaalin talviliikenteen mukaisesti lukuun ottamatta mahdollisia pieniä tarkennuksia liikennöitsijän kanssa yhteistyössä.

Seudullinen joukkoliikenne arvioi tällä hetkellä mahdollisuuksia helpottaa sopimusliikennöitsijöiden ahdinkoa koronakriisissä. Minkä tahansa ratkaisun tulee olla tasapuolinen eri liikennöitsijöille, eikä se saa aiheuttaa Fölille taloudellista menetystä. Keskustelu asiasta jatkuu.

Seudullisen joukkoliikenteen valmistelemat liikenteen muutosehdotukset ovat:

”10.8.-20.9.2020 liikennöidään keskikesän aikataulukauden mukaisesti. Turun sisäiseen liikenteeseen tehdään koulupäiville 12.8.2020 alkaen seuraavat muutokset:  

Linjan 8 arkipäivien liikenne ajetaan tiheämmällä vuorovälillä 6.9.2020 saakka aiemman päätöksen mukaisesti. Vesibussien päivittäinen liikennöinti päättyy aiemman päätöksen mukaisesti 30.8. minkä jälkeen vesibussit liikennöivät lauantaisin ja sunnuntaisin 20.9.2020 saakka.

Kaarinan, Naantalin ja Liedon sisäiset linjat ajetaan kesäaikataulukauden mukaisesti kuten on aiemmin päätetty.

Liikennöitsijöille maksetaan koronaepidemian takia tehtävistä karsinnoista 65 % poistettujen autojen autopäiväkorvauksista samaan tapaan kuin aiemmin.”

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta käy asiasta lähetekeskustelun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.