Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8720.05.20204

3594-2020 (08 01 00)

Oikaisuvaatimus joukkoliikennepalvelujohtajan päätöksestä / Naantalin sisäisen liikenteen tarjonta 20.4.2020 alkaen

Tiivistelmä:

Joukkoliikennepalvelujohtaja on tehnyt päätöksen Naantalin kaupungin sisäisen liikenteen vähentämisestä eräillä linjoilla koronaepidemian aiheuttamien seikkojen takia. Asiasta on tehty oikaisuvaatimus. Lautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimus hylätään.

Tksjlk § 87

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 14.5.2020:

 

Joukkoliikennepalvelujohtaja on 9.4.2020 § 27 päättänyt, että Naantalissa ajetaan sisäistä liikennettä 20.4. alkaen seuraavasti:

Lauantailiikenne ajetaan normaalisti (linjat N1, N2, N3 ja N7)

Pyhäliikenne ajetaan normaalisti (linja N2)

Arkisin N1 ajetaan normaalisti lukuun ottamatta iltapäivän viimeistä vuoroa (klo 16.13)

Arkisin N2 ajetaan normaalisti (ei kuitenkaan KP-merkittyä vuoroa klo 7.05 Teroksesta)

Arkisin ajetaan kolme vuoroa linjaa N6 alkaen klo 9.30 Naantalista

Lisäksi ajetaan kutsubussiliikennettä arkisin seuraavasti:

-linjan N1 kutsualueella Kanta-Naantalissa klo 10.20-12.00

-linjan N6 aikataulun puitteissa kutsusta pieniä poikkeamia reitin varrelta Velkuan ja Merimaskun alueilla

-linjan N7 kutsualueella Luonnonmaalla (tarvittaessa myös Naantalin keskustaan) klo 13.15-16.35

-linjan N11 kutsualueella Rymättylässä klo 7.20-15.15

 

Samalla on määrätty, että päätös tulee voimaan odottamatta lainvoimaa.

 

Päätös on annettu tiedoksi 9.4.2020 sähköpostilla.

 

Turun Linja-autoilijain Osakeyhtiö (jäljempänä TLO) on määräajassa tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa TLO vaatii, että päätös kumotaan sopimuksen vastaisena. Perusteena esitetään, että tilaaja ei ole ilmoittanut liikenteen vähentämisestä liikennöitsijälle sopimuksen mukaisesti neljää kuukautta aikaisemmin. Lisäksi TLO katsoo, ettei voida vedota sopimuksen 33 §:n kohtaan ”Sopimuksen muutokset”, jonka mukaan sopimusta voidaan muuttaa, mikäli säädökset muuttuvat niin, että sillä on pakottavia vaikutuksia sopimuksen sisältöön, koska tällaisia säädöksiä ei ole asetettu.

 

Hankintalain säännökset

 

Hankintalain säännösten mukaan hankintasopimukseen voidaan sopimuskauden aikana tehdä muutos ilman uutta hankintamenettelyä, jos muutoksen tarve johtuu olosuhteista, joita huolellinen hankintayksikkö ei ole voinut ennakoida eikä muutos vaikuta hankintasopimuksen yleiseen luonteeseen.

 

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeistus

 

Liikenne- ja viestintävirasto on ohjeistanut maaliskuussa viranomaisia siten, että joukkoliikenneviranomaiset voivat karsia liikennettä vähentämällä puolet kapasiteetista, mikäli arvioivat sen tarpeelliseksi ottaen huomioon yhtäältä voimakkaasti laskeneen matkustajamäärän ja toisaalta yhteiskunnan välttämättömät yhteydet. Liikenteen supistamisen saa aloittaa välittömästi ja voimassaolo on ainakin 13.4.2020 saakka. Supistamistoimet tulisi kohdentaa erityisesti koululiikenteeseen, vapaa-ajan matkustusta palvelevaan asiointiliikenteeseen ja säilyttää yhteyksiä, jotka palvelevat välttämätöntä asiointia. Traficomin ilmoituksen mukaan liikenne- ja viestintäministeriö on hyväksynyt yllä olevan linjauksen.

 

Liikennöintisopimus

 

TLO:n ja Turun kaupungin välillä on 17.9.2014 solmittu sopimus liikenteen järjestämiseksi, jonka mukaan tilaaja hankkii sopimuksen ehtojen mukaisesti liikennöitsijältä linja-autoliikenteen Naantalin sisäisten linjojen N1, N3, N6, N7, N8, N9, N11 ja N13 sekä N2, N10, N11 ja N12 henkilölinjaliikenteen kuljetuspalvelua.

 

Sopimuksen 33 kohdan mukaan, mikäli sopimukseen vaikuttavat pakottavat säädökset muuttuvat niin, että sillä on pakottavia vaikutuksia tämän sopimuksen sisältöön, tämä sopimus muuttuu vastaavasti.

 

Sopimuksen 34 kohdan mukaan vapauttamisperusteeksi (force majeure) katsotaan sellainen sopimuksen täyttämisen estävä ja sopimuksen syntymisen jälkeen sattunut epätavallinen ja asiaan vaikuttava tapahtuma, jota sopijapuolten ei ole ollut syytä ottaa huomioon sopimusta tehdessään, joka on sopijapuolista riippumaton ja jonka seuraamuksia ei voida estää ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia tai kohtuutonta ajanhukkaa. Tällainen tapatuma voi olla poikkeuksellisen vaikea työvoimatilanne, sota, kapina, pakko-otto tai takavarikko julkiseen tarpeeseen, tuonti- tai vientikielto, luonnonmullistus, yleisen liikenteen tai energiajakelun keskeytys, työselkkaus, tulipalo tai vaikutuksiltaan yhtä merkittävä ja epätavallinen sopijapuolista riippumaton syy. Sopijapuolten on viipymättä ilmoitettava ylivoimaisesta esteestä kirjallisesti toiselle sopijapuolelle samoin kuin esteen lakkaamisesta.

 

Valtioneuvoston päätökset

 

Valtio on koronaepidemian takia tehnyt useita päätöksiä, joilla on ollut merkittäviä vaikutuksia kuntien toimintaan ja samalla joukkoliikenteen järjestämistarpeeseen, mm. koulujen sulkemista koskeva päätös.

 

Päätöksiä voidaan pitää sellaisina hankintalain tarkoittamina olosuhdemuutoksina, joita huolellinen hankintayksikkö ei ole voinut ennakoida, sekä sellaisina hankintasopimuksen 33 kohdan tarkoittamina sopimuksen täyttämisen estävinä ja sopimuksen syntymisen jälkeen sattuneina epätavallisina ja asiaan vaikuttavina tapahtumina, joita sopijapuolten ei ole ollut syytä ottaa huomioon sopimusta tehdessään, ja jotka ovat sopijapuolista riippumattomia ja joiden seuraamuksia ei voida estää ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia tai kohtuutonta ajanhukkaa.

 

Sopimuksen mukaisen liikenteen väliaikainen vähentäminen kohtuullisessa määrin ei myöskään vaikuta hankintasopimuksen yleiseen luonteeseen.

 

Seudullisen joukkoliikenteen kanta

 

Ottaen huomioon edellä mainitut lain säännökset ja sopimuksen sisällön sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin antamat suositukset, seudullinen joukkoliikenne katsoo, että sillä on ollut oikeus vähentää sopimuksen mukaista liikennettä joukkoliikennepalvelujohtajan päätöksessä mainitulla tavalla.

 

Oheismateriaali 1               Sopimus 17.9.2014

 

Oheismateriaali 2               Oikaisuvaatimus 27.4.2020

 

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

 

Ehdotus        Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen edellä esitetyin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedNaantalin kaupunki
aoTurun Linja-autoilijain Osakeyhtiö
tiedXXXXX