Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta16011.12.20194

14139-2019 (08 01 00, 00 04 01)

Joukkoliikenneyhteys Kuhankuonolle

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se päättää järjestää Föli-liikenteen Kuhankuonolle yhteistyössä Pöytyän kunnan kanssa. Kuhankuonolle liikennöitäisiin 20.4.-1.11.2020 viikonloppuisin ja pyhinä, sekä lisäksi koulujen loma-aikana myös arkisin.

Tksjlk § 160

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 3.12.2019:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 23.1.2019 § 6 toteuttaa joukkoliikenneyhteyden Kuhankuonolle kesäaikataulukaudelle 23.4.-22.9.2019. Turun keskustan ja Kuhankuonon välillä liikennöi arkisin kuusi edestakaista vuoroa ja viikonloppuina kymmenen edestakaista vuoroa. Kesäkauden 2019 liikennöintikustannukset olivat 46.000 euroa ja matkamäärä noin 8.000 matkaa. Föli-kunnat maksoivat liikenteestä 23.000 euroa ja Metsähallitus, Pöytyän kunta ja Varsinais-Suomen liitto yhteensä 23.000 euroa. Lisäksi Turku maksoi linjojen 21 ja 23 ”perusosan”, eli Turku-Tortinmäki-liikenteen.

Kuhankuonon yhteyttä markkinoitiin eri tavoin, ja kansallispuisto hyötyi Föli-yhteyden antamasta näkyvyydestä. Kaikkien kävijöiden määrä Kuhankuonolla kasvoikin huomattavasti kesällä 2019. Palaute Föli-yhteydestä oli erittäin hyvää.

Kuhankuonolle menevää joukkoliikenneyhteyttä on kokeiltu nyt kahtena kesänä. Liikenteelle on kysyntää, ja matkamäärässä on vielä paljon kasvattamismahdollisuuksia. Tähänastinen malli, jossa liikenteestä päätetään kokeilupohjalta vuosi kerrallaan, ei mahdollista pitkäjänteistä suunnittelua ja markkinointia.

Seudullinen joukkoliikenne on kysynyt Metsähallituksen, Pöytyän kunnan ja Varsinais-Suomen liiton kiinnostusta toteuttaa Föli-yhteys Kuhankuonolle toistaiseksi jatkuvana eli siten, että asiasta ei jouduta erikseen neuvottelemaan joka vuosi. Metsähallitus ja Varsinais-Suomen liitto ovat ilmoittaneet, että ne eivät osallistu liikenteen kustannuksiin, mutta pitävät yhteyden toteuttamista tärkeänä.

Pöytyän kunta on valmis osallistumaan Kuhankuonon Föli-liikenteen toteuttamiseen 10.000-12.000 eurolla vuodessa edellyttäen, että he voivat tehdä Fölin kanssa yhteismarkkinointia Pöytyän eri luontokohteiden osalta (esim. Luontokapinetti). Pöytyä toivoo erityisesti viikonloppuisin tapahtuvaa liikennettä aikavälille huhtikuu-loka/marraskuu.

Seudullinen joukkoliikenne on laskenut kustannukset ehdotukselle, jossa Föli-liikennettä ajettaisiin Kuhankuonolle viikonloppuisin huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Lisäksi Seudullinen joukkoliikenne laski koulujen kesäloman arkipäivien liikennöintikustannukset.

Viikonloput la-su 20.4.-1.11.2020 (28 kpl) ja kolme pyhäpäivää, jotka sattuvat tuolle välille, maksavat 19.100 euroa. Tällöin ajetaan 10 edestakaista vuoroa sekä lauantaisin että sunnuntaisin.

Koulujen kesäloman aikaisten arkipäivien (49 kpl) kuusi edestakaista vuoroa Kuhankuonolle maksavat 2.000 euroa. Nämä kuusi vuoroa sopivat hyvin olemassa olevaan autokiertoon ja kustannus on siksi näin pieni.

Pöytyän kunnanjohtaja Anu Helin ja joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte ovat todenneet yhdessä, että olisi hyvä ajaa sekä viikonloppuliikenne (la-su sekä arkipyhät) keväästä myöhäissyksyyn että koulujen kesäloman aikaan myös arkipäivien liikenne (ma-pe). Kustannus on tällöin noin 21.100 euroa vuonna 2020. Tästä Pöytyän kustannus on 10.550 euroa ja Fölin kustannus vastaavasti 10.550 euroa. Fölin talousarviossa on varauduttu Kuhankuono-liikenteen kustannukseen.

Lähtökohtaisesti kyseessä on pysyvä järjestely eikä kokeilu, ja liikennöintipäivistä päätetään vuosittain osana normaaleja aikataulukausipäätöksiä yhteistyössä Pöytyän kunnan kanssa.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää toteuttaa yhteistyössä Pöytyän kunnan kanssa joukkoliikenneyhteyden Kuhankuonolle. Yhteyttä liikennöidään 20.4.-1.11.2020 lauantaisin ja pyhäisin kymmenellä edestakaisella vuorolla. Lisäksi Kuhankuono-yhteyttä liikennöidään koulujen kesäloman aikana myös arkisin kuudella edestakaisella vuorolla. Bruttokustannusarvio vuonna 2020 on 21.100 euroa, joka jaetaan puoliksi Pöytyän ja Fölin kesken. Lipputulot menevät Turulle, joka järjestää ja maksaa yhteyden Turun keskustasta Tortinmäkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedPöytyän kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto
tiedVisit Turku, sähköpostia varten
tpvLehtinen Saana
tpvPalenius Kati
tpvTervonen Jouko