Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta20913.12.201712

13178-2017 (633)

Joukkoliikenneväylien talvikunnossapito

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se pyytää kiinteistöliikelaitosta kiinnittämään erityistä huomiota joukkoliikenneväylien talvikunnossapitoon.

Tksjlk § 209

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 5.12.2017:

Seudullisen joukkoliikenteen ja sopimusliikennöitsijöiden välisessä liikennöitsijäpalaverissa 30.11.2017 käytiin läpi jälleen ilmenneitä vaikeuksia liikenteen hoidossa. Vaikeudet johtuvat puutteellisesta talvikunnossapidosta joukkoliikennereiteillä. Erityisiä ongelmakohtia olivat:

Puutteellinen talvikunnossapito aiheuttaa vaaratilanteita kuljettajille, matkustajille ja muulle liikenteelle. Osassa alueista liikennettä ei voida lainkaan hoitaa silloin kun liukkaus tekee liikennöinnin liian vaaralliseksi. Joukkoliikenne kuljettaa päivittäin noin 80.000 matkustajaa ja sen toimivuudella on valtava merkitys kuntien asukkaiden ja työpaikkojen kannalta. Liikenne alkaa useimmilla linjoilla jo aamuviideltä eikä liukkaudentorjuntaa voi jättää myöhemmälle aamulle. Myös lumisade-ennusteet ovat nykyään niin tarkkoja, että talvikunnossapidon tilaajan on oikeutettua edellyttää kunnossapitäjän valmistautuvan auraukseen ajoissa. Talvikunnossapidon tilaajien tulee sopimuksia laatiessaan sisällyttää niihin riittävät sanktiot asianmukaisen talvikunnossapidon varmistamiseksi.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää muistuttaa Turun kiinteistöliikelaitosta talvikunnossapidon tilaajana asianmukaisen ja oikea-aikaisen liukkaudentorjunnan ja aurauksen vaatimisesta linja-autoreiteillä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKiinteistöliikelaitos