Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta20513.12.20178

13111-2017 (032, 633)

Rollaattorien maksuttomuuskokeilu

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se pyytää Föli-kunnilta lausunnot mahdollisesta arkisin kello 9-13 toteutettavasta rollaattorimatkojen maksuttomuuskokeilusta.

Tksjlk § 205

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 7.12.2017:

Seudullinen joukkoliikenne on selvittänyt mahdollisuutta helpottaa rollaattoria käyttävien asiakkaiden kulkemista, sillä osalle heistä on hyvin hankalaa maksaa matkansa bussin etuosassa. Jos lukijalaitteet hankittaisiin keskioville, ne tulisivat maksamaan asennuksineen noin 450.000 euroa (alv 0). Tämän lisäksi siirtyminen avoimeen maksujärjestelmään nykyisen suljetun maksujärjestelmän sijaan (kaikki matkustajat kulkevat kuljettajan ohi sisään) aiheuttaisi lipputulomenetystä. Tyypillinen arvio liputta avorahastusjärjestelmässä kulkevien osuudesta on 5 %, mikä tarkoittaisi Turun seudun joukkoliikenteessä noin 1,25 miljoonan euron vähennystä lipputuloissa. Joukkoliikennetoimisto ei pidä normaalien lukijalaitteiden sijoittamista keskioville taloudellisesti mahdollisena ainakaan ennen mahdollisia suurikapasiteettisiä kalustoratkaisuja (raitiotie tai superbussijärjestelmä).

Koska normaalien lukijalaitteiden hankinta keskioville on erittäin kallis ja lisää mahdollisuutta liputta matkustamiseen, seudullinen joukkoliikenne on selvittänyt mahdollisuutta laittaa keskioville jonkinlainen beaconeihin eli majakoihin perustuva ratkaisu. Tällöin hinta on huomattavasti halvempi kuin maksujärjestelmän normaaleilla lukijalaitteilla. Beacon-tekniikka ei kuitenkaan toistaiseksi pysty ratkaisemaan ongelmaa ja sisältää paljon teknisiä haasteita, joita ei todennäköisesti saada ratkaistua lähitulevaisuudessa.

Raitiotien, superbussin tai mahdollisesti jopa runkolinjaston yhteydessä tulee päätettäväksi avorahastus. Siinä tapauksessa on luontevaa alkaa periä maksu kaikilta matkustajilta (lastenvaunujen kanssa kulkevat henkilöt, pyörätuolia käyttävät henkilöt jne.), sillä peruste maksuttomuuteen loppuu. Lastenvaunujen osalta maksuttomuuden perusteena on nykyään turvallisuus eli se, että lasta ei voi jättää yksin vaunuihin tai rattaisiin siksi aikaa, kun vanhempi käy maksamassa matkan bussin etuovella. Pyörätuolia käyttävän henkilön taas on mahdotonta mennä maksamaan matkansa bussin etuosaan. Nämä maksuttomuusperusteet loppuisivat keskiovien lukijoiden myötä.

Lautakunnalle esitetään, että kokeillaan rollaattoria käyttävien henkilöiden matkojen maksuttomuutta hiljaisimpaan päiväaikaan eli arkisin kello 9-13 (teknisesti rahastuslaitteen lähtöajat kello 9-12.59). Ajankohta on sama kuin on hiljaisen ajan alennus mm. seniorien matkakorteilla. Kokeilulla lisätään vanhusten aktiivisuutta ja osallistumismahdollisuuksia yhteiskunnan toimintaan. Samalla kannustetaan heitä joukkoliikenteen käyttöön nimenomaan hiljaisimpaan aikaan, jolloin busseissa on tilaa. Muuna aikana päivästä kokeilua ei ole mahdollista toteuttaa, sillä liikenne on muutoin kiivastempoista ja bussit täynnä. Päiväaikaankaan ei voida taata mahtumista bussiin.

Seniorit maksavat jo tällä hetkellä kello 9-13 päivähintaa, joka on vielä normaalia seniorihintaa alempi. Seniorien arvokorttimatkojen hinta on 1,70 euroa ja päivähinta 1,45 euroa. Molemmat sisältävät kahden tunnin voimassaoloajan leimauksesta. Seniorit käyttävät Fölin käyttäjistä eniten kahden tunnin vaihtoaikaa eli heillä on eniten maksuttomia vaihtomatkoja, lähinnä paluumatkoja Turun keskustasta kotiin. Kokeilun tuloja vähentävä vaikutus olisi todennäköisesti maksimissaan 30.000 euroa vuodessa ja koskisi suurimmaksi osaksi Turun kaupunkia.

Lautakunnalle esitetään, että kokeilun aikana seurataan rollaattorimatkojen käyttäjämäärää, mahtumista busseihin ja että onko väärinkäyttöä havaittavissa. Jos erityistä väärinkäyttöä on nähtävissä, kokeilun toteuttamista voidaan harkita uudelleen myös kokeilun aikana.

Kyseessä on lipputuotteiden myöntämisehtoihin ja hintoihin liittyvä asia, joten kuntien välisen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti kultakin kunnalta pyydetään asiasta lausunto. Kokeiluajan loppupuolella lautakunta päättäisi kokeilun mahdollisesta jatkamisesta tai lopettamisesta sen mukaan, mitä tuloksia kokeilusta on saatu.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää pyytää Föli-kunnilta lausunnot vuoden mittaisesta kokeilusta, jossa rollaattoria käyttävät matkustajat saisivat kulkea busseissa maksutta päiväalennuksen aikaan eli arkisin kello 9-13 (kello 9-12.59 lähtevät vuorot). Lausunnot pyydetään lähettämään 6.2.2018 mennessä.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Perhon Mäkelän kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palKorte Sirpa