Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta15320.11.20191

6420-2017 (07, 633)

Mainonta busseissa

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Fölin mainosehtoja muutetaan 1.1.2021 alkaen. Ikkunoiden tulee olla, ns. paraatipaikkoja lukuun ottamatta, kokonaan vapaita mainoksista. Lisäksi Fölille tulee varata nykyistä enemmän mainostilaa busseista.

Tksjlk § 153

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 18.11.2019:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kävi 9.10.2019 § 123 lähetekeskustelun busseissa tapahtuvasta mainonnasta. Lähetekeskustelussa käytiin seikkaperäisesti läpi mainosten ja mainoksettomuuden hyviä ja huonoja puolia.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenne Föli maksaa Föli-bussien liikennöinnin kokonaisuudessaan (palvelu, kalusto, kilometrit) ja tästä syystä sillä on oikeus päättää bussien pintojen käytöstä mainostarkoituksiin. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalla ei ole velvollisuutta antaa pintoja mainoskäyttöön eikä myöskään velvollisuutta kieltää pintojen mainoskäyttöä. Mainosasiassa tulee tärkeimpänä asiana ajatella Fölin asiakkaita ja heidän matkustusmukavuuttaan.

Lähetekeskustelussa tuli esille, että lautakunta pääsääntöisesti kannattaa sitä, että Fölin liikennettä hoitavissa busseissa on mainoksia. Yhtä vahvasti tuli esille tarve parantaa matkustusmukavuutta siten, että näkymää ulos ei peitetä mainosteipein. Kokouksessa todettiin myös tarve saada mainonnasta nykyistä enemmän hyötyä Fölille, sillä Föli maksaa liikennöinnissä myös kalustokustannukset.

Vaikka mainosteippaukset ovat kehittyneet vuosien varrella, ikkunoiden päälle tehdyistä teippauksista ei näe riittävästi läpi. Ikkunateippaukset saavat bussin tuntumaan ahtaammalta. Kun ulos näkee huonommin, matkustusmukavuus kärsii ja on vaikeampi seurata matkan etenemistä. Lisäksi ikkunateippaukset aiheuttavat asiakkaiden mukaan päänsärkyä ja pahoinvointia.

Seudullinen joukkoliikenne on keskustellut mainosasiasta useiden sopimusliikennöitsijöiden kanssa. Liikennöitsijät ovat olleet, aiemmista keskusteluista poiketen, yksimielisesti sitä mieltä, että mainonta tulisi sallia. Joka tapauksessa tärkeintä liikennöitsijöiden kannalta on kuitenkin se, että Fölin liikennöintisopimuksissa olisi keskenään samat ehdot mainosten suhteen. Liikennöitsijöiden kannalta ikkunoiden yli teippaamista koskeva kielto olisi täysin hyväksyttävissä.

Seudullinen joukkoliikenne on myös kysynyt mainoksia myyvien yritysten näkökulmaa asiaan. Yritykset pitivät mainosoikeuden jatkumista erittäin tärkeänä sekä oman toimintansa että mainostavien yritysten liiketoiminnan kannalta. Heidän mielestään ns. paraatipaikkamainokset pitäisi sallia, sillä ne eivät peitä ikkunoita istumapaikoilla.

Mainosehtojen muutokset koskevat vain bussien ulkopuolta, eli mainosehdot pysyvät muulta osin nykyisellään. Nykyiset mainosehdot on esitetty oheismateriaalissa. Muutokset mainosehtoihin muotoillaan lautakunnan päätöksen pohjalta mainosehtodokumenttiin. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2021, jotta mainoksia myyville yrityksille ja heidän tilaajilleen ei aiheudu vaikeuksia jo sovituista kampanjoista.

Lautakunnalle esitetään, että mainosehtoihin tehdään seuraavat muutokset.

Säännöt ovat samat kaikille.

Näiden mainosehtojen rikkomisesta seuraa, että liikennöitsijän mainostusoikeus ko. liikennöintisopimuksessa päättyy.

Oheismateriaali 1Nykyiset mainosehdot

Oheismateriaali 2Kommentit esittelytekstiin (esityslistaversio 13.11.2019), Suomen Liikennemediat Oy

Oheismateriaali 3Kommentit esittelytekstiin (esityslistaversio 13.11.2019), Laulava Ovipumppu Oy

Oheismateriaali 4Luonnos uusiksi mainosehdoiksi 1.1.2021 alkaen

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Fölin mainosehtoja muutetaan seuraavasti:

Mainosehdot tulevat voimaan 1.1.2021. Tilaaja voi kieltää mainonnan ko. liikennöintisopimuksessa, jos mainosehtoja rikotaan.

Lisäksi Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää valtuuttaa Seudullisen joukkoliikenteen tekemään sääntöihin pieniä teknisiä tarkennuksia.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lumpeen Perhon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.