Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta9621.08.20193

39-2019 (02 02 02)

Vuoden 2019 talouden 2. osavuosikatsaus Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan osalta

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se ehdottaa Turun kaupunginhallitukselle tulotavoitteen alentamista 2,0 miljoonalla eurolla. Syksystä 2018 alkanut matkamäärän lasku aiheuttaa noin kahden miljoonan tulovajeen tälle vuodelle. Matkamäärä on laskenut 4,2 % tammi-kesäkuussa 2019.

Tksjlk § 96

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 14.8.2019:

Turun kaupunginvaltuusto on vuoden 2019 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–30.6.2018. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä talousarviossa asetettujen talous- ja henkilöstötavoitteiden toteutumisennusteen. Osavuosikatsaus on Turun kaupungin edellyttämä toteutumiskatsaus ja siksi nämä luvut koskevat Turkua.

Joukkoliikenne on tammi-kesäkuun ajalta ylittämässä talousarvionsa Turun osalta 1,1 miljoonaa euroa. Tämä koostuu kokonaan lipputulojen vajeesta. Liikennöintikustannukset ovat talousarvion mukaiset. Ennuste vuodelle 2019 on että lipputulot jäävät noin 2 miljoonaa euroa alle lipputulotavoitteen ja että liikennöintikustannukset ovat talousarvion mukaiset.

Lipputulotavoitteen epärealistisuus perustuu siihen, että matkamäärä syksyllä 2018 talousarviopohjan tekemisen jälkeen putosi niin paljon, että pohja vuodelle 2019 muodostui vääräksi. Lisäksi talousarvio perustui oletukseen 2 % kasvusta vuonna 2019. Kuitenkin matkamäärä on pudonnut tammi-kesäkuussa merkittävästi (-4.2 %).

Seudullinen joukkoliikenne tekee kaikkensa matkamäärän ja lipputulojen kasvattamiseksi syksyn aikana. Tulevia työsuhdematkalippuja ja EMV-maksamista mainostetaan tehokkaasti niiden valmistuttua. Kelan koulumatkatuesta informoidaan entistä enemmän kuntia, kouluja ja koululaisia. Kaikesta, mistä pystytään, säästetään. Hinnankorotusehdotukset valmistellaan, mutta mahdolliset loppuvuoden hinnankorotukset eivät ehdi vaikuttaa tämän vuoden talouteen. Joukkoliikenteen täsmällisyyttä tulee parantaa Turun keskustassa, mutta joukkoliikenne ei pysty tekemään sitä, jos Auransiltaa ei suljeta henkilöautoilta keskustan liikenteen poikkeusjärjestelyjen loppuajaksi. 

Oheismateriaali 1 Vuoden 2019 talouden 2. osavuosikatsaus Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan osalta

Oheismateriaali 2Operatiivinen sopimus 2019 seuranta 6/2019 joukkoliikenne

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää merkitä vuoden 2019 talouden 2. osavuosikatsauksen tiedoksi ja lähettää sen Turun kaupunginhallitukselle. Lisäksi lautakunta esittää Turun kaupunginhallitukselle, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuoden 2019 talousarviota korjataan siten, että tulovaatimuksesta vähennetään Turun osalta 2,0 miljoonaa euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus