Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta623.01.20196

2182-2017 (234)

Joukkoliikenneyhteys Kuhankuonolle kesällä 2019

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se päättää järjestää Kuhankuonolle Kurjenrahkan kansallispuistoon Föli-liikenteen koko kesäaikataulukaudelle 2019 eli 23.4.-22.9.2019.

Tksjlk § 6

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 16.1.2019:

Seudullinen joukkoliikenne toteutti kesällä 2018 Kuhankuonon joukkoliikennekokeilun. Kokeilun rahoittamiseen osallistuivat Kaarinan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisen, Pöytyän, Raision, Ruskon ja Turun kunnat sekä Varsinais-Suomen liitto ja Metsähallitus. Lautakunta päätti asiasta 24.1.2018 § 6.

Kokeilu toteutettiin kesäloma-aikana 4.6.2018 – 12.8.2018. Turun keskustan ja Kuhankuonon välillä liikennöi viisi edestakaista vuoroa jokaisena arkipäivänä ja kymmenen edestakaista vuoroa lauantaisin ja sunnuntaisin. Ensimmäinen vuoro lähti kunakin päivänä aamuyhdeksän tienoilla Turusta Kuhankuonolle ja viimeinen kunakin päivänä kello 19 Kuhankuonolta Turun keskustaan.

Kuhankuonon liikennettä markkinointiin kampanjalla, jossa esiteltiin todellisia joukkoliikenteen käyttäjiä. He kertoivat, miksi he käyvät paljon luonnossa ja miksi he aikovat matkata Fölillä Kuhankuonolle. Kampanja näkyi eri kanavissa kuten bussien istuinselustoissa, digitaalisilla näyttötauluilla, sosiaalisessa mediassa ja tiedotelehdissä. Kuhankuonon liikenteellä oli myös oma nettisivu, josta löytyi aikataulutietojen lisäksi informaatiota alueen tapahtumista. Liikenneyhteyttä mainostavia flyereitä jaettiin Fölin palvelupisteissä ja Kurjenrahkan Kansallispuiston alueen yrityksissä.

Fölillä tehtiin kymmenen viikon aikana noin 1.800 edestakaista matkaa Kuhankuonolle saakka. Matkamäärä oli hieman odotettua pienempi, mutta toisaalta hyvin moni oli aikeissa kokeilla bussiyhteyttä myöhemmin, jos bussiliikenne jatkuu. Kuuma kesäaika myös verotti vaeltajien määrää. Kuhankuonon yhteys sai runsaasti positiivista palautetta. Oheismateriaaleissa on kuvattu Kuhankuonon kokeilun tuloksia sekä Kuhankuonon yhteyden markkinointitoimenpiteitä.

Arvio Kuhankuonon liikenteen kustannuksista koko kesäaikataulukaudella 2019 on 46.000 euroa. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 19.9.2018 § 157 varata Kuhankuonon kesäliikenteeseen 23.000 euron osuuden sillä edellytyksellä, että joku muu taho maksaa toisen puolen eli 23.000 euroa. Kustannukset jaetaan Fölissä asukasluvun mukaan eli kustannus Turulle on 15.000 euroa, Kaarinalle 2.600 euroa, Raisiolle 1.900 euroa, Naantalille 1.500 euroa, Liedolle 1.500 euroa ja Ruskolle 500 euroa. Turku maksaa ns. perusliikenteen Turun keskustasta Tortinmäkeen ja saa lipputulot.

Kuhankuonolle menevä Föli-liikenne lisää koko seudun kiinnostavuutta matkailukohteena sekä paikallisille että turisteille. Kuhankuono saa lisää käyttäjiä ja tunnettavuutta sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Kaikki osallistujatahot saavat positiivista näkyvyyttä (esim. Fölin sivuilla noin 400.000 kävijää kuukaudessa) ja osoittavat innostusta helpottaa matkustamista luontonähtävyyksiin.

Oheismateriaali 1Kuhankuono, koonti marraskuu 2018

Oheismateriaali 2Kuhankuono-liikenteen markkinoiminen 2018

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää toteuttaa joukkoliikenneyhteyden Kuhankuonolle kesäaikataulukaudelle 23.4.-22.9.2019. Turun keskustan ja Kuhankuonon välillä liikennöi arkisin viisi edestakaista vuoroa ja viikonloppuina kymmenen edestakaista vuoroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedMetsähallitus
tiedNaantalin kaupunki
tiedPöytyän kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedVarsinais-Suomen liitto
tiedKaupunginhallitus
tiedVisit Turku, sähköpostia varten
tpvJorasmaa Lauri
tiedKirkkola Antti
tiedKuoppala Pirjo
tpvLehtinen Saana
tiedMalila Saara
tpvMartinez Sinikka
tiedPalenius Kati
tiedPihlava Topias
tiedPohjolainen Päivi
tiedRiski Jaana
tpvTervonen Jouko
tiedWillems Alexandra