Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta13630.10.20193

8006-2019 (00 01 02, 08 01 00)

Vastaus Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan jäsen Heikkilän aloitteeseen liittyen Skanssin alueen liikennetarjontaan

Tiivistelmä:

Linjan 33 reittiä muutetaan 15.11.2019 alkaen niin, että linja kulkee Skanssin asuinalueen ohi. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 136

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan jäsen Juha Heikkilä 19.6.2019:

Skanssin alue Turussa mielletään ensisijaisesti kauppakeskusalueena mutta on muistettava, että alue on nykyään myös merkittävä asuinalue. Ja alueen kasvu asuinalueena tullee jatkumaan. Esimerkiksi Turun Sanomat uutisoi tänään 19.6.2019 siitä että alueelle ollaan kaavoittamassa asuinalueita noin tuhannelle uudelle asukkaalle. Ja jos alueen nykyistä luukkia katsoo niin sama tahti luultavasti jatkuu.

Päiväaikaan alueen joukkoliikenne hoituu linjojen 9, 99, 221 ja P2 välityksellä mutta yöliikenteen suhteen alue on tällä hetkellä paitsiossa. Tietä 110 pitkin liikennöi yöaikaan vuoroja muun muassa Kaarinaan, Piikkiöön ja Paraisille ja vastaavasti Lausteen ja Vaalan suuntaan liikennöi yölinja 33. Kävelymatkat Vanhan Ykköstien tai Mustionkadun varteen Skanssista ovat käveltävissä olevat mutta toisaalta silti aika pitkät ja kun yöajasta puhutaan niin eivät aina välttämättä turvallisia.

Lautakunnan jäsenen aloitteena esitänkin seuraavaa. Fölin yölinjan 33 reitti on syytä muuttaa seuraavasti: Turun keskustasta tultaessa Vaalan suuntaan reitiksi määritellään Mustionkatu - Biolinja - Itäkaari - Itäkaaren, Sorakadun ja Skanssinkadun kiertoliittymä - Itäkaari - Karhunkatu jatkuen nykyistä reittiä kohti Vaalaa ja Vaalasta Vienolan suuntaan kuljettaessa ajetaan reittiä Karhunkatu - Itäkaari - Itäkaaren, Sorakadun ja Skanssinkadun kiertoliittymä - Itäkaari - Biolinja - Mustionkatu jatkuen nykyistä reittiä kohti Vienolaa. Lisää ajoaikaa reittimuutos tuo varmaankin kolme minuuttia per suunta, joten varsinaista linjan 33 aikataulurunkoa tuskin tarvinnee muuttaa. Edelleen esitän, että reittimuutos saadaan toteutettua mahdollisimman nopeasti, jotta Skanssin alueen nykyiset ja tulevat asukkaat pääsevät osallisiksi Fölin yöliikenteen tarjonnasta.

Seudullinen joukkoliikenne / suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 21.10.2019:

Lautakunnan jäsen Juha Heikkilä on jättänyt 19.6.2019 aloitteen linjan 33 reittimuutoksesta. Aloitteessa esitetään, että linja 33 siirrettäisiin kulkemaan Skanssin asuinalueen vierestä.

Aloitteessa esitetty tarve on olemassa, mutta esityksessä oletetun vastaisesti muutosta ei voida toteuttaa ilman aikataulumuutoksia. Tämän vuoksi Turun suunnasta tullessa reitiksi esitetään  Lemminkäisenkatu – Skarppakullantie – Skanssinkatu – Itäkaari – Karhunkatu, toiseen suuntaan ajetaan päinvastoin. Reitti on aloitteessa esitettyä reittiä noin puoli kilometriä lyhyempi, ja tämä muutos voidaan toteuttaa ilman aikataulumuutoksia. Pois jäävältä osalta on ollut hyvin vähän nousuja (linjalla 33 yhteensä 83 nousua aikavälillä 1.1.2019 – 20.10.2019), eikä aloitteessa esitetyn Biolinjan kautta ole tarpeen ajaa, koska siellä sijaitsevat kauppatoiminnot eivät ole auki yölinjan liikennöintiaikaan.  

Esitetään, että muutos toteutetaan poikkeuksellisesti jo kesken aikataulukauden, koska alueella jolta palvelu poistuu, on ollut hyvin vähän käyttäjiä. Muutoksen ajankohta olisi 15.11.2019, eli sama ajankohta jolloin Fölin yölinjoilla aletaan ajaa pikkujoulukauden lisävuoroja. Ajankohta edellyttää, että asiakohta tarkistetaan heti, ja että päätös toimeenpannaan odottamatta lainvoimaa.

Muutoksen kustannusvaikutus on noin 800 € vuodessa.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että linjan 33 reittiä muutetaan 15.11.2019 alkaen seuraavasti …Lemminkäisenkatu – Skarppakullantie – Skanssinkatu – Itäkaari – Karhunkatu…

Lisäksi lautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti ja että päätös toimeenpannaan odottamatta lainvoimaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSavonlinja Oy
tpvAlin Seppo
tiedHeikkilä Juha