Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta1814.02.20183

3911-2017 (015, 065, 032)

Föli-fillareiden käytön hinnoittelu Fölin kausikorteilla

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Föli-fillarin käyttöoikeus sisältyy vähintään 30 päivää voimassa oleviin kausikortteihin ilman erillistä maksua elokuun 2018 loppuun saakka. Lautakunta käsittelee asiaa uudelleen elokuussa, kun Föli-fillareista on kertynyt kolme kuukautta käyttökokemusta.

Tksjlk § 18

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 9.2.2018:

Turku aloittaa 1. toukokuuta 2018 kaupunkipyöräjärjestelmäkokeilun osana CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen toteutusta. Kaupunkipyöräjärjestelmässä on 300 polkupyörää ja 34 kiinteää ja 3 siirrettävää pyöräasemaa. Turun kaupunkipyöräjärjestelmä on ympärivuotinen.  Kaarinalla, Raisiolla, Naantalilla ja Liedolla on halutessaan mahdollisuus liittyä mukaan kaupunkipyöräjärjestelmään (optio sopimuksessa).

Lautakunta käsitteli Föli-fillarien toteutusta 24.1.2018 § 3 ja merkitsi valmistelutilanteen tiedokseen. Kokouksen jälkeen verottajalta on saatu suullinen ilmoitus, että Föli-fillareiden verokanta on 10 % kuten muussakin joukkoliikenteessä, joten on mahdollista sisällyttää Föli-fillareiden käyttö kausikortin hintaan.

Koska ennen Föli-fillarijärjestelmän käyttöönottoa on mahdotonta arvioida, miten paljon Fölin kausikorttiasiakkaat tulevat käyttämään fillarimahdollisuutta, lautakunnalle ehdotetaan, että fillareiden hinnoitteluasiaa käsitellään uudelleen elokuun 2018 kokouksessa.

Fölin tulee korvata CIVITAS-hankkeelle kaupunkipyörien käytöstä, ja seudullinen joukkoliikenne on neuvotellut CIVITAS-hankkeen kanssa asiasta. Nousukorvausperusteinen malli sisältäisi merkittäviä riskejä Fölin kannalta. Neuvotteluissa on siksi päädytty siihen, että CIVITAS saa prosenttiosuuden kausikortin verottomasta hinnasta eikä osuuteen vaikuta se, montako kertaa asiakas on kauden aikana käyttänyt Föli-fillaria. CIVITAS-hankkeen kannalta tulee kuitenkin huomata, että mitä enemmän käyttäjiä Föli-fillareilla on, sitä enemmän positiiviseen asiakaskokemukseen tarvitaan pyöriä ja siksi tulojen täytyy olla riittävät myös Föliltä.

Föli-fillareita voitaisiin käsitellä myös Turun sisäisenä liikenteenä, mutta siihen liittyvä nousukorvausperiaate olisi tässä kohtaa liian suuri kustannusriski kunnille. Siksi kunnille ei esitetä Turulle maksettavaa nousukorvausta Turun sisäisestä liikenteestä.

Neuvotteluissa on päädytty siihen, että Föli maksaa 6 % kausikortin verottomasta hinnasta Turun CIVITAS-hankkeelle silloin kun kausikortilla on tehty yksi tai miten monta tahansa Föli-fillarimatkaa. Yksittäisen kauden käyttömäärä ei siis lisää Fölin kustannusta.

Kustannukset koskevat suurimmaksi osaksi Fölin Turku-tiliä. Koska myös CIVITAS-hanke on Turun kaupungin projekti ja Föli-fillarien kustannukset tulevat Turun kaupungin maksettaviksi, on sovittu, että Föli ja CIVITAS-hanke jakavat turkulaisten kausikorttimatkustajien matkoista aiheutuvat kustannukset 2:1. Käytännössä siis Turun kausikorttimatkustajista maksetaan 4 % korvaus.

Kausikortit, joilla voi käyttää maksutta Föli-fillaria (korkeintaan puoli tuntia kerrallaan, sen jälkeen vuokrauksesta alkaa maksu), ovat kausikortti 30 pv, kausikortti 90 pv, kausikortti 180 pv, vuosivapaakortti, toisen asteen koululaisten ns. kela-kortti, suoraveloituskortti, kestokortti ja haltijakohtainen kausikortti. Näitä kortteja on aktiivikäytössä tällä hetkellä 46.600 kappaletta, joista suurin osa (86 %) on 30 päivän kausikortteja. Arvio kokonaiskorvauksesta kesän aikana on 20.000 - 40.000 euroa. Föli ei ole varautunut tämän vuoden talousarviossa näihin kustannuksiin, mutta on oletettavaa, että fillareiden sisällyttäminen kausikorttiin lisää kausikorttien lataamista kesällä ja tuo Fölille lisää tuloja.

Seutulipun rinnakkaiskortilla ei voi käyttää Föli-fillareita kokeilun aikana touko-elokuussa, koska asiasta ei ole sovittu seutulippukuntien kanssa. Kuntien maksamilla koululaiskorteilla ei voi käyttää Föli-fillareita. Tupla-kortteihin ei sisälly fillareiden käyttömahdollisuutta.

Föli-fillarin käyttöönotto edellyttää asiakkaalta luottokorttirekisteröitymistä netissä tai palvelutoimistossa. CIVITAS ECCENTRIC -hanke toteuttaa rekisteröitymissivun, joka liitetään myös Fölin kausikorttiin. CIVITAS-hanke maksaa serverin kustannukset. CIVITAS-hanke maksaa muut Föli-fillarin aiheuttamat tekniset kustannukset.

CIVITAS ECCENTRIC -hanke on varannut seudullisen joukkoliikenteen asiakaspalveluun rahoitusta vuosille 2018-2021. Neuvottelut toteutuksesta ovat vielä kesken, joukkoliikennepalvelujohtaja selostaa asiaa kokouksessa.

Koska kyseessä on kokeilu, sen toteuttaminen ei edellytä kuntien lausuntokierrosta.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

Tämä hinnoittelu on voimassa sekä asiakashinnoittelun että CIVITAS-hankkeelle maksettavan korvauksen osalta 1.5.-30.8.2018.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tpvKuntien Tiera Oy
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKaupunginhallitus
tiedAaltonen Stella
tiedPalenius Kati
tiedPihlava Topias
tiedRiski Jaana