Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8319.06.20195

7280-2019 (00 04 01, 08 01 00, 00 00 01)

Varsinais-Suomen liiton nimeämispyyntö maakunnan yhteistyöryhmän MYR:n ilmastovastuujaostoon

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Sirpa Korte nimetään edustajaksi Maakunnan yhteistyöryhmän ilmastovastuujaostoon.

Tksjlk § 83

Varsinais-Suomen liitto/ maakuntajohtaja Kari Häkämies 6.6.2019:

Pyydämme teitä mukaan maakunnalliseen ilmastotyöhön ja nimeämään edustajanne ja varaedustajanne maakunnan yhteistyöryhmän MYR:n ilmastovastuujaostoon.

Maakunnassa on noussut esille tarve lisätä yhteistä kehittämistä ilmastonmuutoksen hillinnän ja siihen sopeutumisen osalta. Monet toimijat ovat jo pitkään olleet aktiivisia näiden kysymysten äärellä. Valtakunnalliset odotukset alueiden suuntaan ovat myös voimistuneet.

Maakunnan yhteistyöryhmä MYR päätti kokouksessaan 13. 5. 2019 perustaa yhteyteensä ilmastovastuujaoston, johon kutsumme teitä mukaan.

llmastovastuujaoston tarkoitus on toimia maakunnallisena ilmastomuutoksen torjuntaan ja hillintään liittyvien toimien yhteistyöryhmänä ja samalla neuvoa-antavana ja koordinoivana valmistelufoorumina maakunnan ilmastovaikutuksiin ja hiilineutraaliustavoitteeseen liittyvissä asioissa.

Jaoston tehtäväkenttään kuuluvat monet alueen kasvihuonekaasupäästöihin vaikuttavat toiminnot kuten kiertotalous, biotalous, energian tuotanto, liikenne ja maankäyttö. Nämä asiat yhdessä muodostavat merkittävästi alueen kehittämiseen vaikuttavan kokonaisuuden.

Ilmastonmuutokseen varautuminen ja sopeutuminen edellyttävät laajaa katsantoa, minkä vuoksi jaoston tehtäväkenttään kuuluu ilmastokysymysten esiin nostaminen myös koulutukseen, aluekehitykseen, yritysten kehittämiseen sekä kansalaisvaikuttamiseen liittyvissä toiminnoissa.

Jaosto tekee aloitteita ja voi kuulla asiantuntijoita ja tilata selvityksiä, jotka tukevat ilmastonmuutokseen liittyvien asioiden valmistelua ja lopullista päätöksentekoa MYR:ssä sekä muissa organisaatioissa tilanteen ja tarpeen mukaan.

llmastovastuujaoston tehtävänä on:

llmastovastuujaoston puheenjohtaja edustaa Varsinais-Suomen ELY-keskusta ja sihteerinä toimii VSL:n Valonian edustaja.

Eräs keskeisistä ilmastotyön työkaluista on EU Life -rahoituksella käynnistynyt "Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia (CANEMURE) -hanke, jonka tehtävänä on toteuttaa kansallisen energia- ja ilmastostrategian ja ilmasto-ohjelman tavoitteita aluetasolla vuosina 2018-2024. SYKE:n koordinoimassa hankkeessa on mukana yhteensä 22 osapuolta: seitsemän maakuntaa ja lisäksi kaupunkien ja yritysten hankkeita. Varsinais-Suomessa aluekoordinaattorina toimii ELY-keskus, joka toteuttaa hankkeen yhteistyössä Varsinais-Suomen liiton ja Valonian kanssa. llmastovastuujaosto toimii hankkeen ohjaavana yhteistyöryhmänä.

Pyydämme edustajienne nimeämistä 30.6. mennessä sähköpostilla kirjaamo@varsinais-suomi.fi.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää nimetä Maakunnan yhteistyöryhmän ilmastovastuujaostoon joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Kortteen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen liitto
aoKorte Sirpa