Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8820.05.20205

5610-2020 (02 06 02)

Luopuminen matkakorttien lataamisesta busseissa

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että matkakortteja ei jatkossa ladata busseissa. Kertalippumyynti jatkuu normaaliin tapaan heti kun koronaepidemia sen sallii.

Tksjlk § 88

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 13.5.2020:

Busseissa ei ole käsitelty käteistä rahaa 27.3.2020 alkaen. Tällä on haluttu vähentää koronaepidemian aikana kontaktia kuljettajan ja asiakkaan välillä. Bussista ei voi tällä hetkellä ostaa kertalippua tai ladata bussikorttiaan. Käteisen rahan käyttöön palataan todennäköisesti 1.6.2020 alkaen, jos koronatilanne sen sallii. Samalla olisi mahdollista panna täytäntöön lautakunnan tekemä linjanveto jo Fölin alkuajoilta, jolloin lautakunta päätti, että bussikorttien lataus lakkautetaan busseissa (Tksjlk 17.4.2013 § 77).

Lautakunta on käsitellyt bussissa tehtävien latausten lakkauttamista kolme kertaa. Vuonna 2013 tarkoitus oli lakkauttaa lataukset heti Fölin liikenteen alkamisesta lähtien 1.7.2014. Viimeisin päätös on vuodelta 2015, jolloin Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti, että matkakorttien lataaminen busseissa lopetetaan sen jälkeen, kun siihen on riittävät edellytykset. Tavoitteena oli, että lataamisesta busseissa olisi voitu luopua 30.6.2016 mennessä.

Sille, että luovutaan lataamisesta busseissa, on nyt hyvät edellytykset. Bussikorttien latausmahdollisuudet ovat selvästi parantuneet Fölin olemassaolon aikana. Nettilataus on kasvattanut jatkuvasti suosiotaan, ja sitä on kehitetty jatkuvasti. Tuplakortitkin voi ladata netissä. Korttien lataaminen onnistuu hyvin myös mobiilisovelluksessa.

Palvelutoimiston aukioloajat ovat pidentyneet, joten henkilökohtaista palvelua saa entistä paremmin. Föli-kunnissa on palvelupisteet. Bussikortteja voi ladata sekä kortilla että käteisellä myös Föli-alueen Prismoissa ja R-kioskeissa. Turussa, Raisiossa ja Naantalissa sijaitsee yhteensä 10 automaattia, joissa voi lipun ostamisen lisäksi ladata bussikorttinsa.

Busseissa tehtiin vuonna 2019 noin 200.000 latausta, mikä on 28 % kaikista Fölin latauskerroista. Rahassa mitattuna osuus on noin 4,6 miljoonaa euroa eli 23 % kaikkien latausten euromäärästä.

Eniten latauksia tehtiin vuonna 2019 nettilatauksen kautta – noin 40 % latauskerroista ja 47 % lataustuloista tuli nettilatauksesta. Kolmanneksi yleisin latauspaikka – bussien jälkeen – olivat myyntipisteet (palvelutoimisto, kuntien palvelupisteet, R-kioskit, Prismat, jne.), joiden osuus oli sekä latauskerroissa että -summissa noin 20 %. Mobiilina tehdyt lataukset nostivat suosiotaan, ja niitä tehtiin 12 % latauskerroista. Mobiililatausten tulot olivat 10 % lataustuloista. Automaateilla tehtyjen latausten merkitys oli vuonna 2019 hyvin pieni.

Kortin lataaminen bussissa hidastaa joukkoliikennettä, minkä seurauksena Fölin houkuttelevuus vähenee. Pienelläkin sujuvoittamisella on merkitystä erityisesti vakituisille matkustajille. Autoihin kertyy latauksista rahaa, joka houkuttelee ryöstöihin. Tämä lisää kuljettajiin ja myös asiakkaisiin kohdistuvaa väkivallan uhkaa. Latauksiin ajoittain liittyvien ongelmien tarkistaminen on vaikeaa autoissa, mikä heikentää asiakkaiden kokemuksia palvelun laadusta.

Kun käteisen käytöstä on nyt luovuttu busseissa, matkustajat ovat totutelleet siihen, että busseissa ei pysty lataamaan korttia ja löytäneet uusia latauspaikkoja Fölin hyvästä valikoimasta. Siksi lataamisista luopuminen busseissa olisi nyt luonnollinen ratkaisu. Seudullinen joukkoliikenne on varautunut tiedottamaan asiasta nettisivuillaan foli.fi, sosiaalisen median kanavissa, nettilatauspalvelussa, bussien digitaalisilla näyttötauluilla, pysäkkinäytöillä sekä paikallislehdissä.

Nyssen ja HSL:n busseissa ei ole mahdollista ladata bussikorttiaan.

Kertalippujen myynti jatkuu busseissa normaalisti heti, kun koronaepidemia sen sallii. Tämä tapahtuu todennäköisesti 1.6.2020 alkaen.

ELY:n liikenteessä on edelleen mahdollista ladata muita kuin Fölin kortteja.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää luopua busseissa tapahtuvasta bussikorttien latausmahdollisuudesta 1.6.2020 alkaen.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.  

PäätösAsia pantiin pöydälle Perhon Lumpeen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.