Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta9616.05.20186

5619-2018 (07 02 01)

Bussien sisänäyttöjen pilotti

Tiivistelmä:

Lautakunnalle tuodaan tiedoksi bussien sisänäyttöjen tilanne sekä toteutettava pilotti.

Tksjlk § 96

Kehittämispäällikkö Topias Pihlava 14.5.2018:

Turun seudun joukkoliikenne Fölin kaikissa busseissa ei ole tällä hetkellä seuraavan pysäkin näyttöä, sillä osassa vanhoja sopimuksia niitä ei ole vaadittu yhteensopivaksi nykyiseen lippu- ja maksujärjestelmän kanssa. Seuraavan pysäkin näyttö on asiakkaiden toivoma ominaisuus, joka tulisi olla jokaisessa liikenteessä olevassa bussissa. Seuraavan pysäkin näyttö helpottaa oikealla pysäkillä jäämistä erityisesti ennalta tuntemattomissa paikoissa sekä pimeällä.

Seudullinen joukkoliikenne on selvittänyt kuluneen vuoden aikana eri vaihtoehtoja näyttöjen lisäämiseksi busseihin. Kokemusta digitaalisista näytöistä on kerätty linjalta 1, jossa kaikissa sähköbusseissa on seuraavan pysäkin lisäksi medianäyttö. Kokemusten perusteella tulevaisuuden ratkaisu olisi lisätä digitaalisia näyttöjä busseissa, sillä niissä voidaan esittää erilaista informaatiota led matriisinäyttöjä huomattavasti enemmän.

Näyttöjen tulisi olla monipuolisia ja niihin tulee voida kytkeä erilaisia tietolähteitä verkon yli, kuten sää- tai uutispalveluita. Kaikkia näyttöjä tulee voida ohjata yhdestä hallintasovelluksesta keskitetysti ja viestejä tulee voida lähettää kaikkiin näyttöihin samanaikaisesti yhdestä.

Seudullinen joukkoliikenne on sopinut TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n sekä VTT:n ja Tampereen Yliopiston Living Lab Bus (LLB) hankkeen näyttöprojektin kanssa pilotista muutamalla Fölin linjalla. Pilotin aikana kokeillaan ja selvitetään kuinka projektissa syntynyt uudenlainen näyttöjen ohjelmisto sopii näyttöjen ohjauksen. Mikäli tulokset järjestelmästä ovat hyviä, voidaan näyttöjen ohjausohjelmistoa jatkokehittää tuotantoversioksi ja hankkia ohjelmisto TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:ltä.

Pilotin kustannukset muodostuvat muutamasta erikseen hankittavasta testinäytöstä sekä seuraavan pysäkin toiminnollisuuden ohjelmoimisesta. Pilotin kustannukset ovat arviolta 20 000 € ja ne muodostuvat testinäytöistä, ohjelmointityöstä sekä mahdollisista asennuskuluista. Pilotti toteutetaan tänä syksynä arviolta elo-lokakuussa.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.